A gyilkos háziasszony – Szerelem és halál minisorozat (Love & Death Limited Series, HBO Max – 2023) kritika

Az HBO Max idén április végén megjelent sorozata megtörtént esetet dolgoz fel. Hiszen a texasi Wylie csendes kisvárosát 1980-ban egy szörnyű gyilkosság rázta meg, ami mindent megváltoztatott. Ezt a történetet a rá jellemző alapossággal és igényességgel mutatja be nekünk David. E. Kelly (Hatalmas kis hazugságok, Tudhattad volna) ebben az alkotásban.

A történetünk szerint Candy Montgomerynek (Elizabeth Olsen – Doctor Strange az őrület multiverzumában) mindene megvan, amire egy ember vágyhat: kedves férj, két szép gyermek és egy gyönyörű kertes ház. Ráadásul egy csinos és népszerű hölgyről beszélhetünk, aki a metodista egyház egyik fontos tagja is. Viszont többre vágyik az unalmas kisvárosi életnél, hiszen a házassága is zátonyra futott. Pat és Candy kapcsolata már nem egy szenvedélyes szerelem. Sokkal inkább egymás mellett élés. Mrs. Montgomery pont ezért, egy nap úgy dönt, hogy megkérdezi barátnője férjét Allan Goret (Jesse Plemons – A befejezésen gondolkozom), hogy lenne-e kedve egy viszonyhoz? Hosszas gondolkodás és tervezés után Alan beleegyezik és minden átalakul. Ám mindez nem sokáig marad titokban, pláne miután nem sokkal később Allan feleségét vérbe fagyva találják a mosókonyhában.

Szerelem és halál kritika
(B-J) Jesse Plemons, mint Allan Gore és Elizabeth Olsen, mint Candy Montgomery a Szerelem és halál című sorozatban. Forrás: HBO Max

A sorozat írójának, a már említett Kellynek ennek az igaz történetnek az abszurditása keltette fel a figyelmét, valamint szerette volna feltérképezni, hogy hogyan történhetett meg egy brutális gyilkosság a csendes kisvárosban és mi válthatta ki. Ehhez alapanyagként John Bloom és Jim Atkinson könyvét vette alapul, ami az Evidence of Love: A True Story of Passion and Death in the Suburbs címet viseli.

Szerelem és halál kritika
(B-J): Krysten Ritter Sherry Cleckler, mint és Elizabeth Olsen, mint Candy Montgomery a Szerelem és halál című sorozatban. Forrás: HBO Max

Az alkotás nagy hangsúlyt tesz a főhős és a mellékkarakterek lelki világának a kibontására. Szerkezetileg az első három rész, az, ahol a legtöbb hiba található, mert legtöbbször egy montázsba hajló szerelmi drámát kapunk, amit sokszor csak Elisabeth Olsen és Jesse Plemons fantasztikus alakítása tart víz fölött. Maga a viszony kialakulása és lefolyása szögegyszerű és emiatt papírvékonnyá válik a sztori. Ez inkább egyfajta szemléltetés, mint mélyre ásás. Azt viszont nem lehet elvenni tőle, hogy a dialógusok precízen vannak megcsinálva és bemutatják a lényeget. Minderre pedig tökéletesen épül rá a negyedik rész, ahol kicsúcsosodik a történet. Megkapjuk a tetőpontot, vagyis magát a gyilkosságot, ami annyira van ködben tartva amennyire kell, ahhoz, hogy a záró három rész egy jelentőségteljes tárgyalótermi drámává tudjon válni, ahol minden összeáll, és ebben van a sorozat igazi ereje. Itt nyílik ki igazán a történet, és már-már egyfajta true crime dokumentumfilmhez kezd el közelíteni. A mellékszereplők is nagyobb szerepet kapnak. Többek között könnyen bele tudjuk élni magunkat Candy férjének az örlődő Patnek a szerepébe, valamint Tom Pelphrey Don Crowderként lopja a showt. Az eddig megtett lépések kifizetődnek. Ami pedig a legfontosabb, hogy itt megkapjuk az elgondolkodtató morális kérdéseket is. A sorozat konkrétan kényszerít minket arra, hogy véleményt alkossunk az ügyről, hogy döntőbírák legyünk.

Szerelem és halál kritika
Elizabeth Olsen, mint Candy Montgomery és Tom Pelphrey, mint Don Crowder a Szerelem és halál című sorozatban. Forrás: HBO Max

Összességében ez egy kiváló alkotás, amit legfőképp a krimi szerelmeseinek kötelező darab. Mindenki másnak pedig erősen ajánlott, mert egy megtörtént esetet mutat be hitelesen, precízen és végig kifejezetten objektíven. A készítők nem arra hegyezték ki ezt az alkotást, hogy ítéletet mondjanak, hanem arra, hogy a lehető legpontosabban bemutassák ezt az ügyet, és a nézőre hagyják az ítélkezés jogát.

Szerelem és halál kritika pontozó thumbnail
Szerelem és halál minisorozat (Love & Death Limited Series, HBO Max - 2023)
Összességében
A Szerelem és halál az év egyik legjobb sorozata. Az egyszerű, de nagyszerű formula tökéletes kiaknázása, miközben még elgondolkodtató is tud lenni.
Rendezés
8
Színészi alakítás
9
Forgatókönyv
8
Fényképezés
8
Filmzene/Hang/Effektek
7
8

Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Alexa Dávid
Alexa Dávid
Sziasztok! Dávid vagyok, egy szegedi srác és egyben hamisítatlan filmrajongó. Bármit megnézek és mindenről véleményt alkotok, amit mindig szeretek megosztani másokkal írásos formában. Szabadszájú vagyok és kiállok az álláspontjaim mellett. Emellett büszke tagja a Töredékek filmes podcastnek.

Hasonlóak

A száműzött maffiózó – Tulsa királya 1. évad (Tulsa King Season 1, 2022 – SkyShowtime) kritika

A veterán akciósztár Sylvester Stallone összeállt Taylor Sheridannel, - aki a Sicario írója, valamint...

Elveszett próféciák 2. évad (Good Omens Season 2, 2023 – Prime Video) kritika

A filmkritikák 80%-a mostanában úgy kezdődik, hogy „Körmünket könyékig rágva vártuk már a Cápaevő...

Vajon Black Mirror még a Black Mirror? – Fekete tükör 6. évad (Black Mirror, 2023 – Netflix) kritika

A Black Mirror című sorozat 2011-ben kezdte meg a pályafutását. És meg kell hagyni...