vasárnap, június 16, 2024

Trending

Hasonlóak

Ms. Marvel minisorozat kritika (Ms. Marvel – TV Minis Series, 2022 – Disney+): Kulturális utazás Marvel módra

A Ms. Marvel nem egyszerű eset. A Marvel Moziverzum legújabb darabja nem véletlenül kap hideget-meleget és az a helyzet, hogy mindkét oldalnak részben igaza. Egy valami azonban elvitathatatlan, ha valaki benevez Fiege-ék legújabb dobosára igazán különleges kalandban lesz része.

A történet szerint Kamala Khan (Iman Vellani) vérbeli Bosszúálló, de azon csoporton belül is leginkább Carol Danvers, vagyis Marvel Kapitány rajongó. Mivel két barátjával együtt, Brunoval (Matt LintzPixel) és Nakia-val (Yasmeen FletcherLet Us In) a kockák táborát erősítik, ezért nem túl népszerű a gimiben. Minden álma, hogy eljusson a New Jersey-ben rendezett Bosszúálló Conra, ahol szeretné megnyerni a Marvel Kapitány cosplay versenyt. Azonban minden megváltozik, amikor nagymamájától egy családi ereklyét kap ajándékba és rejtélyes erők kezdenek manifesztálódni nála.

Ms. Marvel kritika
Ms. Marvel (B-J): Yasmeen Fletcher, mint Nakia; Matthew Lintz, mint Bruno és Iman Vellani, mint Kamala Khan/ Ms. Marvel. Kredit: Chuck Zlotnick/ ©Marvel Studios 2022. All Rights Reserved.

A Ms. Marvel egy kulturális utazás, amit a főhős származása (pakisztáni) és vallása (muszlim) előre is vetített és talán ez lett a legvitatottabb pontja a sorozatnak. Sokak szerint végtelenül felszínes a megvalósítása ezen részének, számomra mégis teli találat volt. Egy ponton látogatást teszünk Pakisztánba, ahol „minimális” betekintést nyerhetünk a kulturájukba és történelmükbe, ezért a negyedik és az ötödik rész talán a széria legerősebbjei. A rendező Bisha K. Ali nagyon jól ráérzett, hogyan kell jól tálalni a témát.

A sorozat fénypontja azonban nem más, mint a főszereplő Iman Vellani. Nem kevés terhet kellett cipelnie a hátán, hiszen amellett, hogy még tinédzser – ráadásul az első szerepe – megkapta azt a megtiszteltetést is, hogy ő játszhatja az első muszlim szuperhőst a Marvel Moziverzumban. Ez nem kis feladat, de a színésznőnek sikerült abszolválnia, ráadásul még túl is teljesítette az elvárásokat. Nemcsak szerethetőre formálta meg Ms. Marvel karakterét, de megrendíthetetlen azonosulási pontot is adott a franchise rajongóinak. Hogy miért? Hiszen maga a főhős is Bosszúálló fan, ergó szuperhős rajongó, akárcsak mi. Sajnos azonban nem mehetünk el a sorozat negatívumai mellett, ami azért akad. És nem az a legnagyobb, hogy máshonnan eredeztethető a képessége, mint ahogyan az a képregényekben volt.

Ms. Marvel kritika
Ms. Marvel: Iman Vellani, mint Kamala Khan/ Ms. Marvel Kredit: ©Marvel Studios 2022.

Az egyik nagy probléma, hogy annyira Ms. Marvelen van a hangsúly, hogy közben a többiek, még az ellenlábasok is inkább csak reagálnak és asszisztálnak a történésekhez. Ez alól kivételt képez a Khan család, de akkor is, legalább a főellenfélnek illett volna karaktert adni, mert így a nagy pillanata is olyan semmilyen lett. A másik pedig az effektek kapcsán történt minimális minőségbeli zuhanás. Az utóbbi időben sokat lehetett hallani arról, hogy milyen mostohán bánik a Marvel Studios a látványért felelős vfx-esekkel. Ez nagyban meglátszik a She-Hulk előzetesén is, valamint a Ms. Marvel végső összecsapásán is. Nem menthetetlen a helyzet, de nem ártana, ha a Marvel kicsit észhezkapna, amíg nem késő.

Ms. Marvel kritika
Ms. Marvel: Iman Vellani, mint Kamala Khan/ Ms. Marvel Kredit: ©Marvel Studios 2022.

A negatívumoktól függetlenül összességében aboszolút ajánlható a sorozat. Hiszen teljesíti mindazt, amit egy Marvel filmnek, illetve sorozatnak kell. Nagyban bővíti a mitológiát, bevezet egy új hőst, emellett pedig aranyos, szórakoztató és pozitív atmoszférája van. Továbbá, akit érdekel annak betekintést enged a pakisztáni kultúrába és történelembe, mégha kicsit felszínesen is teszi. Valamint kapunk egy fantasztikus Ms. Marvelt, Iman Vellani alakításában, aki remélem, hogy mihamarabb átveszi a stafétát – már, ha gondolkodnak ebben – Brie Larsontól, mert szerint az ő Marvel Kapitány az egyik legnagyobb mellécastingolás, amit a Marvel Moziverzum látott. Végezetül az első és az utolsó részben van stáblista utáni jelenet. Ne hagyjátok ki!

Ms. Marvel kritika pontozó thumbnail
Ms. Marvel minisorozat
Összességében
A Marvel Studios legújabb dobása egy színes-szagos kulturális utazás, amit kár lenne kihagyni. Iman Vellani tökéletes választás volt a szerepre, tündököl, mint Ms. Marvel.
Rendezés
7
Színészi alakítás
7.5
Forgatókönyv
7
Fényképezés
8
Filmzene/Hang/Effektek
6.5
7
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.