vasárnap, július 21, 2024

Trending

Hasonlóak

A Netflix új sorozata nem közgazdaságtani előadás, inkább tényfeltáró szemnyitogatás – Van rá magyarázat: A pénz (Money, Explained -2021, Netflix) sorozatkritika

Aki belefut a Netflix új sorozatába, azt hihetné, hogy egy újabb általános iskolai képzést kap a pénzről, annak történelméről, esetleg hatásairól.

De korántsem erről van szó. Ez a sorozat nem áttekintő igénnyel készült, még csak nem is alapos. Viszont annál nagyobbra nyitja az ember szemét. Ugyanis olyan témákat feszeget (részenkét kb. 25 percben), mely a pénzről szól. Pontosabban azokról a területekről, ahol az ember, a társadalom és a pénz találkozik egymással. Úgy éreztem magam, mint az X-akták első évadja alatt 1993-ban, amikor tátott szájjal néztem Muldert és Scully-t, akik minden egyes részben újabb és újabb megmagyarázhatatlan jelenséggel találkoztak. A rémek mások voltak, a két ügynök azonos. Ebben a sorozatban a pénz játssza a központi szerepet. Azt viszont pokolian jól.

Az ötrészes sorozat nem összefüggő részekből áll. Az élet különböző területeit vizsgálja.

Pénz (Money Explained)
Kép: Ready Steady Cut

Hogy miért lelkesedtem már az első rész alatt? Mert a nagy amerikai valóságot láttam leperegni a szemem előtt. Kendőzetlenül, keményen. Persze, legyinthetünk, mondhatjuk, hogy „na, ez aztán az ő dolguk”, de sajnos ez nem így van. Saját kis hazánkban is pontosan ugyanezen tendenciák és jelenségek merülnek fel, vagy vannak jelen. Mintha átköltöztek volna Mulder szörnyei kis hazánkba.

Az első rész a csalókról szól. Igen. Amióta van pénz, azóta vannak csalók is, akik ezt ki akarják húzni a zsebünkből. Megismerhetjük a pénzkicsalás számos, általunk is jól ismert módjait. Ki ne kapott volna már levelet bajba került etióp hercegtől, aki pénzt kér tőlünk, és busásan adja majd azt vissza nekünk, mint a Lúdas Matyi? Megtudjuk, hogy a módszerek régiek, már száz éve is működtek, mint ahogy a piramisjáték sem mai csirke már.

Pénz (Money Explained)
Kép: IMDB

A második rész már legális rablásokról szól. A hitelkártyák világáról, ahol kiderül, hogy a legjobb ügyfél a hitelkártya cégeknek az, aki nem fizeti vissza a hónap végéig a hitelt. Megismerjük a módszereket és a cseleket, mellyel, ha nem figyelünk, akkor komoly bajba kerülhetünk. Itt éreztem előszőr, hogy a sorozat nem csupán egy dokumentumfilm. Inkább oknyomozó, tényfeltáró alkotás, ahol bizony feketén-fehéren beszélnek a gonosz farkasról és annak mesterkedéséről.

A harmadik epizód, talán kis hazánkból nézve érdektelennek tűnik, de nem sokáig. A diákhitelek világába visz minket. Megismerjük történetét, jelenét, és kiderül, hogy a profitorientált iskolák bizony kőkemény rablócégek, ahol akár a sírig is eladósodhat az egyszeri diák, ha nem figyel oda. Hogy ez miért érdekelhet minket? Azt döntse el mindenki maga.

A negyedik rész személyes vizekre evez. A játékszenvedélyről van szó és arról, hogy a nyerés utáni vágy miként tette a világ egyik legjövedelmezőbb iparágává a szerencsejátékot. Spoiler: minden a számokon múlik, és mindig a ház nyer.

Az ötödik és egyben befejező rész húsba vág. A nyugdíjrendszerről beszél. Vagyis arról, hogy az amerikai nyugdíjendszer tulajdonképpen már nem létezik. Vagyis létezik, de csak bizonyos jövedelem fölött. Ha ez a jelenség nem kongat meg harangokat a nézőben, akkor semmi sem.

Pénz
Kép: Decider

Be kell valljam, egyszerre daráltam le a részeket, és bizony okosabb lettem tőle. Nem lesz hitelkártyám soha, vagy ha igen, akkor úgy vigyázok a visszatörlesztésre, mint a szemem fényére. Soha nem dőlök be egy félkarú rablónak se. Nem válaszolok etióp hercegeknek, és nem reménykedem a nyugdíjban.

Viszont figyelek. Figyelek arra a felületre, ahol a pénz és az életem összeér. A sorozat nem alapos, nem is vidám, de rendkívül hasznos. Megmutatja, hogy ahol pénz van, ott nincs pardon, viszont a feszín alatti kegyetlen folyamatok léteznek.

Pénz
Kép: Yahoo Lifestyle India

Talán ezért tartották fontosnak a készítők azt a baráti gesztust, mellyel minden rész végén megfogják a nézők kezét, és elhangzik néhány mondat arról, hogy mit tehetünk mindez ellen, hogyan figyeljünk oda, mire számítsunk, ha egyszer szembejön a pénz, vagy az, aki el akarja venni tőlünk, vagy az, aki nem akarja odaadni.

Akit érdekel a pénz (és kevesen vannak, akiket nem, ebben biztos vagyok) annak tartalmas 5×25 percet ígér a Netflix új sorozata.

Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!