vasárnap, április 14, 2024

Trending

Hasonlóak

A tudósok sötét világa: Biohackerek (Biohackers, 2021 – Netflix) 2. évad kritika

A Biohackers első évada tavaly augusztusban érkezett a Netflixre és azonnal elnyerte sokak szívét. A hatrészes német sorozat a techno-thriller kategóriába tartozik, ami sok különböző műfaj egyvelege. Ez pedig lehet nem tett túl sok jót az új részeknek. A második évad július 9-én érkezett meg a Netflixre, szintén Christian Ditter (Girlboss, Hogyan legyünk szinglik?) rendezésében. Míg az első évadban Mia (Luna WedlerClose to the Horizon, Blue my mind) a múltját kutatja fel, addig a másodikban a jelenét próbálja helyre tenni.

Ezt pedig kifejezetten unalmasan teszi, nincs rajta sajnos mit szépíteni.

Míg az első évadot könnyedén végig lehetett nézni egyhuzamban, ezzel egy egész napot elpazarolva az életünkből, addig a másodikhoz két-három nap is kevés volt.

Amnézia

Az első rész Mia ébredésével kezdődik. Éppen véget ér az órája, de fogalma sincs, hogy hol is van. Megpróbálja megkeresni barátait, de nem találja őket, csak Jasperrel (Adrian Julius Tillmann – SOKO Potsdam, Remote Love) találkozik, aki, mint kiderült, halálos ellenségből szeretővé vált. Ja, és majdnem három hónappal később járunk, mint ahogy Mia gondolja. Lényegében ugyanabba a zavart állapotba kerülünk mi is, mint Mia, aki nem érti, hogy mi történik körülötte.

Biohackers
Biohackers: Adrian Julius Tillmann, mint Jasper és Luna Wedler, mint Mia. Kredit: Marco Nagel/NETFLIX © 2021

Állandó fejfájás, neurológiai vizsgálatok, fájdalmas emlékképek kínozzák a lányt, és emiatt újabb nyomozásba kezd barátaival. Ez a nyomozás azonban sokkal kevésbé izgalmas. Az utolsóelőtti részig szinte semmit nem tudunk. Mi történt Miával, mi a baja, ki tette vele, amit tett, és a többi… A figyelmet csak az tudja fenntartani, hogy Miának bizonyos időközönként rohamai vannak.

Rohamokból sosem elég

A rohamok egyébként egyre izgalmasabbá válnak az idő előrehaladtával, egyre intenzívebbek és látomásokkal párosulnak. Ilyenkor kapunk apró információmorzsákat, hogy mi is történhetett abban a három hónapban, ami kiesett a memóriájából. Ez nagyon ötletes és látványos megoldás volt a rendezőtől, a színésznő pedig minden egyes rohamot vérprofi módon ad elő. Az egyetlen zavaró jelenség talán az állandó orrvérzés, amit minden alkalommal egy könnyed mozdulattal a kezébe vagy a pulcsijába töröl.

A harmadik-negyedik orrvérzés után már inkább idegesítő, hogy minden pulcsiját összevérzi, ahelyett, hogy lenne nála egy zsebkendő…

Vicceskedő tudósok

Pozitívum még, hogy Mia barátai minden alkalommal mosolyt csaltak az ember arcára. Még azoknál a jeleneteknél is, ahol talán eredetileg inkább izgalmat és feszültséget akartak volna éreztetni. Lehet, hogy Ole (Sebastian Jakob Doppelbauer – Alle zeit derWelt, Niemandland) bohóc személyisége a humor forrása, de valahogy a legfeszültebb pillanatokban is kicsit nevetséges, amit és ahogy csinálnak. Ez pedig kifejezetten üdítő a komor, unalmas történetben. És talán pont ezért nem kaptak olyan sok szerepet a második évadban, mivel a sorozat nagyon komolyan próbálta venni a történetét. Ennek ellenére sokszor nekik köszönheti az információt, vagy éppen az életét Mia… Ettől pedig ambivalens érzést keltenek az emberben.

Biohackers
Biohackers: Sebastian Jakob Doppelbauer, mint Ole; Jing Xiang, mint Chen-Lu és Caro Cult, mint Lotta. Kredit: Marco Nagel/NETFLIX © 2021

A készítők háttérbe szorították őket, mégis fontos feladatokat adtak nekik.

Emberkísérletek

A történet egyébként nagyon érdekes lehetne. Az emberkísérletek, a tudósok és gazdag emberek világába nyújthatna betekintést a Biohackers, ám nem használják ki a lehetőséget. Olyannyira Miára és az ő állapotára koncentrálna, hogy maguk a kísérletek, a tudomány sötét oldala nem kapnak elegendő bemutatást. Egy nagyon izgalmas sci-fi hangulatú nyomozó sorozat születhetett volna meg ebből a második évadból, ha az utolsó két rész hangulata uralkodik mind a hat epizód alatt.

Biohackers
Biohackers: Benno Fürmann, mint Andreas Winter. Kredit: Marco Nagel/NETFLIX © 2021

Természetesen ennek az óvatosabb, tudományos megközelítésnek a hátterében a covid is lehetett. Már az első évad is azért csúszott majd hat hónapot, mert nem akarták, hogy egyes jeleneteket összefüggésbe hozzanak a járvánnyal. Így ez a lépés akár érthető is a készítőktől.

Amibe tényleg nem lehet belekötni

A képi világ. Bármilyen kritikát jogosnak éreznék a Biohackers új évadával kapcsolatban, azonban a kameramunka, a képek minősége páratlan. Igaz, sokszor egy-egy gyönyörű tájat, környezetet túl hosszan mutatnak, ami a történet kárára van. Ennek ellenére tagadhatatlan, hogy mestermunkáról van szó. Mia rohamai, a helyszínek bemutatása, az átvezetések mind-mind olyan profizmussal készültek, amivel manapság igen ritkán lehet találkozni.

Biohackers
Biohackers: Jessica Schwarz, mint Prof. Tanja Lorenz. Kredit: Marco Nagel/NETFLIX © 2021

Konklúzió

Összeségében elmondható, hogy még ez a második évad megnézhető. Az izgalmas kérdések egy nagy része lezárul, amit az első évad nem adott meg, új kérdések pedig szinte fel sem vetődnek. Így ez a két évad így alkot egy történetet. Vannak benne izgalmak, csattanók, de az első évadhoz képest nem nagy durranás. Ha valakit foglalkoztat Mia sorsa, miután elrabolták, nézze meg. De ha valaki csak azért nézné, mert izgalmas volt az első, akkor lehet, hogy csalódni fog.

Bár az is igaz, hogy sokan soha nem várt, óriási csavarról beszélnek a végén. Ha valakit érdekel, vagy éppen megtalálta, akkor értesítsen engem, mert én bárhogy kerestem, nem láttam.

Zai Vivien
Zai Vivien
Sziasztok, Vivi vagyok! Igazi sorozat és filmfüggő vagyok. Leginkább az elgondolkodtató tartalmakat szeretem, vagy az akciódús jeleneteket. Nem véletlenül, mivel óriási képregényrajongó vagyok. Kiskoromtól kezdve a mindennapjaim része volt Pókember, Batman, Catwoman, Buffy stb. A filmek terén örök rajongója leszek a klasszikus, régi romantikus filmeknek. Másfél óra tömör gyönyör a legtöbb és néha igazi kincseket lehet találni. Az életem másik meghatározó része bölcsészként az irodalom, minden mennyiségben. A klasszikusoktól az abszurd posztmodernig mindent elolvasok.