csütörtök, május 23, 2024

Trending

Hasonlóak

Jancsi és Juliska (Gretel & Hansel – 2020) [Kritika]

Jancsi és Juliska történetét mindenki jól ismeri. A Grimm fivérek írták az eredetit még 1812-ben. Már az a story is elég ijesztőnek hathatott egy gyerek számára, hogy két kisgyereket ott hagynak a szülei az erdő közepén egy darab kenyérrel, és menjenek, amerre látnak, de a mostani, 2020-as filmváltozat egyenesen horrorisztikus. Meglehetősen egyedi, és különleges módon reformálták meg. Oz Perkins amerikai filmrendező  álmodta újra és vitte vászonra a két kis árva történetét.

Jancsi és Juliska

Juliska (Sophia LillisAZ [2017, 2019-es verzió], Ez így nem ok sorozat), mivel otthon nem tudnak megélni, és még ételre se telik neki, testvérének, Jancsinak (Samuel Leakey), és anyjuknak, megpróbál munkát szerezni és szolgáló sorban állni egy nemes úrnál. Ami nem jön össze. Édesanyja kilátástalan helyzetüket látva megbolondul és elüldözi gyermekeit az erdőbe. Bolyongásuk közepette furcsa zajokat hallanak, még furcsább ételeket kényszerülnek enni, látomások gyötrik őket. Míg éjszaka ráakadnak egy látszólag kietlen faházra, aminek az asztala tele van finomabbnál finomabb étellel. A házban egy idős nő (Alice Krige) él egyedül, aki befogadja őket. Mivel Gretel jól nevelt és tisztelettudó, a szállásért és az ételért cserébe felajánlja szolgálataikat az öreg hölgynek.

Jancsi és Juliska

Eddig a pontig nagyjából nincs is sok eltérés az eredeti mesében (mézeskalács ház, terülj, terülj, asztalkám, vén banya). Ezután jönnek a reformok. A más szemszög, és a horror, ill. misztikus műfaj és vonal. A faházban lakó ijesztő nőnek teljes eredettörténetet adtak. Egy mély, sötétebb, komorabb storyt, a gyerekeknél Juliska vette át a főbb szerepet és ő lett a központi figura. Igen érdekesen tálalták a közte és a „boszorkány” közt lévő viszonyt, ahogy azt is, mennyire befolyásolható egy gyermeki elme és mire nem képes az ember, ha éhség gyötri, vagy épp meg van átkozva. Sok változáson ment át a mű az eredetihez képest. Ami ebben a formában azt gondolom, kimondottan előnyére vált a mai kor szellemének megfelelően.

Jancsi és Juliska

Ilyen alkotásokban kicsit mindig félek a gyerekszereplők játékától, de itt mind a Jancsit alakitó Sammy Leakey és mind Sophia Lillis tökéletes választás volt a szerepre. Ahogy a boszorkányt játszó Alice Krige is. Nem voltak felesleges időhúzások, bonyolult és követhetetlen szálak. Mondhatni egy háromszereplős mini drámát lát az, horror köntösbe bújtatva, aki megtekinti ezt a filmet. Összességében én bátran merem ajánlani. Üdítő újragondolásra sikeredett. Szívesen vevő lennék akár egy folytatásra is. (Ha már a Chris Hemsworth féle Hófehérkének és a Demonának csináltak, amik szerintem sokkal gyengébbek, ennek miért ne?)

Jancsi és Juliska
Neked mennyire tetszett?
Olvasói értékelés3 Votes
69


 

Jancsi és Juliska
Jancsi és Juliska
Összességében
A népszerű mesének ez a horror változata olyanra sikerült, amilyenre kellett. Elejétől kezdve titokzatos, hidegrázós, maximálisan sötét hangulattal. Amit sokáig nem felejtünk!
Pozitívumok
Tökéletes szereplőválasztás
Komor és ijesztő, horror műfajnak megfelelő hangulat
Mesteri atmoszférateremtés
Különleges újrája az eredeti storynak, ami nem okoz csalódást
Kellően véres és döbbenetes jelenetek
Profi képi megjelenítés és hiteles fényképezés
Negatívumok
A gyerekek beszédét túl felnőttesre vették
Kellemetlenül elgondolkoztató befejezés
Néhány logikai baki bizonyos jeleneteknél
80
Értékelés
Jordáki Gábor
Jordáki Gábor
Világ életemben nagy tisztelettel és szenvedéllyel voltam a filmek iránt. Első mozis élményem a Fehér nindzsa volt. Lehettem talán 6 éves. Filmajánlók irásával 7eve foglalkozom. Komolyabban, szakmai háttérrel 4 éve . Több online filmes és életmód magazinba jelentek meg cikkeim, kritikáim. Minden műfajt szívesen nézek de a horror és a vígjáték áll az első helyen.