Szex, drog, nyomozás és balett – erről szól A rivaldafény ára 1. évad (Tiny Pretty Things, Netflix 2020) kritika

Vajon a balett tényleg ennyire sötét, durva és kegyetlen?

A balett csodás és titkokkal teli színfala mögött játszódik a Tiny Pretty Things – amiről minden bizonnyal nem csak nekem jutott eszembe a Pretty Little Liars. A címválasztás és az áthallás valószínűleg nem véletlen, ugyanis a táncos tinidráma rögtön egy gyilkossági kísérlettel indul, így stílusa ötvözi a dráma, a thriller és a krimi műfaját is.

A rivaldafény ára
A rivaldafény ára: Kylie Jefferson, mint Neveah Stroyer; Daniela Norman, mint June Park és Casimere Jollette, mint Bette Whitlaw. Kredit: NETFLIX © 2020

A rivaldafény ára a fiktív, chicagói Archer Balett Akadémián játszódik, ahonnan a balett legjobbjai kerülnek ki. Az intézet üdvöskéjét, Cassie Shore-t (Anna Maiche) azonban valaki lelöki a tetőről, így megüresedett egy hely, amire a Los Angeles-i Neveah-t (Kylie Jefferson) választják. Ahogy haladunk előre a történetben, kiderül, hogy bár Cassie volt az iskola sztárja, a diákok között nem volt olyan népszerű, mint a külvilág szemében. Neveah nehezen illeszkedik be a sznobokkal teli környezetbe, és minden epizódban kiderül egy titok valakiről, így szinte mindenki bűnösnek tűnik a tánctanártól kezdve, a szeretőn át a legjobb barátnőig.

Hogy végül ki és mit csinált, azt természetesen nem fogom elárulni, de annyit azért mondhatok, hogy semmi sem az, aminek látszik, és hogy az első pár rész alatt felesleges fogadásokat kötni arra, hogy ki is lökte le Cassie Shore-t. Ugyanakkor a nyomozás mellett sok mindennel találkozhatunk, ha végignézzük A rivaldafény ára-t: vérre-menő harcok egy-egy szerepért, rasszizmus, PR mindenáron, drogok, becstelen üzletek, zsarolás, összetartás, önismeret és persze még sorolhatnánk, miközben a táncosok a testüket 120 százalékosan kihasználják, hogy a legtökéletesebb formájukat mutassák.

Bár az első pár részben nehezebben halad előre a cselekmény, érdemes tovább folytatni és kivárni a végkifejletet. Cassie története mellett Neveah kapja a leghangsúlyosabb szerepet, az ő szemén keresztül ismerjük meg a többieket és persze őt magát is. És bár Neveah és Cassie a két fő(bb) szereplő, a készítők szerencsére elég figyelmet fordítanak arra, hogy a többiek se csak háttértáncosok legyenek, balettos szófordulattal élve, ne csak a két lánynak jusson szóló az előadásban. És milyen jól teszik! Hol van már Jennifer Biels (Flashdance, Miután) és a Flashdance-botrány? Itt (szinte) mindenki az, aminek látszik, legalábbis a diákok egytől-egyig remek táncosok, amit több jeleneten keresztül is élvezhetünk remek képi világgal, szép kosztümökkel és kortárs zenével.

A rivaldafény ára
A rivaldafény ára: Kylie Jefferson, mint Neveah Stroyer; Daniela Norman, mint June Park és Casimere Jollette, mint Bette Whitlaw. Kredit: Sophie Giraud/Netflix © 2020

És hogy mennyire sikerült jól? Azt mindenkinek szíve joga eldönteni, de a balett és a művészetek kedvelőinek kellemes kikapcsolódás lehet, én pedig kíváncsian várom a 2. évadot, amit remélem, hamarosan berendel a Netflix.


Friss

Creed III kritika (Creed III, 2023) – Még mindig megvan benne a tűz

Talán kijelenthető, hogy eddig mindkét Creed film kiválóan vitte tovább a Rocky franchise örökségét,...

65 kritika (65, 2023) – Jurassic Parkban a helyzet változatlan

Tehát adott egy minimál karakteres túlélőfilm. Nem nagy ügy, vagyis lehetne az, mert ugye...

Hadik kritika (2023)

Képzeljük el, ahogy Rango, a kaméleon huszárruhát ölt, majd elkiáltja magát: „És most vágtatunk”....

Sikoly VI. kritika (Scream VI, 2023) – Ghostface New Yorkban

2022-ben több, mint egy évtizedes álmából keltették fel a Sikoly franchise-t. A Wes Craven...
Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.

Hasonlóak

The Last of Us 1-3. rész kritika (The Last of Us, 2023 – HBO Max)

Kevés olyan film, pláne sorozat van, amit az ún. mozaikcsalád képes együtt nézni. A...

Alice Határországban kritika (Alice in Borderland 2022, Netflix) – Meglehet-e menekülni a haláltól?

Életre halálra szóló játékok. Logika, kitartás, csapatmunka és erő. Ezek kellenek ahhoz, hogy valaki...

1899 kritika (1899 – 2022, Netflix)

Nehéz spoilerezés nélkül elmagyarázni, hogy a Netflix 1899 című sorozata nálam hol ment egy...