szombat, június 22, 2024

Trending

Hasonlóak

Thriller-kakukkok nem időrendben: Látlak (I See You, HBO – 2019)

„Annyi ilyen filmet láttunk már”, gondolhatja bárki, aki leül a tv elé. Persze ez még nem hátrány. A filmeket szeretők számára néha elég, ha azt kapják egy mozitól, amit elvárnak tőle, de semmi többet. Itt is erről van szó. Legalábbis kezdetben.

Könnyen belehelyezkedünk a történetbe, mert volt már ilyen. Egy fiú eltűnik, a rendőrség nyomozni kezd, kiderül, hogy valószínűleg egy soha el nem kapott sorozatgyilkos tevékenykedik a környéken. A nyomozó, Greg családját is megismerjük. Kiderül, hogy a feleség, Jackie (Helen Hunt) félrelépett és most éppen vezekel a család (Greg és a fiuk, Connor előtt). A nyomozás folyik, felbukkan a szerető is. Semmi különös, vagyis jó hangulatú, megszokott színvonalú mozi, mely nyilván megy majd egy már szintén ismert végkifejlet felé. Történnek váratlan események is, de ezt nevezzük manapság „csavarnak a történetben”, mely szintén olyan megszokott, mint a tejfölöslángos a Balcsin.

Látlak
Owen Teague, mint Alec Travers a Látlak című filmben / Kép: HBO

De aztán, éppen egy „csavar” után hirtelen minden megkavarodik, ugyanis visszakerülünk a történet elejére. Na, ez már valami! Újraéljük az eseményeket, de most már más szemszögből. Mégpedig két fiatal kameráján keresztül, akik kakukkost játszanak. Ők „befészkelők”, tehát olyan emberek, akik beosonnak egy idegen házba, és akár napokig ott élnek anélkül, hogy azt a háziak észrevennék. Nappal övék a ház, este pedig meghúzzák magukat egy kieső zugban, a padláson vagy a vendégszobában. Hozzáteszem, hogy ez egy amerikai film, mely elég nehezen működne Békásmegyeren, a hatodik emeleten, Kovácséknál.

A lényeg, hogy a történet ismét lepereg, és mi egyre több részletet értünk meg az első leosztásból. Ekkor válik ez a mozi többé, mint amit megszoktunk, mert a csavar ezután már lehet dupla csavar is, hiszen új szemszögből láthatunk meg valamit.

Látlak
Judah Lewis, mint Connor Harper és Helen Hunt, mint Jackie Harper a Látlak című filmben / Kép: HBO

A film általános kivitelezése megfelelő. Helen Hunt jól játszik, ahogy a többiek is. Nem Oscarra pályáznak, de hozzák a színvonalat. A zene is ott van, ahogy az operatőr és a rendező is ért a mesterségéhez. Ez a film a története és okos szerkezete miatt több egy hajszállal, mint a többi egy híján húsz. Műfaját tekintve krimi-horror kategóriába sorolják, mely rettenetes inzultus a horror zsánerre nézve. Valójában a „Látlak” egy krimi, melyben van egy vékony hajszálnyi thriller is, de nem több. Aki viszont így nézi, annak számára egy élvezhető, sőt, egészen jó kis mozinak ígérkezik.


Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!