Teljes titoktartás (Les traducteurs – 2019): Filmkritika

Egy regény fordítása nem kis feladat. Egy regény kilenc különbözô nyelvre fordítása, még nagyobb feladat. Hogy mindeközben egyetlen betû se szivárogjon ki belôle, úgy látszik lehetetlen vállalás.

Eric Angstrom (Lambert WilsonMátrix: Újratöltve) a jòl menő könyvkiadòk gondtalannak nem, de kifejezetten kényelmesnek mondható életét éli. Mióta kiadta a Dedalus trilógia első két részét, a marketing és árbevétel fontosabb lett, mint maga a mű, aminek az áhított hírnevet és anyagi biztonságot köszönheti. Ezért mikor a trilògia várva várt 3. része kiadásra kerül, a kilenc nyelvre szimultán fordítás meglehetősen kézenfekvő és jövedelmező ötletnek tűnik számára. Mivel egy bestseller regény befejező részéről van szó, kicsit talán túlzónak, mégis érthetőnek tűnik az a sor intézkedés, ami a kilenc műfordító munkáját nehezíti. Egy teljesen ismeretlen helyen, a külvilágtól hermetikusan elzárt bunkerben kell naponta 10 oldalt lefordítaniuk, franciáról a saját nyelvükre. A munka teljes titoktartást igényel, ami valahogy természetesen nem igazán sikerül.

Teljes titoktartás

Az első hónap után, egy kedélyesen eltöltött karácsonyt követően megérkezik az első zsarolò levél, ami a kiszivárgott első 10 oldalért több millió euró-t követel. Ettől a ponttól szabadul el a pokol. Na jó, erős túlzás lenne azért az elszabadul és a pokol kifejezés is. Elkezdenek gyorsabban csorogni az események és a film belekezd a mindenki gyanús attitűdbe. Kézenfekvő lenne az amerikai srácot, Alex Goodman-t (Alex LawtherA ki***tt világ vége) vádolni, aki eleve úgy jutott be a csapatba, hogy újra fordította az első két kötetet angolra, ami jobban is tetszett a torrentre éhező internetes portyázóknak. De talán Katerina (Olga KurylenkoJohnny English újra lecsap) lesz a bűnös, aki annyira éli a regényben szereplő HALOTT mennyasszony karakterét, hogy nem tudunk nem ferdén nézni az állandó beidézésekre (kötet és fejezetszám megjelölésével). Vagy a görög ennyire pénzéhes? Esetleg a smúzolós olasz, vagy a hedonista spanyol csaj, de még az is lehet, hogy Eric tulajdon titkárnője a tettes?! Innentől kezdve hátradőlhetünk. A Poirot-n és Miss Marple-en szocializálódott közönségnek már csak az a dolga, hogy kivárja, a megfelelő tempójú információ visszatartás mellett mennyire lesz valid és élvezhető az átverés, aminek épp a szemtanúi vagyunk.És a Teljes titoktartás egészen jól is teljesít, bár mindenből egy picit kevesebbet kapunk, mint ami elegendő lenne a kiemelkedőhöz. Magasztalja az irodalmat, de jó sznobhoz méltóan csak kinyilatkoztat, nem magyaráz, nem elegyedik vitába. Proust és Shelley állandó emlegetése majd megfelelően intelligenssé, ugyanakkor sejtelmessé teszi az irodalmi nézeteit a filmnek, amik tulajdonképpen nincsenek. A zsarolás miértje és kivitelezés is megállja a helyét, bár közel sem olyan bravúros, mint Danny Ocean bármelyik balhéja.

Teljes titoktartás

Kissé izzadságszagú minden mozzanat, és hiába a morális tanulság, ha tudjuk, ez az akció több ezer helyen vérezhetett volna el. S végül minden a helyére kerül, csak nem a legjobb ritmusban, amitől kissé esetlenné válik a vonalvezetés. Viszont igen szerencsésen, a karantén utáni első premier hullámot meglovagolva minden bizonnyal jól fog teljesíteni a pénztáraknál, mert rohadt jó érzés volt valami újat végre vásznon látni! Minden fillért megér, a maga megbocsájtható kis hibáival együtt. Menjetek moziba!!


Friss

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy című kiállításán jártunk a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteményben

A XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény rendszerint időszaki kiállításokat is szokott...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...
Gerzsenyi Bettika
Gerzsenyi Bettika
H’ellőke, Bettika vagyok, első ezen a néven! Bárki mást állít.. az rosszul tudja. Engem 36 éve hív így a nagymamám, szóval én nyertem! Édesanyám 5-6 évesen faragott belőlem filmrajongót. Kár, hogy a 6. életévemet megfelelőnek találta arra, hogy megnézzük a Rémálom az Elm utcában-t.. szánja-bánja, instant karma volt neki a 2 évig wc-re kísérgetésem, szóval ne bántsuk érte! De mondjuk utána már meg sem kottyant a kultikus „Get away from her you bitch!” mondat és a Boszorkányokat is végig tudtam nézni a moziban, míg más gyerekeket ki kellett kísérni. Nem rossz ez egy óvodástól, azért nah! Szóval nem sok mindentől lehet eltántorítani - na jó, a Szürke 50 árnyalata már sehogy sem csúszott - és 30 év izmos filmfogyasztásával a hátam mögött véleményem van kérem, s nem félek használni. Ennek az eredménye, hogy ezt a bemutatkozót ki kellett izzadnom magamból. Enjoy! #kattadióda

Hasonlóak

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

Buborék kritika (Bubble, 2022 – Netflix): A kishableány és a parkour története

Sokan elfelejtik, hogy az anime nem csak azt jelenti, hogy 80 epizódot végig kell...
Teljes titoktartás (Les traducteurs - 2019): FilmkritikaHa túl tudod magad tenni a felszínt kapargató téziseken és karakterábrázoláson és a töredezett tempón, egészen szórakoztató. Kicsit esetlen, mégis jó szívvel ajánlom a mozizás újraröffentéséhez.