Ms. Marvel minisorozat kritika (Ms. Marvel – TV Minis Series, 2022 – Disney+): Kulturális utazás Marvel módra

A Ms. Marvel nem egyszerű eset. A Marvel Moziverzum legújabb darabja nem véletlenül kap hideget-meleget és az a helyzet, hogy mindkét oldalnak részben igaza. Egy valami azonban elvitathatatlan, ha valaki benevez Fiege-ék legújabb dobosára igazán különleges kalandban lesz része.

A történet szerint Kamala Khan (Iman Vellani) vérbeli Bosszúálló, de azon csoporton belül is leginkább Carol Danvers, vagyis Marvel Kapitány rajongó. Mivel két barátjával együtt, Brunoval (Matt LintzPixel) és Nakia-val (Yasmeen FletcherLet Us In) a kockák táborát erősítik, ezért nem túl népszerű a gimiben. Minden álma, hogy eljusson a New Jersey-ben rendezett Bosszúálló Conra, ahol szeretné megnyerni a Marvel Kapitány cosplay versenyt. Azonban minden megváltozik, amikor nagymamájától egy családi ereklyét kap ajándékba és rejtélyes erők kezdenek manifesztálódni nála.

Ms. Marvel kritika
Ms. Marvel (B-J): Yasmeen Fletcher, mint Nakia; Matthew Lintz, mint Bruno és Iman Vellani, mint Kamala Khan/ Ms. Marvel. Kredit: Chuck Zlotnick/ ©Marvel Studios 2022. All Rights Reserved.

A Ms. Marvel egy kulturális utazás, amit a főhős származása (pakisztáni) és vallása (muszlim) előre is vetített és talán ez lett a legvitatottabb pontja a sorozatnak. Sokak szerint végtelenül felszínes a megvalósítása ezen részének, számomra mégis teli találat volt. Egy ponton látogatást teszünk Pakisztánba, ahol “minimális” betekintést nyerhetünk a kulturájukba és történelmükbe, ezért a negyedik és az ötödik rész talán a széria legerősebbjei. A rendező Bisha K. Ali nagyon jól ráérzett, hogyan kell jól tálalni a témát.

A sorozat fénypontja azonban nem más, mint a főszereplő Iman Vellani. Nem kevés terhet kellett cipelnie a hátán, hiszen amellett, hogy még tinédzser – ráadásul az első szerepe – megkapta azt a megtiszteltetést is, hogy ő játszhatja az első muszlim szuperhőst a Marvel Moziverzumban. Ez nem kis feladat, de a színésznőnek sikerült abszolválnia, ráadásul még túl is teljesítette az elvárásokat. Nemcsak szerethetőre formálta meg Ms. Marvel karakterét, de megrendíthetetlen azonosulási pontot is adott a franchise rajongóinak. Hogy miért? Hiszen maga a főhős is Bosszúálló fan, ergó szuperhős rajongó, akárcsak mi. Sajnos azonban nem mehetünk el a sorozat negatívumai mellett, ami azért akad. És nem az a legnagyobb, hogy máshonnan eredeztethető a képessége, mint ahogyan az a képregényekben volt.

Ms. Marvel kritika
Ms. Marvel: Iman Vellani, mint Kamala Khan/ Ms. Marvel Kredit: ©Marvel Studios 2022.

Az egyik nagy probléma, hogy annyira Ms. Marvelen van a hangsúly, hogy közben a többiek, még az ellenlábasok is inkább csak reagálnak és asszisztálnak a történésekhez. Ez alól kivételt képez a Khan család, de akkor is, legalább a főellenfélnek illett volna karaktert adni, mert így a nagy pillanata is olyan semmilyen lett. A másik pedig az effektek kapcsán történt minimális minőségbeli zuhanás. Az utóbbi időben sokat lehetett hallani arról, hogy milyen mostohán bánik a Marvel Studios a látványért felelős vfx-esekkel. Ez nagyban meglátszik a She-Hulk előzetesén is, valamint a Ms. Marvel végső összecsapásán is. Nem menthetetlen a helyzet, de nem ártana, ha a Marvel kicsit észhezkapna, amíg nem késő.

Ms. Marvel kritika
Ms. Marvel: Iman Vellani, mint Kamala Khan/ Ms. Marvel Kredit: ©Marvel Studios 2022.

A negatívumoktól függetlenül összességében aboszolút ajánlható a sorozat. Hiszen teljesíti mindazt, amit egy Marvel filmnek, illetve sorozatnak kell. Nagyban bővíti a mitológiát, bevezet egy új hőst, emellett pedig aranyos, szórakoztató és pozitív atmoszférája van. Továbbá, akit érdekel annak betekintést enged a pakisztáni kultúrába és történelembe, mégha kicsit felszínesen is teszi. Valamint kapunk egy fantasztikus Ms. Marvelt, Iman Vellani alakításában, aki remélem, hogy mihamarabb átveszi a stafétát – már, ha gondolkodnak ebben – Brie Larsontól, mert szerint az ő Marvel Kapitány az egyik legnagyobb mellécastingolás, amit a Marvel Moziverzum látott. Végezetül az első és az utolsó részben van stáblista utáni jelenet. Ne hagyjátok ki!

Ms. Marvel kritika pontozó thumbnail
Ms. Marvel minisorozat
Összességében
A Marvel Studios legújabb dobása egy színes-szagos kulturális utazás, amit kár lenne kihagyni. Iman Vellani tökéletes választás volt a szerepre, tündököl, mint Ms. Marvel.
Rendezés
7
Színészi alakítás
7.5
Forgatókönyv
7
Fényképezés
8
Filmzene/Hang/Effektek
6.5
7

Friss

Sandman – Az álmok fejedelme 1. évad kritika (The Sandman, 2022 – Netflix)

Olyankor szoktam magamat fiatalosnak gondolni, mikor a gyerek rákérdez, hogy mit nézek, aztán a)...

Összezárva a szörnyeteggel: Fekete madár évadkritika (Black Bird, 2022 – Apple TV+)

Augusztus ötödike óta már megtekinthető az Apple TV+-on az év egyik, hanem a legmegrázóbb...

Magyar film világpremierje Miskolcon!

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál mindig büszke volt rá, hogy a legnagyobb nemzetközi fesztiválsikerek...

Varga József Zsolt kiállításán jártunk az Aranytíz Kultúrházban

Különös világgal találja magát szemközt az, aki felsétál az Aranytíz Kultúrház felső emeletére. Varga...
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.

Hasonlóak

Sandman – Az álmok fejedelme 1. évad kritika (The Sandman, 2022 – Netflix)

Olyankor szoktam magamat fiatalosnak gondolni, mikor a gyerek rákérdez, hogy mit nézek, aztán a)...

Összezárva a szörnyeteggel: Fekete madár évadkritika (Black Bird, 2022 – Apple TV+)

Augusztus ötödike óta már megtekinthető az Apple TV+-on az év egyik, hanem a legmegrázóbb...

Resident Evil 1. évad kritika (Resident Evil, 2022 – Netflix)

Hadd kezdjem rögtön az elején egy kis népszavazással (ingyenes!). A kérdés a következő:Szerette volna...