szombat, július 20, 2024

Trending

Hasonlóak

A Hangya és a Darázs: Kvantummánia kritika (Ant-Man and the Wasp: Quantummania, 2023)

Bosszúállók. Multiverzumok. Marvel. Quantumtér. Scott Lang és családja. Érdekes egy univerzum ez a képregényes világ és azok filmre vitelei. Megosztó mint a Halálos iramban saga vagy a Vámpírnaplók. Van aki szereti, van aki gyűlöli, de semmiképp sem közömbös senkinek. Hangyával először 2015-ben találkozhattunk saját önálló filmjében. Paul Rudd, mint Scott Lang kiváló választás volt erre a szerepre a humora, és lazasága miatt. Arról nem is beszélve, hogy drámai alkotásokban is tudja brillíroztatni tudását.

Az igazság az, hogy én ettől a karaktertől sosem voltam elájulva. Egyszerűen mindig eltörpült nálam a többi Bosszúállóhoz képest minden téren és sose tudtam kiemeltként kezelni, hanem mindig mellékszereplőként tekintettem rá. Mégis itt van, immár a harmadik Hangya filmmel.

A Hangya és a Darázs: Kvantummánia kritika
(B-J): Michael Douglas, mint Hank Pym; Michelle Pfeiffer, mint Janet Van Dyne és Evangeline Lilly, mint Hope Van Dyne/Darázs az A Hangya és a Darázs: Kvantummánia című filmben. Kredit: Jay Maidment/ © 2022 MARVEL.

A sztoriról röviden annyit, hogy a kvantumvilágban játszódik, ahol Janet harminc évet töltött, és most újra szembe kell nézzen a múlt árnyaival és ki kell javítsa a hibákat és a kárt amit okozott ebben az univerzumban. Ebbe a különleges birodaloba magával rántja egész családját is (Scottot, Hanket, Cassy-t, és a lányát, Hope-ot) önhibáján kívül.

Látványban az alkotás pazar volt, mint az eddigi összes Marvel mozi. Csak úgy tátottam a számat némely jelenet és képsor láttán. Nagyon kellemes meglepetés volt, hogy az eddigi mellékkaraktereket, mint Scott lányát, vagy Janetet kicsit feljebb emelték, és megosztott játékidőt kaptak szinte a főszereplőkkel. Kang, a hódító méltó utódja lett és lesz Thanosnak, ahogy Jonathan Majors is, mint a legyőzhetetlen multiverzum utazó gonosz.

A Hangya és a Darázs: Kvantummánia kritika
(B-J): Paul Rudd, mint Scott Lang/Hangya és Jonathan Majors, mint Kang, a hódító az A Hangya és a Darázs: Kvantummánia című filmben. Kredit: Jay Maidment/ © 2022 MARVEL.

A történetben kellően vegyültek a drámai és humoros elemek, sok (néhol már bántó kameramozgásokkal) akcióval fűszerezve. Az első húsz perc nekem az olyan nagy klasszikusok képsorait és karaktereit idézte, mint a Star Wars, vagy az Űrgolyhók és ezt nem jó értelemben írom.

A Hangya és a Darázs: Kvantummánia kritika
(B-J): Paul Rudd, mint Scott Lang/Hangya és Kathryn Newton, mint Cassandra „Cassie” Lang az A Hangya és a Darázs: Kvantummánia című filmben. Kredit: Marvel Studios. © 2022 MARVEL.

Kicsit kipukkadt lufinak éreztem ezt a filmet, és sokkal, de sokkal jobban felvezethették volna a Marvel Univerzum következő fázisát. Meglátjuk a folytatást.

A Hangya és a Darázs: Kvantummánia kritika
A Hangya és a Darázs: Kvantummánia (Ant-Man and the Wasp: Quantummania, 2023)
Összességében
Ha más miatt nem is, minden esetre Jonathan Majors játéka miatt érdemes beülni a filmre, mert azt gondolom a jövőben fog ő még meglepetéseket okozni karaktereivel és személyével. Nagy jövő áll előtte.
Rendezés
6.5
Színészi alakítás
9
Forgatókönyv
5
Fényképezés
10
Filmzene/Hang/Effektek
9
8
Jordáki Gábor
Jordáki Gábor
Világ életemben nagy tisztelettel és szenvedéllyel voltam a filmek iránt. Első mozis élményem a Fehér nindzsa volt. Lehettem talán 6 éves. Filmajánlók irásával 7eve foglalkozom. Komolyabban, szakmai háttérrel 4 éve . Több online filmes és életmód magazinba jelentek meg cikkeim, kritikáim. Minden műfajt szívesen nézek de a horror és a vígjáték áll az első helyen.