szombat, május 18, 2024

Trending

Hasonlóak

Sok szex, kevés történet – Sexify (Netflix, 2021) 1. évad kritika

A Sexify nem titkolt vállalása valami olyasmi lenne, hogy fontos gondolatokat osszon meg a nézőivel a szexről, és hangsúlyozza a szexuális tudatosság fontosságát.

Ennek a történet látszólag remek keretet biztosít: három végzős egyetemista diáklány, Natalia (Aleksandra Skraba), Monika (Sandra Drzymalska) és Paulina (Maria Sobocinska) azt tervezik, hogy egy olyan telefonos alkalmazással neveznek be egy rangos innovációs versenyre, amely segít a nőknek az orgazmus elérésében. Az app lefejlesztéséhez azonban a lányoknak alaposan meg kell ismerniük a női gyönyörszerzés minden csínját-bínját, melynek rejtelmeit ők maguk is a nézők szeme láttára fedezik – vagy inkább fedeznék – fel, így osztva meg lényeges gondolatokat a szexualitásról.

Sexify
Sexify: Maria Sobocinska, mint Paulina. Kredit: NETFLIX © 2021

Sajnos ebből azonban jó ideig semmit sem érzékelünk. A nyolcrészes évad első fele ugyanis túlzás nélkül annyiról szól, hogy kollégista diáklányok szexelnek, a szexről beszélgetnek vagy a szexre gondolnak, esetleg maszturbálnak, mindenféle különösebb tanulság, gondolat, vagy úgy említésre méltó történet nélkül. Ez nagyjából az első rész végére aztán rettentő fárasztóvá is válik, és ekkor vár még ránk három ilyen epizód… Miután már sokadjára csöppentünk egyik indokolatlan szexjelenetből valamilyen mondvacsinált okkal egy újabba, miközben semmi érdemi nem történik, már komolyan elkezdtem gondolkodni azon, hogy vajon véletlenül nem egy 18 éves, hormontúltengéses tini kollégiumi szexfantáziáit nézem-e? Hogy mennyire sikerült túlzásba vinni az egészet, talán jól jelzi a tény, hogy a főszereplő Natalia melleit előbb látjuk, mint az arcát, vagy hogy a lány egyik barátnőjének, Monikának kezdetben semmi más szerepe nincs, mint hogy szó szerint minden szembejövő pasival lefekszik.

Félreértés ne essék! Nem azzal van a baj, hogy egy szexről szóló sorozatban sok a szex, hanem hogy mindeközben a Sexify elfelejt szólni is valamiről. Meg talán az sem szerencsés, hogy egy elvileg szexuális ismereteket megosztani kívánó sorozatban úgy ábrázolják a fő témát (tudjátok, a szexet), hogy a férfi meg a nő letolja a gatyáját, aztán beindul az ütvefúró. Ennyi. Mert ez aztán a szex hiteles megjelenítése…

Sexify
Sexify: Jan Wieteska, mint Adam és Aleksandra Skraba, mint Natalia. Kredit: NETFLIX © 2021

Szóval az első négy részt igazi szenvedés volt végignézni. Mindenesetre az évad második felére fordulva talán a készítők is érezték, hogy ez így, ebben a formában nagyon kevés lesz, így az ötödik epizódtól nagyobb hangsúlyt kap a történet, a szex pedig némileg háttérbe szorul. Ez kifejezetten jót tesz a sorozatnak, hiszen végre beindul a dráma, lesz miért izgulni, sőt, még egy-két valóban fontos gondolat is megfogalmazódik. Ráadásul így, hogy a főszereplőket alakító színésznők a folyamatos szex helyett végre kicsit tényleg színészkedhetnek is, némelyikük még egész tehetségesnek is bizonyul.

Hiába működik azonban sokkal jobban az évad második fele, vannak problémák, amik sajnos nem szűnnek meg, sőt, újabbak is előkerülnek! Előbbiekhez tartozik az a három, vagy négy borzasztó idegesítő zene, amit a készítők minden jelenetbe úja és újra készséggel bevágnak, vagy hogy a poénok továbbra se nagyon működnek, utóbbiakra pedig jó példát szolgáltatnak a párbeszédek, amelyek pont akkor bizonyulnak kínosan gyengének, amikor éppen szólniuk is kellene valamiről.

Sexify
Sexify: Maria Sobocinska, mint Paulina és Piotr Pacek, mint Mariusz. Kredit: KRZYSZTOF WIKTOR/NETFLIX © 2021

A sok negatívum ellenére sem mondhatom azonban azt, hogy végig utáltam volna a Sexify-t. Nem egy túl jó sorozat ez, de a maga kissé ügyetlen módján időnként azért működik, és nyögvenyelősen ugyan, de végül csak-csak kifut valahova. Mindenesetre ha már valaki hasonló témában keres sorozatot, a szintén Netflixes Szexoktatással valószínűleg jobban jár.

Gulácsi Bence
Gulácsi Bence
Üdv, Bence vagyok. A Pázmány végzős Filmelmélet és filmtörténet szakos hallgatója. Tizenöt éves korom körül határoztam el, hogy filmkritikus leszek. Azóta aktívan művelem magam, olvasok és írok a témában. Igyekszem átlátni, alaposan megvizsgálni és megérteni mind filmeket, mind a mozi világát.