vasárnap, június 16, 2024

Trending

Hasonlóak

Te mit vállalnál be az első Tinder randidon? A Tinder-csaló (Tinder swindler, 2022 – Netflix) kritika

Kik használják a Tindert? Hát nagyjából mindenki. Van, aki komolyan keres van, aki csak szórakozik vannak, akik csak az elismerést keresik vagy éppen kíváncsiak. És van, aki azért van fent Tinderen, hogy becsapjon másokat.

Ritkán vesz rá a lélek, hogy dokumentumfilmeket nézzek a szabadidőmben, ám meglátva A Tinder-csaló című Netflix alkotást, örömmel adtam be a derekam.Köztudott, hogy a szolgáltató legtöbb komoly témákkal foglalkozó műsora jó, így habár nem vagyok egy nagy Tinder felhasználó, adtam a dolognak egy esélyt. És még milyen szerencse. A Tinder csaló leköti az ember figyelmét, izgalmas, meglepő és egyben hihetetlen. Főleg az, hogy ez a valóságban tényleg mind megtörtént. És bizony nem azért hihetetlen, mert én is egy vagyok azokkal, akik rögtön lehülyézik a nőket, akik bevették egy ilyen férfi sztoriját. Csupán őszinte és naiv döbbenettel tölt el, hogy valaki tényleg képes ilyet tenni a másikkal. És ráadásul ilyen bénán…

De miről is van szó?

A történet nem meglepő módon igaz. Két nő meséli el, hogy verte át őket ugyan az a férfi Tinderen és csalt ki tőlük felfoghatatlan mennyiségű összegeket. Az első esetben kamu szerelemmel, a másodikban kamu barátsággal oldotta meg pénzügyi gondjait főszereplőnk. De egyáltalán hogyan lehetséges ez? Ki az a hülye, akitől egy félig ismeretlen pénzt csal ki? Hogy tudott egyszerre több nőt is ugyanúgy átverni? Ezekhez hasonló kérdések merülhetnek fel az emberben a film alatt, amikre kapunk is válaszokat. Habár nem minden esetben a legjobb válaszokat kapjuk. De ezekről talán később…

A Tinder-csaló Netflix
Luxus és népszerűség mások pénzén (Fotó: NETFLIX 2022)

Kezdetben unott arccal néztem a képernyőt, ahogy egy csinos nő meséli élményét az applikációról. Aztán egyre tágabbra nyílt ki a szemem, egyre feljebb ültem az ágyon és egyszerűen magába szippantott az eset. Szinte arcul ütött a valóságunk, hiszen amit Simon Leviev, vagy igazi nevén Shimon Hayut csinált az a mai modern világ. Készített egy kamuprofilt, amit már talán az emberek többsége, ha csak poénból is, de csinált már. Kitalált egy hihető sztorit, kicsit Photoshoppolt, vett egy két csinosabb ruhát, előre legyártott jó néhány kamu képet és elindult vadászni. Mert manapság nem kell mindent tudni a másikról, nem kell alaposan megismerni, csak szerelmesek akarunk lenni és ennek érdekében, ha kell bármit elhiszünk. Elhisszük, hogy a kamu milliárdos pasinknak nekünk kell pénzt küldeni.

Legalább csinálná jól

A lányokat apró ígéretekkel, folyamatos hitegetéssel tartotta sakkban a Tinder-csaló. Ha valakit jobban meg kellett győzni, akkor egyszerűen megmutatta „milyen luxus” életet él a fiatal milliárdos gyémántkereskedő. Elvitte őket étterembe, bulizni, nyaralni vagy amire épp igény volt. Jó taktika, sikeres kivitelezés, de elvakult a szerencséjétől. Azért szórta a pénzt, hogy új lányokat csábítson el, akiknek a pénzét megint elkölti a luxus életvitelére. És ez volt a veszte a Shimon Hayut-nak, habár elvileg ma is szabadlábon van… de legalább már nem fog többé olyan könnyen áldozatot találni. 

Balról jobbra: Cecilie Fjellhoy, Ayleen Charlotte and Pernilla Sjöholm (Fotó: NETFLIX 2022)

Bezzeg a rendező jól csinálta.

Valójában elég nehéz kritikát írni egy olyan esetről, ami tényleg megtörtént. De ha csak a tényeket vesszük tagadhatatlan, hogy egy jó film készült. A klasszikus módon, a megszólaló-illusztráció váltakozásával mesélik el a történetet, mégis izgalmas. A legérdekesebb része talán a filmnek, amikor a nők akcióba lendülnek és az egyik leghíresebb norvég újság segítségét kérve lebuktatják Simon Hayutot. Nagyon érdekes látni a folyamatot, hogy zajlott a valóságban az oknyomozás, illetve az, hogy két nő képes volt az igazságért ennyi mindent megosztani magáról. Lebilincselő és erős érzelmeket kiváltó az egész. Be tudják vonni a nézőt, aki szintén igazságot akar, ezért folyamatosa feszültségben van, hogy megtudjak: vajon sikerül lebuktatni Simont?

A film képi és hangi világa jó, de itt nem is ez a lényeg. Itt a hangüzenetek, a videófelvételek, a valós, igazi anyagok ismerete a fontos. Az, hogy olyan legyen minden, mintha mi kaptuk volna azt az üzenetet. Az, hogy tényleg rájöjjünk ezek akár mi vagy az egyik ismerősünk is lehetne.

Ez a valóság

És pontosan ez a ráébredés a lényeg. Még a film elején úgy tűnhet, hogy sekélyes a főszereplő hölgy, amiért már az ismerkedés elején repülőre száll egy idegennel és külföldre utazik vele, csak mert gazdag. De ez a valóság. Az internet világában sokkal szélesebb a határ, amit megengedünk, megmerünk tenni. Sokkal hamarabb esünk szerelembe – vagy hisszük azt – és engedjük meg, hogy egy ismeretlen elvigyen minket randizni. Sekélyes lehet mindkét oldal és sosem tudjuk mikor járhatunk pórul, ha egy kicsit nem vigyázunk. Legyen szó a nőkről vagy a férfiakról. Tanulságos a film és reméljük többen okulnak belőle és nem példát vesznek a férfiről, aki milliárdokat csalt ki ártatlan emberektől…

A Tinder-csaló
A Tinder-csaló (Tinder swindler, 2022 – Netflix)
Összességében
Egy egyszernézős, de kifejezetten érdekes társadalomkritika. A tanulság: nézd meg jól, kit húzol el jobbra!
Rendezés
8.5
Színészi alakítás
7
Forgatókönyv
10
Fényképezés
7
Filmzene/Hang/Effektek
7
8
Zai Vivien
Zai Vivien
Sziasztok, Vivi vagyok! Igazi sorozat és filmfüggő vagyok. Leginkább az elgondolkodtató tartalmakat szeretem, vagy az akciódús jeleneteket. Nem véletlenül, mivel óriási képregényrajongó vagyok. Kiskoromtól kezdve a mindennapjaim része volt Pókember, Batman, Catwoman, Buffy stb. A filmek terén örök rajongója leszek a klasszikus, régi romantikus filmeknek. Másfél óra tömör gyönyör a legtöbb és néha igazi kincseket lehet találni. Az életem másik meghatározó része bölcsészként az irodalom, minden mennyiségben. A klasszikusoktól az abszurd posztmodernig mindent elolvasok.