Zsidó James Bond csupasz pisztolya: Moszad (Mossad, HBO – 2019) kritika

A Közel-Keleten is lehet kémeken röhögni

Ez a film vicces. Sok oka van ennek, és nem csupán az, hogy a jól bevált vicces-kémes toposzokkal dolgozik. Mert látványosan azokkal dolgozik. Ha nem látnánk, hogy kik a szereplők és hol játszódik a történet, akkor azt hihetnénk, hogy Leslie Nielsen Csupasz pisztoly-sorozatának valamelyik opuszát látjuk. Sőt, a film során felbukkannak más, főként amerikai filmes utalások. Átahallást érzünk Steve Carell Zsenikémjéből, Mr. Bean Johnny English-éből, de kis morzsákban ott van Charlie Sheen Nagy durranása és egyéb más ikonikus mozi is. Szóval az alkotók nem hagytak ki semmit. Viszont ez itt nem hiba, hanem egyszerű stratégia. Akarsz egy vicces filmet? Használd fel a régieket, ültesd rá egy történetre és forgasd le.

Moszad
Moszad: Tsahi Halevi, mint Guy Moran és Tal Friedman, mint Aaron Rahamim / Kép: HBO

A film tehát vicces és pikáns. Hiszen mikor láttunk utoljára olyan zsidó filmet, mely a saját politikai környezetében játszódva a végtelenségig cikizi halálra saját titkosszolgálatát? Szerintem alig-alig. Már ezért is megéri megnézni ezt a kis alkotást.

Adott egy rendkívül bénácska titkosügynök, akit egy rosszul sikerült akció után ugrálóvárőrzővé fokoztak le. Aztán adott egy komoly, természetesen közel-keleti konfliktus (dugig etnikai és történelmi utalással), majd adott egy helyes, amerikai ügynöknő, aki persze szuperügyes. És a történet a szokásos forgatókönyv szerint zajlik Johnny English-esen, zsenikémesen, Frank Drebin-esen, az ember pedig röhög.

Moszad
Moszad: Adi Himelbloy, mint Sharon Sattelberg / Kép: HBO

Nem tud mit tenni. Pedig a film akár gagyinak is tűnhet. Néha az is. Nem mozifilm formátumú, a CGI betétek többnyire csapnivalók, a poénok időnként laposak, de mégis van benne valami, amitől az ember azt mondja, hogy ez vicces. Egy-egy jól ült poén, gesztus tovább görgeti az eseményeket, és persze mindig ott van az a hang, mely hátul suttog az ember agyában: te most egy zsidó filmet nézel, amiben minden egyes Moszad kém tökéletesen hülye.

Moszad
Moszad: Shlomi Koriat, mint Charlie; Dvir Benedek, mint Shuki és Efrat Dor, mint Linda Harris / Kép: HBO

Ez a film tehát, ismét mondom: vicces. Nem jó, de mégis az. Aki szívesen nézte Frank Dredint vagy bármelyik fent említett alkotást, az nem fog túl nagyot csalódni ebben sem. Talán az sem, akit csupán filmtudományos szempontból érdekel, vagy olyan utalásokra vadászik, amit csak az érthet meg, aki Izraelben él. Még nekik is adhat valamit egy ilyen unikális, érdekesen bolond, semmitmondó alkotás.

Én nevettem rajta, és reményeim szerint más is fog. Karácsony táján ennél többet aligha várhat az ember egy borús délutántól.

Friss

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy című kiállításán jártunk a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteményben

A XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény rendszerint időszaki kiállításokat is szokott...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...
Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!

Hasonlóak

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

Buborék kritika (Bubble, 2022 – Netflix): A kishableány és a parkour története

Sokan elfelejtik, hogy az anime nem csak azt jelenti, hogy 80 epizódot végig kell...