hétfő, május 20, 2024

Vajon Black Mirror még a Black Mirror? – Fekete tükör 6. évad (Black Mirror, 2023 – Netflix) kritika

Ki tudná elfelejteni azt a jelenetet, amikor egy egész ország nyomására egy malaccal randevúzik egy elnök, vagy amikor mások pontozása határozta meg az emberek életét, akárcsak anno az insta lájkok? Most újabb évada érkezett a Black Mirrornak, talán kevésbé megrázó jelenetekkel, de azért itt sem marad el az erőszak és a világ pusztulása.

A Black Mirror című sorozat 2011-ben kezdte meg a pályafutását. És meg kell hagyni igencsak erősen indították útjára a művet. Azonban azóta több, mint tíz év telt el, sok minden történt a világban és a sorozatban is. A 2019-ben megjelent ötödik évad mind a három részével csalódást okozott a legtöbb rajongónak, mert sokban eltért az „eredeti” céltól. Már ha egyáltalán a nézők beszélhetnek célokról és alkotói nézőpontokról…

A készítől Charlie Brooker a sorozat megjelenésével azt nyilatkozta, hogy a cím azzal a fekete tükörrel egyezik meg, ami a legtöbb ember zsebében és otthonában megtalálható. Vagyis az okoseszközeinkről, amiben saját tükörképünket várjuk viszontlátni, ám csak az ürességgel, vagy valamiféle hamis képpel találkozunk csak. Persze ezek mind elég elvont kijelentések, de a lényeg az, hogy a sci-fi sorozat a technológia sötét oldalát próbálja feldolgozni.

Nos, ha amiatt, hogy ezzel nem megfelelő módon foglalkoztak az ötödik évadban kiakadtak az emberek, akkor a hatodikban is lesz miért panaszkodni. Először is majdnem mind az öt rész a múltban játszódik. Habár valamilyen úton-módon majdnem mindegyikben megjelenik a média kritikája, az nem olyan hangsúlyos, mint eddig.

Na de akkor csapjunk is bele.

Black Mirror 6. évad kritika
Samuel Blenkin, mint Davis a Black Mirror 6. évadának Loch Henry című epizódjában. Kredit: Nick Wall/ Netflix © 2023.

Miért annyira más a hatodik évad?

Ahogy korábban már említettem a hatodik évad teljesen elbúcsúzik a korábbi sémától és inkább a múlt felé mutat görbe tükröt. Ezzel nem feltétlenül lenne probléma, hiszen a múlt alapozza meg a jelenünket és a jövőnket. Ha ezt a szempontot vesszük alapul, akkor jó ötletnek tűnhet a dolog. Azonban kicsit olyan érzése van az embernek, ha a sorozatra, mint egészre tekint, mintha valami mást, valami többet szerettek volna az alkotók. Ezért beledobáltak néhány természetfeletti elemet is a sztorikba.

Nyilván ezeket is lehet akár szimbolikusan értelmezni, többletjelentést adva ezzel a történetnek. De azért gondolkozni kell ha a mondanivalót szeretnénk belelátni a dologba. Persze nem fair, hogy ezt így a hatodik évadban problémának nevezem, mivel az én fejemben még mindig az első évad első része fejezi ki mi is ez a sorozat, vagy kellene, hogy legyen. Az az egyszerű és pucérra vetkőztetett világ, amiben minden és mindenki lépése egyértelmű, egyszerűen értelmezhető. Ehhez képest a legújabb részekre leginkább sokszor a káosz jelzőt lehetne használni. De ez nem jelenti azt, hogy rossz is lenne, ha például egyesével, külön-külön megrágva haladunk át a részeken.

Black Mirror, nem Black Mirror

Black Mirror 6. évad kritika
Aaron Paul, mint Cliff a Black Mirror 6. évadának Túl a tengeren című epizódjában. Kredit: Netflix © 2023.

Vannak az új évadnak részei, amik az eredeti Black Mirror-t idézik, ilyenek a Joan is Awful vagy a Beyond the Sea. Ezekben erősen érezhető, hogy a média és a társadalom közötti kapocs mennyire erős és hogy milyen könnyen kerülnek a befolyása alá az emberek. Sőt, nem csak a befolyása alá, hanem az áldozatává is válnak. Ahogy Joan is az áldozata lesz annak, hogy nem olvasta el a szerződési feltételeket egy átlagos előfizetésnél, úgy a két űrhajós is áldozatává válik a modern technikától írózó szektásoknak. Kicsit másképp, de lényegében mégis áldozatok. És mindkét részben előjön ez az emberi gyarlóság, hiszen a körülmények sokszor a legrosszabbat hozzák ki belőlünk. Az empátia sokszor elveszik, és csak a téboly marad.

Az elvárt szint között lavírozik két rész, a Loch Henry és a Mazey Day. Hogy őszinte legyek, nekem lenyűgöző volt mindkét történet. A Loch Henry talán azért, mert éppen virágkorát éljük a gyilkosságokkal foglalkozó dokumentumsorozatoknak és annak, hogy azokat minél színesebben és izgalmasabban találjak a nézőknek. A Mazey Day pedig talán azért, mert megéltem a paparazzi válságot a 2000-es években. Láttam, ahogy a kedvenc sztárjaim a gödör mélyére süllyednek, mert minden mozdulatukat ezer vagy több fotós követte. Mind a két történet tudott a jelenlegi társadalomhoz valamilyen szinten szólni. De nem dolgozta fel annak hatását társadalmi szemszögből, ami nekem kicsit hiányzott, itt inkább az egyénre koncentráltak.

