Egyelőre semmi érdekes: Apa, ne égess már! (Dad Stop Embarrassing Me, 2021 – Netflix) pilotkritika

A trailer ugyan sok mindent elpufogtatott, de azért marad még pár dolog, amiről beszélhetünk az első rész után.

Befutott a Netflix következő családi vígjátéksorozata, az Apa, ne égess már, amiben április 14-e óta nyomon követhetjük, ahogy Jamie Foxx visszaröppen a kezdetekhez és a lányával való kapcsolata által inspirált szituációs komédiában mutatja meg magát a nagyérdeműnek. 

Megtudjuk, hogy Brian Dixon (Jamie Foxx) egy jól menő atlantai kozmetikai cég tulajdonosa, aki magához veszi 15 éves lányát, Sashát (Kyla-Drew), miután annak anyja meghal. A kényszerű összebútorozás adja a sorozat központi konfliktusát, melyben apa és lánya ugyan lassan közeledne egymáshoz, ám az út tele van buktatókkal, nehézséggel. A történetet színesíteni igyekeznek a különféle sztereotip karakterek, mint a füves nagyfater (David Alan Grier), a menő nagynéni (Porscha Coleman), vagy a főszereplőért epedő jobbkéz (Heather Hemmens)

Apa, ne égess már!
Apa, ne égess már!: Kyla-Drew, mint Sasha és Jamie Foxx, mint Brian. Kredit: Saeed Adyani/NETFLIX © 2021

Az Apa, ne égess már! első része után azonban nem merem magától értetődően ajánlani az egész sorozatot (belenéztem a másodikba, az alapján meg pláne), mert sok helyen rezgett a léc. A viccesnek szánt jeleneteknél sok esetben még egy jóízűt se lehet mosolyogni, nemhogy kacarászni. Sőt, egy órával a megtekintés már nem is emlékeztem biztosan, hogy hogyan is zajlottak az események. Laposak voltak a poénok, erőltetettek a dialógusok (kivéve nagyfater esetében, Grier testhez álló szerepe engedi őt picit kibontakozni), a bemutatni kívánt konfliktusok – bár valóságosak és fontosak – nyögvenyelősen oldódtak meg. Nem gördült az egész, na. És sajnos abban se vagyok biztos, hogy a script pofozgatása segített volna.

A gyengécske forgatókönyv egyik óriási hibája az az elem, amit valószínűleg az egyik tartópillérnek szántak a készítők. A „kipillantás a vászonról” egy bevett rendezői eszköz arra az esetre, ha egy abszurd jelenet közben éreztetni akarják a nézővel, hogy „nyugi, ez csak egy film”. Ilyenkor a színész – egy pillanatra kibújva szerepéből – belenéz a kamerába és megrántja a vállát, sóhajt egyet, esetleg elrebeg egy-két szót, amivel a néző cinkosává válik, hogy aztán minden menjen tovább. 

Apa, ne égess már!
Apa, ne égess már!: David Alan Grier, mint Papi. Kredit: Saeed Adyani/NETFLIX © 2021

Ez az eszköz viszont nem működik, ha a szereplők bekezdésnyi szöveget monologizálnak a kamera elé fordulva, szinte már narrálva saját magukat és a szituációt. Ilyen jelenetből pedig nagyon sok van. Tök felesleges, és sajnos ettől izzadságszagúvá válik, darabokra töri az egyébként sem vaskos 25 percnyi játékidőt. 

Jamie Foxx neve talán sokat nyomhat a latba, de így elsőre az Apa, ne égess már! nem ígér túl sok jót. Mondhatnám úgy akár, hogy ha csak egy konzervnevetős sitcomot láttál az elmúlt húsz évben, akkor láttad ezt is, mert egyelőre nem tudott újat mutatni sem témájában, sem képi megoldásaiban (a cigaretta mű füstje és a korláton lecsúszás annyira mű volt, hogy szinte leugrott a képről), sőt még a narratíva is erőtlen. Kicsit talán mintha a színészek is éreznék, hogy nem túl vaskos a koncepció.

Apa, ne égess már!
Apa, ne égess már!: Kyla-Drew, mint Sasha; Jamie Foxx, mint Brian és Luenell, mint Sheila. Kredit: Saeed Adyani/NETFLIX © 2021

Több sebből vérzik tehát, és nagyjából az első rész végére el is fárad az egész. Vagy inkább azt mondanám, hogy erőre se kapott igazán. Nyilván, ne temessünk egy sorozatot rögtön az első rész után, de sok következtetést le lehet belőle vonni. Például hogy a 8. rész végére elég sok fájdalmat fog majd okozni.

Friss

The Last of Us 1-3. rész kritika (The Last of Us, 2023 – HBO Max)

Kevés olyan film, pláne sorozat van, amit az ún. mozaikcsalád képes együtt nézni. A...

Kopogás a kunyhóban kritika (Knock at the Cabin, 2023): Kipp-Kopp

M. Night Shyamalan az egyik legnagyobb kérdőjel Hollywoodban. Tehetsége kétségtelen, hiszen olyan klasszikusok fűződnek...

„Hollywood mára elmerült önmaga kényeztetésében” – mondja a sikerrendező

Miközben a nagy stúdiók igyekeznek biztosra menni, és sok esetben használt ötletekből építkező sorozatokban,...

Közös nevező: Farkas Attila és Farkas Éva kiállításán jártunk

2021-ben nyitotta meg kapuit a Bura Károly Galéria. Itt élt a híres prímás, Bura...
Majer Judit
Majer Judit
Műfajtól függetlenül képes vagyok rajongani filmekért és sorozatokért, igyekszem bennük meglátni a jót, és szeretem őket részletekbe menően is elemezni. Objektív kritika nem létezik, de törekedni kell rá.

Hasonlóak

The Last of Us 1-3. rész kritika (The Last of Us, 2023 – HBO Max)

Kevés olyan film, pláne sorozat van, amit az ún. mozaikcsalád képes együtt nézni. A...

Alice Határországban kritika (Alice in Borderland 2022, Netflix) – Meglehet-e menekülni a haláltól?

Életre halálra szóló játékok. Logika, kitartás, csapatmunka és erő. Ezek kellenek ahhoz, hogy valaki...

1899 kritika (1899 – 2022, Netflix)

Nehéz spoilerezés nélkül elmagyarázni, hogy a Netflix 1899 című sorozata nálam hol ment egy...