hétfő, május 20, 2024

Trending

Hasonlóak

Annabelle 2. – A teremtés (Annabelle: Creation – 2017) [Kritika]

Az első Démonok között film 2013-ban került a mozikba és hatalmas sikernek bizonyolt. 20 millió dolláros költségvetésből csaknem 320 milliót termelt. Ilyen bevétel mellett egy percig sem volt kérdéses a folytatás, de a stúdió nem csak szimpla folytatásokban gondolkodott, hanem spin-off filmekben is és ezzel elkezdődött a Démonok között univerzumának kiépítése. Az első ilyen különálló filmre nem is kellett sokat várni. Egy évvel a Démonok között bemutatója után már a mozikba is került a démon álltal megszállt Annabelle babára koncentráló spin-off film. Az Annabelle szintén hatalmas kasszasiker lett (9.5 milliós költségvetés, 244 milliós bevétel), de a kritikusok közel sem rajongtak érte. Utóbbit figyelmen kívül hagyva a stúdió belevágott egy előzményfilm készítésébe amivel még többet tudhatunk meg ennek a démoni babának a történetéről.

Az Annabelle második része az 50-es évek végén játszódik, ahol egy babakészítő, valamint annak felesége és egyszem gyermeke gondtalanul és boldogan élnek. Egy nap azonban végzetes baleset történik, amely következtében a lány meghal. A szülők természetesen nehezen törődnek bele egyetlen kislányuk elvesztésébe és Istenhez fohászkodva kérik, hogy még egyszer had ölelhesség magukhoz őt. De segítséget egy démoni lénytől és nem Istentől kapnak. A pár belemegy az alkuba, így kislányuk szelleme velük élhet tovább. Kezdetben minden rendben alakul, de a kislány szelleme egyre agresszívabban kezd viselkedni és egy babába költözik. A babakészítő és felesége nehéz küzdelem árán vegül megfékezik a démoni babát, de amikor 12 évvel később a pár befogad egy árvaháznyi gyereket, újra különös és megmagyarázhatatlan események sora kezdődik a házban.

A Démonok között számomra is hatalmas meglepetés volt 4 évvel ezelőtt. Nem váltotta meg a világot, nem találta fel újra a spanyol viaszt, de tökéletesen építkezett a régimódi horror elemekből. Ugyanez érvényes a folytatásra is, ami az első részhez hasonlóan kellően paráztató, ugyanakkor végtelenül szórakoztató is volt, habár az újdonság varázsával már nem tudott szolgálni. Ez pedig az Annabelle 2-re hatványozottan igaz. A film kicsivel több, mint másfél órás játékideje alatt folyamatosan azt éreztem, hogy ezt már láttam. Nem egyszer, nem kétszer, hanem legalább egy tucatszor. David F. Sandberg, James Wan-hoz hasonlóan remekül használja fel a horror műfaj jól ismert elemeit, sőt nem egyszer képes karfába markoló módon ránk hozni a frászt, de a történet ettől eltekintve sablonos és kiszámítható. Néhány jelenetet leszámítva pontosan megjósolható, hogy mi fog történni az elkövetkező másodpercekben.

Ha a történet nem is, de a hangulat dicséretet érdemel. Már az első percektől fogva érezhető, hogy itt valami nem stimmel és ez a nyomasztó, folytogató légkör a film előre haladtával egyre csak fokozódik. Továbba az Annabelle 2 profi módon építi a Démonok között univerzumot finoman elrejtett utalásaival. A film többnyire ismeretlen vagy alig ismert gyerekszínészekből áll. A legismertebb nevek a stáblistán Miranda Otto (A gyűrűk ura – A két torony) és Anthony LaPaglia (Nyomtalanul) lehetnek, mégsem ők azok akik a legkiemelkedőbb alakítást nyújtják a filmben. A főszereplő testvérpárt alakító Lulu Wilson és Talitha Bateman jóformán mindenkit lejátszanak a vászonról. Mindketten remek választásnak bizonyultak a szerepre.

Bemutató: 2017. augusztus 10.

Forgalmazó: InterComAnnabelle 2. - A teremtés
Összességében
Az Annabelle 2. - A teremtés egy újabb megszállt babás/házas horror film, ami ugyan remekül használja a zsáner eszközeit mégsem tud olyan maradandó élményt nyújtani, mint a Démonok között első és második része. Megnyugtatás képpen viszont az Annabelle első részénél határozottan jobban sikerült.
Pozitívumok
Valóban képes ránk hozni a frászt
Ügyesen épít univerzumot
Negatívumok
Sablonos történet
60
Értékelés
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/