Zombieland: A második lövés (Zombieland: Double Tap – 2019) [Kritika]

A 2009-ben megjelent Zombieland jött, látott és győzött. Sokan néző szerint azóta is ez a legjobb zombifilm paródia, és a kritikusok is imádták. Néhányan még azt is állították róla, hogy jobban sikerült, mint a Haláli hullák hajnala, de számomra ezek ellenére is pusztán egy kihagyott ziccer volt. Minden megvolt hozzá, hogy szórakoztató paródia legyen, de mégis unalomba fulladt. Éppen, ezért nagyon kíváncsi voltam, hogy a második etappal vajon helyre hozza-e az első rész hibáit. Vajon sikerül-e a Zombieland: A második lövés-nek végre odatenni a szériát ahová való vagy megint csak egy elfecsérelt próbálkozás lesz?


A film tíz kerek évvel az első epizód eseményei után veszi fel a fonalat. Sok minden változott azóta, hogy elkezdődött a zombiapokalipszis. Columbus (Jessie Eisenberg), Tallahassee (Woody Harrelson), Wichita (Emma Stone) és Little Rock (Abigail Breslin) bandája az évek alatt egy boldog kis családdá vált, annak minden pozitívumával és negatívumával. Azonban a kis családi idill felborulni látszik, amikor Little Rock tizennyolcadik szülinapján eltűnik. Kis csapatunk pedig felkerekedik, hogy megtalálja és visszatelepítse őt a családi fészekbe.

Már az elején szeretném leszögezni, hogy a Zombieland második része az elsővel ellentétben működik és nagyon betalál. Ruben Fleischer-nek sikerült megcsinálnia azt, amit már 2009-ben kellett volna. Egy szórakoztató, abszolút komolytalan, minden drámát mellőző, vagy azt kiforgató zombifilm paródiát. Valószínűleg jót tett a szériának az is, hogy a már meglévő írói gárda (Rhett Reese és Paul Wernick) mellé betársult Dave Callaham is. Míg az első részben a poénok nagy része erőltetett volt, addig itt záporoznak a humorosabbnál humorosabb jelenetek, kihasználva az alapszituáció által adott minden lehetőséget. Már a nyitó montázs és narráció alatt érzi a néző, hogy ez merőben más lesz, mint elődje. A karakterek is sokkal nagyobb teret kapnak és végre mindegyik színész ki tudott bontakozni. Míg az első epizódban az egyetlen élő szereplő Bill Murray volt, akivel hőseink találkoztak, addig itt megannyi infantilisebbnél infantilisebb és felettébb szórakoztató új túlélővel futnak össze, akik rendkívül üdítőnek és frissnek hatnak Zombieland kopár szík sarjain. A színészek nagyon jól teljesítenek és az újonnan érkező szereplők sem lógnak ki a sorból, hiszen olyan sztárok érkeztek, mint Luke Wilson, Rosario Dawson és Zoey Deutch.

A Zombieland: A második lövés tehát elérte azt, amit az első résznek nem sikerült, egy olyan zombifilm paródiává vált, amely ugyan még mindig nem taszítja le a trónról a Haláli hullák hajnalát, de joggal lehet egy lapon említeni vele. Mindez pedig köszönhető a jól megírt poénoknak, amelyek kiaknázzák a Zombieland által kínált lehetőségeket, Woody Harrelsonnak, aki már az első résznek is a fénypontja volt, de itt meg aztán pláne, valamint az újonnan érkezett Zoey Deutch, Madisonjának, aki olykor túlcsordul egy kicsit, de még így is hatalmas humor forrásnak számít. Továbbá amellett sem szabad elmenni, hogy a készítőknek sikerült tovább bővíteni Zombieland világát és mitológiáját méghozzá érdekfeszítően. Ezek után pedig nem meglepő, ha a néző várja a folytatást, mert ez a széria innentől kezdve megérdemli. A film vége után pedig maradjatok, hiszen egy zseniális stáblista utáni mókával készültek a nézőknek, amely talán a film egyik, ha nem a legviccesebb jelenetsora.


Zombieland: A második lövés
Összességében
A Zombieland: A második lövés ugyan trónt nem fosztott, de igazságot tett az elbaltázott első részben csalódott nézőknek, valamint kétszeresére emelte a humor faktort és ezáltal egy rendkívül szórakoztató élményt nyújtó zombifilm paródia lett.
Pozitívumok
Woody Harrelson, Tallahesseeje
Jól működő poénok
Új, frissnek ható karakterek
Jól bővítik az univerzumot
Negatívumok
Zoey Deutch karaktere annak ellenére, hogy szórakoztató, néha túlcsordul
Helyenként tetten érhetőek az első rész gyermekbetegségei
80
Értékelés

Friss

Az utolsó Halloween-filmen, lehet, csodálkozni fognak a rajongók

Lehet, hogy Stephen King is bele fog kavarni az utolsó Halloween-filmbe, ezzel még kegyetlenebb véget...

Gerlóczy Sári: Társas mező című kiállításán jártunk a Fugában

Gerlóczy Sári ecsettel a kezében mutatja meg mindennapi gondjait és problémáit. Az emberek társas...

Tom Cruise ritka szerelmi jelentben szerepel a Top Gun: Maverickben

A Top Gun elképesztő légi felvételeivel lett kultuszfilm 36 évvel ezelőtt, de sokat lendített rajta Tom Cruise híres...

Olescher Tamás: Az igazságnak és a szeretetnek című kiállításán jártunk

Olescher Tamás festő, népművelő emlék kiállítását a Műcsarnokban láthatjuk. A tárlat körülbelül harminc éves...
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.

Hasonlóak

Nincs ki a négy kereke, de nem baj: Álom két keréken (Along for the ride, 2022 – Netflix) kritika

Ismét egy fiatalokról szóló, klasszikus történettel állt elő a Netflix, hogy megpróbálja kielégíteni egyre...

Multiverzumos túra Dokival: Doctor Strange az őrület multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness – 2022) kritika

A Marvel legújabb fázisának célja egyértelmű az Endgame óta. Bevezetni a nézőket a Multiverzumba...

Egy kedvelt műfaj sótlan tálalása: Ördög a részletekben (The Little Things – 2021) kritika

https://www.youtube.com/watch?v=9nLP4sGsWuw&t=2s A kilencvenes években kétségtelenül a thriller műfaj reneszánszát tapasztalhatták meg a filmrajongók. Szinte egymást...