Thriller-kakukkok nem időrendben: Látlak (I See You, HBO – 2019)

Egy átlagosnak induló film meglepetést is okozhat.

„Annyi ilyen filmet láttunk már”, gondolhatja bárki, aki leül a tv elé. Persze ez még nem hátrány. A filmeket szeretők számára néha elég, ha azt kapják egy mozitól, amit elvárnak tőle, de semmi többet. Itt is erről van szó. Legalábbis kezdetben.

Könnyen belehelyezkedünk a történetbe, mert volt már ilyen. Egy fiú eltűnik, a rendőrség nyomozni kezd, kiderül, hogy valószínűleg egy soha el nem kapott sorozatgyilkos tevékenykedik a környéken. A nyomozó, Greg családját is megismerjük. Kiderül, hogy a feleség, Jackie (Helen Hunt) félrelépett és most éppen vezekel a család (Greg és a fiuk, Connor előtt). A nyomozás folyik, felbukkan a szerető is. Semmi különös, vagyis jó hangulatú, megszokott színvonalú mozi, mely nyilván megy majd egy már szintén ismert végkifejlet felé. Történnek váratlan események is, de ezt nevezzük manapság „csavarnak a történetben”, mely szintén olyan megszokott, mint a tejfölöslángos a Balcsin.

Látlak
Owen Teague, mint Alec Travers a Látlak című filmben / Kép: HBO

De aztán, éppen egy „csavar” után hirtelen minden megkavarodik, ugyanis visszakerülünk a történet elejére. Na, ez már valami! Újraéljük az eseményeket, de most már más szemszögből. Mégpedig két fiatal kameráján keresztül, akik kakukkost játszanak. Ők „befészkelők”, tehát olyan emberek, akik beosonnak egy idegen házba, és akár napokig ott élnek anélkül, hogy azt a háziak észrevennék. Nappal övék a ház, este pedig meghúzzák magukat egy kieső zugban, a padláson vagy a vendégszobában. Hozzáteszem, hogy ez egy amerikai film, mely elég nehezen működne Békásmegyeren, a hatodik emeleten, Kovácséknál.

A lényeg, hogy a történet ismét lepereg, és mi egyre több részletet értünk meg az első leosztásból. Ekkor válik ez a mozi többé, mint amit megszoktunk, mert a csavar ezután már lehet dupla csavar is, hiszen új szemszögből láthatunk meg valamit.

Látlak
Judah Lewis, mint Connor Harper és Helen Hunt, mint Jackie Harper a Látlak című filmben / Kép: HBO

A film általános kivitelezése megfelelő. Helen Hunt jól játszik, ahogy a többiek is. Nem Oscarra pályáznak, de hozzák a színvonalat. A zene is ott van, ahogy az operatőr és a rendező is ért a mesterségéhez. Ez a film a története és okos szerkezete miatt több egy hajszállal, mint a többi egy híján húsz. Műfaját tekintve krimi-horror kategóriába sorolják, mely rettenetes inzultus a horror zsánerre nézve. Valójában a „Látlak” egy krimi, melyben van egy vékony hajszálnyi thriller is, de nem több. Aki viszont így nézi, annak számára egy élvezhető, sőt, egészen jó kis mozinak ígérkezik.


Friss

Az utolsó Halloween-filmen, lehet, csodálkozni fognak a rajongók

Lehet, hogy Stephen King is bele fog kavarni az utolsó Halloween-filmbe, ezzel még kegyetlenebb véget...

Gerlóczy Sári: Társas mező című kiállításán jártunk a Fugában

Gerlóczy Sári ecsettel a kezében mutatja meg mindennapi gondjait és problémáit. Az emberek társas...

Tom Cruise ritka szerelmi jelentben szerepel a Top Gun: Maverickben

A Top Gun elképesztő légi felvételeivel lett kultuszfilm 36 évvel ezelőtt, de sokat lendített rajta Tom Cruise híres...

Olescher Tamás: Az igazságnak és a szeretetnek című kiállításán jártunk

Olescher Tamás festő, népművelő emlék kiállítását a Műcsarnokban láthatjuk. A tárlat körülbelül harminc éves...
Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!

Hasonlóak

Nincs ki a négy kereke, de nem baj: Álom két keréken (Along for the ride, 2022 – Netflix) kritika

Ismét egy fiatalokról szóló, klasszikus történettel állt elő a Netflix, hogy megpróbálja kielégíteni egyre...

Multiverzumos túra Dokival: Doctor Strange az őrület multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness – 2022) kritika

A Marvel legújabb fázisának célja egyértelmű az Endgame óta. Bevezetni a nézőket a Multiverzumba...

Egy kedvelt műfaj sótlan tálalása: Ördög a részletekben (The Little Things – 2021) kritika

https://www.youtube.com/watch?v=9nLP4sGsWuw&t=2s A kilencvenes években kétségtelenül a thriller műfaj reneszánszát tapasztalhatták meg a filmrajongók. Szinte egymást...