Ha sosem mondasz le az álmaidról – Shawn Mendes: In Wonder (Netflix – 2020): kritika

Stadionokat betöltő sikoltozás, mobiltelefonok vakuinak ezrei, a kivetítőn úszó, színes mintázatok, lángnyelvek, aláhulló rózsaszirmok, füst, reflektorfény. És akkor belép a színpadra Ő. Akiről rajongók milliói azt hiszik, hogy elérhetetlen és valami földöntúli erővel felruházott lény. Pedig ő is csak egy ember. Egy átlagos srác, aki szereti a zenét. Sem több, sem kevesebb.

 

Sokan hajlamosak vagyunk elfelejteni azt, hogy még a hírességek is ugyanolyan emberek, mint mi. Még akkor is, ha néha paparazzik követik őket, és még akkor is, ha néha azt is lehozza egy bulvárlap, amikor tüsszentenek egyet. De valamikor, a reflektorfény előtt ők is ugyanolyan átlagos életet éltek, mint bárki más. Mindezt remekül végig lehet vezetni Shawn Mendes életén keresztül, aki bár manapság teltházas koncerteket ad világszerte, mégis úgy hivatkozik magára, mint egy hétköznapi srácra, aki imádja a zenét.

Shawn már gyermekkorában tudta, hogy énekes szeretne lenni. Csak a legtöbb kisgyerekkel ellentétben nem legyintettek rá és röhögték ki lesajnálóan az álmait, hanem a családja és a barátai is biztatták, valamint az énektanára is hitt benne a kezdetektől fogva. Végül tinédzserkorában alig egyperces videókat kezdett gyártani az azóta már megszűnt Vine oldalra, ahová maga által elénekelt dalokat posztolt, melyeket saját maga kísért gitárral. Hamarosan elkezdtek felfigyelni rá. Ráadásul nem is kevesen.

Shawn Mendes
Fotó: Josiah Van Dien / NETFLIX 2020

Miután felkereste őt egy menedzser és elkezdett saját dalokat írni, megállíthatatlan lett. Eleinte csak kisebb termeket töltött meg sikítozó rajongókkal, később pedig már egész koncerttermeket és stadionokat. A dokumentumfilm egésze egy turnéra épül fel, amely száznégy állomásból áll és Kanadán kívül szinte egész Európát bejárja az énekes három és fél hónap alatt a zenekarával, segítőivel, gitárjaival és egy turnébusszal. A turné némelyik helyszínén pedig a párja is csatlakozik hozzá, Camila Cabello, a Fifth Harmony lányegyüttes egykori tagja. Azon kívül, hogy betekintést nyerhetünk a közös próbákba, mindketten mesélnek arról, hogy miképpen találtak egymásra, valamint hogy hogyan boldogulnak együtt a magánéletükben.

A film egy pontján Shawn a szülőhazájában ad koncertet, amit élete legnagyobb extázisélményeként fog fel és él át. A koncert előtt hazalátogat szülőházába, megmutatja a gyerekkori szobáját, mesél a szüleiről, a húgáról, ők is mesélnek róla, illetve megmutatja a focipályát, ahol azelőtt játszott a haverjaival minden délután, hogy híres lett. Shawn húga által kiderül, hogy bátyja eleinte nem is akart híres lenni, de Shawn már nem is emlékszik erre a kijelentésére. Ha az előbbi kijelentésre nem is, arra mindenképpen emlékszik, hogy milyen volt az élete, mielőtt beindult volna a zenei karrierje, és erre folyamatosan emlékezteti is magát. Azt is kiemeli, hogy rengeteg gyerekkori barátja a mai napig mellette van, és ők azok, akik a talajon tudják tartani, és nem hagyják neki, hogy elvegye az eszét a hírnév. Valamint, ha karácsonykor hazalátogat, ő is ugyanúgy filmet néz a családjával, mint bárki más.

És ahogyan egy hétköznapi ember élete sem mindig móka és kacagás, úgy a sztároknak sem mindig minden úgy jön össze, ahogy szeretnék. Shawn felvállalja a nézők előtt a kudarcait, a csalódását, a könnyeit, a gyengédségét. Mindeközben végig keményen dolgozik, egy pillanatra sem áll meg, alázatos és kitartó, a rajongóival pedig közvetlen. Talán épp a földhözragadtságával, illetve alázatosságával jutott el oda, ahol most tart. És mert sosem adta fel.

Shawn Mendes
Fotó: Josiah Van Dien / NETFLIX 2020

Hiszen a siker útja rögös és hosszú. Ritka az, ha valaki úgy születik, hogy a génjeibe van kódolva a zene, a ritmus és a művészet. Valakinek ezt tanulnia kell. Ahogy Shawnnak is. Hiába még a szíve is ritmusra dobban, hiába még álmában is dalokat ír és hiába lengi körbe az egész auráját a zene, neki is meg kellett tanulnia, hogy hogyan válhasson azzá, aki lenni szeretett volna, és aki végül lett. De a gyökereit nem felejtette el, és talán ez a legfontosabb: magába szívta a művészetet, de megmaradt emberinek.

A film beenged a kulisszák mögé, betekintést nyújt egy koncert felépítésébe, próbákba, szárnyaló karrierekbe, kudarcokba és gyümölcsöző kapcsolatokba, és úgy hív be minket Shawn magánszférájába, hogy azt nem érezzük túl tolakodónak. Intim, mégis a kellő távolságot megtartó környezetről van szó, ami néha halkan pulzál, néha viszont fülsiketítően sikong. Megtartja a hírességek emberi mivoltját, mégis megmutatja a hírnévvel járó, nem mindennapi dolgokat.

És ha valakinek netán kérdései támadnának, hogy hogyan váljon énekessé és dalszerzővé, fogadja meg Shawn tanácsát: „Csak írj és énekelj. Ennyi.”

Friss

1899 kritika (1899 – 2022, Netflix)

Nehéz spoilerezés nélkül elmagyarázni, hogy a Netflix 1899 című sorozata nálam hol ment egy...

Dalra fakad az Átjáróház

Egyre inkább kirajzolódik a mozirajongók előtt, hogy miért lesz kihagyhatatlan film a decemberben a...

Brahmāstra: Első rész – Shiva kritika (Brahmāstra: Part One – Shiva, 2022 – Disney+): Szuperhős mozi indiai módra

Az indiai filmek temperamentuma mindig irigylésre méltó, zenés és táncos jelenetekkel tarkított romantikus alkotásokról...
Nagy Dóra
Nagy Dóra
Dóri vagyok, a magyar irodalom szerelmese, a kortárs magyar filmek és sorozatok lelkes nézője. Az irodalmat nemcsak olvasni, de művelni is szeretem, évek óta próbálkozom versekkel, novellákkal, regényekkel, tanulmányaim során pedig az utóbbi időben forgatókönyvvel is - ugyanis filmelméletet hallgatok a Pázmányon. Hiszek abban, hogy a kultúrát gondozni kell: olvasni és írni róla, de legfőképp csinálni. Ez utóbbiak miatt vagyok én itt.

Hasonlóak

Brahmāstra: Első rész – Shiva kritika (Brahmāstra: Part One – Shiva, 2022 – Disney+): Szuperhős mozi indiai módra

Az indiai filmek temperamentuma mindig irigylésre méltó, zenés és táncos jelenetekkel tarkított romantikus alkotásokról...

A csoda kritika (The Wonder – 2022, Netflix): Florence Pugh egy csoda

Florence Pugh egyértelműen napjaink egyik legtehetségesebb színésznője. A csoda című kosztümös thriller már elérhető...