Mindörökké Wakanda!: Mi lenne ha…? (What if…?, 2021 – Disney+) 6. rész kritika (Spoilermentes)

A What if…? láthatóan nem bánik túl kegyesen Tony Starkkal, szóval ha még nem heverted ki a Végjáték fináléjában látottakat, kerüld a szériát.

Ezen a héten a What if…? visszarepíti a rajongókat egészen 2008-ig, mikor is a fegyvergyártó Tony Stark először ölti magára a páncélját. Az első Vasember-mozit mára minden rajongó betéve ismeri, úgyhogy a Marvel csavart egyet a történeten és teljesen átírja a film első negyedét.

Az animációs képsorokban Stark mellett nem robban fel a saját bombája, ugyanis egy jóval későbbi film főgonosza, Erik Killmonger (Michael B. Jordan) megmenti a balesettől és a rabságtól. Killmonger a Fekete Párduc 2018-as szóló kalandjában debütált a címszereplő ellenlábasaként, és ha csak az indítékait és motivációit nézzük, a mai napig az egyik legjobb MCU antagonista.

What if...?
What if: Michael B. Jordan, mint Killmonger. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Szerencsére ezekből a mozgatórugókból mindent megörökölt a What if…? hatodik részében, és jóval több is kiderül a wakandai hercegről. Félelmetes és manipulatív személyiség, akinek ebben a történetben lehetősége nyílik tényleg minden tehetségét kihasználni, hogy trónra kerüljön.

Tony Stark ellenben nem csak a történet során jár pórul. Sajnos egyáltalán nem sikerül visszaadni Robert Downey Jr. természetes sármját és lazaságát, ezáltal a szerep egyszerű ripacskodásba torkollik, ami helyenként még idegesítő is. Sokkal inkább emlékeztet ez a verzió a Vasember 2 Justin Hammerjére, mintsem az igazi zseni, milliárdos, playboy és emberbarát Starkra.

What if...?
What if: Andy Serkis, mint Ulysses Klaue. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Ahogy azt a sorozattól megszokhattuk, rengeteg meglepetésszereplő tűnik fel, akár más filmekből is. Ezek a megjelenések továbbra is többek tudnak maradni egyszerű fan service pillanatoknál, és egyáltalán nem izzadságszagú egy-egy karakter szerepeltetése.

Az előző ajánlók során sajnos kevés szó esett Laura Karpman zeneszerző munkásságáról. Érdemes pedig odafigyelni a dallamokra, hiszen rengetegszer játszadozik egy-egy karakter saját zenei témájával. Néhol a motívumot változtatva, néha a hangszerelést, de mindenképpen ügyesen variál a fő filmekben felcsendülő dallamokkal.

What if...?
What if: Chadwick Boseman, mint T’Challa/Fekete Párduc. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Valószínűleg a negyedik rész Doctor Strange-dzsel túl magasra tette a lécet és az elvárásokat, de valahogy ez az epizód sem fogott meg annyira. Mégis, ha ez a legrosszabb, amit a What if…? ki tud termelni magából, akkor tényleg nincs nagy gond a Marvel háza táján.

Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

A száműzött maffiózó – Tulsa királya 1. évad (Tulsa King Season 1, 2022 – SkyShowtime) kritika

A veterán akciósztár Sylvester Stallone összeállt Taylor Sheridannel, - aki a Sicario írója, valamint...

A gyilkos háziasszony – Szerelem és halál minisorozat (Love & Death Limited Series, HBO Max – 2023) kritika

Az HBO Max idén április végén megjelent sorozata megtörtént esetet dolgoz fel. Hiszen a...

Elveszett próféciák 2. évad (Good Omens Season 2, 2023 – Prime Video) kritika

A filmkritikák 80%-a mostanában úgy kezdődik, hogy „Körmünket könyékig rágva vártuk már a Cápaevő...