A megszálottság ára: Sam fiai: Út a sötétségbe (The Sons of Sam: A Descent into Darkness, Netflix – 2021) sorozatkritika

A megtévesztő cím ellenére a Sam fiai egy alapos és lebilincselő dokusorozat, de érdemes lehet kritikával kezelni a hallottakat.

Ritka az olyan ember, aki a maga elé kitűzött célokért képes a végletekig elmenni, Maury Terry pedig pontosan ezt tette, hogy megoldja a Sam fia gyilkosságok rejtélyét. Ezen a módon a sorozat címe talán kicsit megtévesztő, hiszen sokkal inkább fókuszál Terry-re, mint a Sam fia névre hallgató elítéltre, de ez nem csorbítja a minisorozat értékeit.

Sam fiai
Sam fiai: Maury Terry. Kredit: NETFLIX © 2021

Sam fia a hetvenes évek New Yorkjának leghátborzongatóbb sorozatgyilkosaként vonult a történelembe. Az ügy hatalmas port kavart, az emberek rettegtek sötétedés után az utcára lépni, a rendőrség pedig gőzerővel dolgozott, hogy elkapják a tettest. Hosszas keresés után végül David Berkowitz rács mögé került, a fanatikus mosolya és egy démoni lényről előadott történetei miatt senki nem is kételkedett a bűnösségében, az ügyet lezártnak tekintették. Egyedül Maury Terry kételkedett a nyomozás sikerességében, aki mindent feláldozva egy kontinenseken átívelő összeesküvésre bukkant. Terry azonban nem tudta, hol kell megállni, nem érte be azzal, hogy az emberek felfigyelnek az eredményeire, minden áron ragaszkodott a saját igazához, el sem tudta képzelni, hogy bármi máshogy történt, és ez végül a hitelessége elvesztéséhez vezetett és teljesen felemésztette a nyomozás.

A Sam fiai bővelkedik a rémtettek feltárásában: erőszak, gyilkosságok, aberrációk, vallási fanatizmus, állatkínzás sorra bukkannak fel, ahogy egyre mélyebbre ás az ügyben, hogy bizonyítsa, Sam fia nem csupán egyetlen elkövetőt takar.

Sam fiai
Sam fiai: Fantomkép. Kredit: NETFLIX © 2021

A minisorozat megszokott dokumentumfilm stílusban készült, azaz a narrátoron túl megszólalnak az érintettek, barátok, hozzátartozók, valamint rengeteg korabeli TV- és rádióbejátszás köszön vissza az ügyről. Ezt csak a Terry kézirataiból megírt narráció tarkítja, ami kicsit a régi noir/detektív filmek hangulatát kelti. 

Stílushűen a kifejezetten ide készült interjúk beállításai statikusak, minden megszólaló végig ugyanabban a helyiségben látható, ugyanabban a szögben, az animációk visszafogottak, a zenék sejtelmesek és hátborzongatóak, és csak a régi híradások képei visznek némi életet a képbe. 

Sam fiai
Sam fia. Kredit: NETFLIX © 2021

Aránylag jól van vezetve a Sam fiai, azonban bőven lehetne máshogy vágni, de gondolom a Netflix nem szeretett volna egy ötödik részt. Gyakori hiba, hogy az epizód által fókuszba helyezett fejezet lezárul és a maradék öt-tíz perc már egy következő lépést boncolgat, amit aztán a következő alkalommal fejtenek csak ki rendesen. Már-már játékfilmes cliffhanger van ilyenkor a rész végén, hogy biztosan tovább nézzük a gépünk mögül a sorozatot.

Izgalmas, drámai és megrázó doku-sorozat a Sam fiai, aki szereti a műfajt és szívesen tájékozódik, biztosan élvezni fogja.

Friss

Egy igazi Netflix romantika, sorozat formában – Puszi: Kitty 1. évad (XO, Kitty – 2023, Netflix) kritika

Az igazi Netflix romantika már-már saját fogalommá nőtte ki magát az évek alatt a...

Kurosawa és társai: A 20 legjobb szamurájfilm, amit muszáj megnézni legalább egyszer

A japán történelem mindig is lenyűgözött. Mondhatni abba a korosztályba tartozom, akiknek gyerekként a...

A fehér ember igenis tud ugrani, avagy ilyen egy szórakoztató remake! – Zsákolj, ha tudsz! (White Men Can’t Jump, 2023 – Disney+) kritika

Kifejezetten rossz előérzetem volt, amikor megláttam, hogy az 1992-es Zsákolj, ha tudsz-ból, ami nem...

A kis hableány (The Little Mermaid, 2023) kritika

Van egy jó hírem, meg egy rossz. A jó hír az, hogy A kis...
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

Egy igazi Netflix romantika, sorozat formában – Puszi: Kitty 1. évad (XO, Kitty – 2023, Netflix) kritika

Az igazi Netflix romantika már-már saját fogalommá nőtte ki magát az évek alatt a...

The Last of Us 1-3. rész kritika (The Last of Us, 2023 – HBO Max)

Kevés olyan film, pláne sorozat van, amit az ún. mozaikcsalád képes együtt nézni. A...

Alice Határországban kritika (Alice in Borderland 2022, Netflix) – Meglehet-e menekülni a haláltól?

Életre halálra szóló játékok. Logika, kitartás, csapatmunka és erő. Ezek kellenek ahhoz, hogy valaki...