Black Mirror 6. évad kritika
(B-J): Robbie Tann, mint Whitty; Zazie Beetz, mint Bo; Danny Ramirez, mint Hector és James Rees, mint Duke a Black Mirror 6. évadának Mazey Day című epizódjában. Kredit: Nick Wall/ Netflix © 2023.

A legtávolabb pedig a Démon 79 volt a legtöbb történettől. Talán ez foglalkozik részben az egyik legkomolyabb témával és ez is végződik a legtragikusabban, ám ennek ellenére olyan érzésem volt, mintha a San Juniperot néztem volna. Happy end lett számomra a vége és nem is igazán szeretnék belemagyarázni semmi mondanivalót. Habár ez volt a legkevésbé hű a Black Mirror márkához, ez a rész így volt jó ahogy.

Összeségében végülis Black Mirror

Black Mirror 6. évad kritika
Anjana Vasan, mint Nida a Black Mirror 6. évadának 79-es démon című epizódjában. Kredit: Nick Wall/ Netflix © 2023.

Ha teljes egészében nézem, igen végülis Black Mirror-ról beszélünk. Nem a klasszikus értelemben, kicsit másképp, de valami olyasmi. Főleg, hogy a hang, a kép és a színészek is a szokásos minőséget tudják hozni. Egy felesleges jelenet nincs, se egy túlárazott színész, se egy rosszul megválasztott háttérzaj, vagy oda nem illő tárgy. Minden patika tökéletes. Más irányt vettek az alkotók, de talán az sem baj, ha néha kimozdulunk abból, amit már annyi ideje csinálunk és valami új felé fordulunk. Én továbbra is izgatottan fogom várni a folytatást és reménykedem benne, hogy az alkotóknak nem fogy el a mondanivalójuk a közeljövőben. És talán nem sokára felkészültnek érzik magukat olyan friss és jelentős események feldolgozására is, mint a járvány, a Ai térhódítása és egyéb napjainkban jelenlévő problémák.

Black Mirror 6. évad kritika pontozó thumbnail
Fekete tükör 6. évad (Black Mirror, 2023 - Netflix)
Összességében
A sorozatot mindenkinek ajánlom. Aki már látta a korábbi évadokat, az folytassa és ne kenődjön el, ha ez most nem jött be annyira. Aki viszont nem látta a korábbi évadokat, az mindegy milyen sorrendben, de üljön neki, mert én bízom benne, hogy még sok-sok évad fog érkezni és a sorozat történelmi nyomot fog hagyni maga után.
Rendezés
10
Színészi alakítás
9
Forgatókönyv
8
Fényképezés
10
Filmzene/Hang/Effektek
10
9.4

Friss

A böllérek uralmát előbb vagy utóbb vérbe fojtják – A rezsim minisorozat (The Regime, 2024 – HBO Max) kritika

A filmesek mindig is szerették kiparodizálni és pengeélre állítani a diktátorokat és rendszereiket. Az...

Egy egyáltalán nem átlagos életrajzi film a reggea királyáról – Bob Marley: One Love (2024) kritika

Hogyan lehet egy alkotás egyszerre hiánypótló és egydimenziós? Erre a kérdésre ad választ a...

City scape, avagy Budapest sokféle arca: Az Álmatlanság című kiállításon jártunk a Zikkurat galériában

Alvászavar, insomnia, alvásképtelenség. Sokan küzdenek ezzel a problémával. A Zikkurat galériában olyan képzőművészek alkotásait...

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...
Zai Vivien
Zai Vivien
Sziasztok, Vivi vagyok! Igazi sorozat és filmfüggő vagyok. Leginkább az elgondolkodtató tartalmakat szeretem, vagy az akciódús jeleneteket. Nem véletlenül, mivel óriási képregényrajongó vagyok. Kiskoromtól kezdve a mindennapjaim része volt Pókember, Batman, Catwoman, Buffy stb. A filmek terén örök rajongója leszek a klasszikus, régi romantikus filmeknek. Másfél óra tömör gyönyör a legtöbb és néha igazi kincseket lehet találni. Az életem másik meghatározó része bölcsészként az irodalom, minden mennyiségben. A klasszikusoktól az abszurd posztmodernig mindent elolvasok.

Hasonlóak

ARA San Juan: Az eltűnt tengeralattjáró minisorozat (ARA San Juan: The The Submarine that Disappeared limited series, 2024 – Netflix) kritika

Ha hirtelen össze kell foglalnom, mit gondolok összességében a Netflix ARA San Juan: Az...

Feltámasztási kísérlet – A törvény nevében 4.évad (True Detective Season 4, HBO Max -2024) kritika

A törvény nevében sorozat 2014-ben indult és Nic Pizolatto showrunner rögtön egy olyan évadot...

Van még elég erő a szuperhős sztorikban? – Mi lenne, ha…? 2. évad (What If…? Season 2 – 2023, Disney+) kritika

A 2023-as év filmes és sorozatos szinten egyaránt elég egyértelműen a képregényfilmes zsáner bukásáról...