hétfő, április 15, 2024

Trending

Hasonlóak

10 meglepő dolog Sir David Suchet-ről, mindenki kedvenc Poirot-járól

Agatha Christie a krimi nagyasszonya, az angolok büszkesége és a műfaj koronázatlan királynője, azt hiszem, őt senkinek sem kell bemutatni. Christie alkotta meg a világ leghíresebb belga detektívjét, Hercule Poirot-t, akit már számtalan alkalommal láthattunk színpadon, TV-ben és mozifilmen egyaránt. 

Az első Poriot-regény, A rejtélyes Styles-i eset 1920-ban jelent meg, és Poirot szinte egy csapásra Christie leghíresebb karaktere lett, akit az olvasók egyszerűen nem akartak elengedni. 33 regényben és 50 novellában szerepelt. Az utolsó Poirot-regényt 1975-ben adták ki A függöny címmel, nem sokkal Christie 1976-os halála előtt. Bár az írónő egy időben teljesen megunta és mondhatni megutálta karakterét, olvasói imádták a piperkőc belgát, ő pedig engedve a nyomásnak további történeteket írt vele. Karaktere annyira híres lett, hogy 1975-ös „halálakor” nekrológja megjelent a The New York Times-ban. Máig ő az egyetlen kitalált karakter, akinek halálát címlapon hozták le. 

Poirot
Színészek, akik eljátszották Poirot karakterét (balról-jobbra haladva): Tony Randall, Albert Finney, Peter Ustinov, Ian Holm, David Suchet, Alfred Molina, Kenneth Branagh és John Malkovich. Kép: British Period Dramas

Poirot-t olyan híres színészek keltették életre, mint például Albert Finney – aki máig az egyetlen színész, akit Poriot megformálásáért Oscar-díjra jelöltek –, Peter Ustinov, Ian Holm, John Malkovich, Kenneth Branagh, vagy a leghíresebb és legkedveltebb: David Suchet. 

David Suchet: Poirot
Kép: Femina

Sir David Suchet 1989 és 2013 között alakította kisebb-nagyobb megszakításokkal Poirot-t és ez lett a brit színész leghíresebb szerepe. A pályáját klasszikus színészként kezdő Suchet május 2-án ünnepelte 75. születésnapját, lássunk néhány érdekességet róla:

  1. Suchet volt az első színész, aki Poirot-t filmen az összes történetében, szám szerint 70-ben megszemélyesítette.
  2. Mielőtt Poirot lett volna, az 1985-ös Tizenhárman vacsorára című, Peter Ustinov főszereplésével készült Poirot-történetben Japp főfelügyelőt alakította. Ezt tartja egyébként pályája legrosszabbjának. Ustinov ekkor jegyezte meg neki, hogy illene hozzá Poriot karaktere. 
  3. Suchet 25 éven keresztül volt Poirot. 41 évesen öltötte magára a detektív szerepét először, és a 70 epizód több mint 100 óra játékot jelentett. 
  4. Hogy melyik a kedvenc regénye? A Darázsfészek című novella, ami a széria harmadik évadának ötödik része. 
  5. 1990-ben, a 44. születésnapja alkalmából meghívták őt és feleségét a Buckhingam palotába. Suchet ezt nem vette komolyan, mert azt hitte, az egész csak egy tréfa.
  6. Persze végül részt vett egy ebéden II. Erzsébet királynővel és a néhai Fülöp herceggel. Itt esett meg az eset, hogy mangót szolgáltak fel nekik, amiről nem tudta, hogy a protokoll szerint hogyan kell elfogyasztani. Nem esett kétségbe, a herceg segítségét kérte, aki megmutatta neki az illendő hámozást és szeletelést. Ez annyira tetszett Suchet-nek, hogy a sorozat következő epizódjában, A királyi rubin elrablásában is bemutatták. 
  7. Amikor Poirot beteg volt egy részben, akkor mindig Suchet is beteg lett. 
  8. 1988-ban, mielőtt elkezdte forgatni a sorozat első részét, találkozott Rosalind Hicks-szel, Agatha Christie lányával. A harmadik évad sikere után a hölgy levelet írt neki, amit úgy kezdett, hogy „Kedves Poirot”, és dicsérte a színész megjelenését is mint Poirot. 
  9. Fiatalabb korában szeretett rögbizni, krikettezni és teniszezni is.
  10. Mikor elvállalta, hogy eljátssza Poirot-t, a testvére figyelmeztette, hogy „a szerep nem neki való”. Természetesen a kedvenc szerepe lett az évek során.
Poirot
Kép: The Mirror

Ünnepeljük David Suchet születésnapját egy kis Poirot-val és nézzük meg, hogyan göngyölíti fel a bűnügyeket a szürkeállománya, valamint Hastings kapitány, Japp főfelügyelő, és természetesen Miss Lemon segítségével!

Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.