Mindörökké Wakanda!: Mi lenne ha…? (What if…?, 2021 – Disney+) 6. rész kritika (Spoilermentes)

A What if…? láthatóan nem bánik túl kegyesen Tony Starkkal, szóval ha még nem heverted ki a Végjáték fináléjában látottakat, kerüld a szériát.

Ezen a héten a What if…? visszarepíti a rajongókat egészen 2008-ig, mikor is a fegyvergyártó Tony Stark először ölti magára a páncélját. Az első Vasember-mozit mára minden rajongó betéve ismeri, úgyhogy a Marvel csavart egyet a történeten és teljesen átírja a film első negyedét.

Az animációs képsorokban Stark mellett nem robban fel a saját bombája, ugyanis egy jóval későbbi film főgonosza, Erik Killmonger (Michael B. Jordan) megmenti a balesettől és a rabságtól. Killmonger a Fekete Párduc 2018-as szóló kalandjában debütált a címszereplő ellenlábasaként, és ha csak az indítékait és motivációit nézzük, a mai napig az egyik legjobb MCU antagonista.

What if...?
What if: Michael B. Jordan, mint Killmonger. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Szerencsére ezekből a mozgatórugókból mindent megörökölt a What if…? hatodik részében, és jóval több is kiderül a wakandai hercegről. Félelmetes és manipulatív személyiség, akinek ebben a történetben lehetősége nyílik tényleg minden tehetségét kihasználni, hogy trónra kerüljön.

Tony Stark ellenben nem csak a történet során jár pórul. Sajnos egyáltalán nem sikerül visszaadni Robert Downey Jr. természetes sármját és lazaságát, ezáltal a szerep egyszerű ripacskodásba torkollik, ami helyenként még idegesítő is. Sokkal inkább emlékeztet ez a verzió a Vasember 2 Justin Hammerjére, mintsem az igazi zseni, milliárdos, playboy és emberbarát Starkra.

What if...?
What if: Andy Serkis, mint Ulysses Klaue. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Ahogy azt a sorozattól megszokhattuk, rengeteg meglepetésszereplő tűnik fel, akár más filmekből is. Ezek a megjelenések továbbra is többek tudnak maradni egyszerű fan service pillanatoknál, és egyáltalán nem izzadságszagú egy-egy karakter szerepeltetése.

Az előző ajánlók során sajnos kevés szó esett Laura Karpman zeneszerző munkásságáról. Érdemes pedig odafigyelni a dallamokra, hiszen rengetegszer játszadozik egy-egy karakter saját zenei témájával. Néhol a motívumot változtatva, néha a hangszerelést, de mindenképpen ügyesen variál a fő filmekben felcsendülő dallamokkal.

What if...?
What if: Chadwick Boseman, mint T’Challa/Fekete Párduc. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Valószínűleg a negyedik rész Doctor Strange-dzsel túl magasra tette a lécet és az elvárásokat, de valahogy ez az epizód sem fogott meg annyira. Mégis, ha ez a legrosszabb, amit a What if…? ki tud termelni magából, akkor tényleg nincs nagy gond a Marvel háza táján.

Friss

Sandman – Az álmok fejedelme 1. évad kritika (The Sandman, 2022 – Netflix)

Olyankor szoktam magamat fiatalosnak gondolni, mikor a gyerek rákérdez, hogy mit nézek, aztán a)...

Összezárva a szörnyeteggel: Fekete madár évadkritika (Black Bird, 2022 – Apple TV+)

Augusztus ötödike óta már megtekinthető az Apple TV+-on az év egyik, hanem a legmegrázóbb...

Magyar film világpremierje Miskolcon!

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál mindig büszke volt rá, hogy a legnagyobb nemzetközi fesztiválsikerek...

Varga József Zsolt kiállításán jártunk az Aranytíz Kultúrházban

Különös világgal találja magát szemközt az, aki felsétál az Aranytíz Kultúrház felső emeletére. Varga...
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

Sandman – Az álmok fejedelme 1. évad kritika (The Sandman, 2022 – Netflix)

Olyankor szoktam magamat fiatalosnak gondolni, mikor a gyerek rákérdez, hogy mit nézek, aztán a)...

Összezárva a szörnyeteggel: Fekete madár évadkritika (Black Bird, 2022 – Apple TV+)

Augusztus ötödike óta már megtekinthető az Apple TV+-on az év egyik, hanem a legmegrázóbb...

Resident Evil 1. évad kritika (Resident Evil, 2022 – Netflix)

Hadd kezdjem rögtön az elején egy kis népszavazással (ingyenes!). A kérdés a következő:Szerette volna...