A száműzött maffiózó – Tulsa királya 1. évad (Tulsa King Season 1, 2022 – SkyShowtime) kritika

A veterán akciósztár Sylvester Stallone összeállt Taylor Sheridannel, – aki a Sicario írója, valamint a Yellowstone sorozat megalkotója is egyben – és első sorozatszerepében egy keménykezű gengsztervezérként tesz rendet egy vidéki porfészekben.

A történet szerint Dwight Manfredi (Sylvester Stallone), becenevén a „tábornok”, a New York-i maffiózó több évtizedes börtönbüntetésének letöltése után szabadul. Első dolga az, hogy rögtön felkeresse a család fejét, és elfoglalja méltó helyét a szervezet élén. A hűségéért viszont nem kap jutalmat, hanem a korábban irányítása alá tartozó fiatal maffiózók Tulsába száműzik. Dwight azt a feladatot kapja, hogy a vidéki kisvárosban építsen ki egy hálózatot és keressen minél több pénzt.

Tulsa királya 1. évad kritika
(B-J) Domenick Lombardozzi, mint Charles ‘Chickie’ Invernizzi és Sylvester Stallone, mint Dwight Manfredi a Tulsa királya című sorozat első évadában. Forrás: The Hollywood Reporter

Ez a sorozat elsősorban feleleveníti a klasszikus gengsztermítoszt, és az a célja, hogy ezen keresztül reflektáljon a férfiak által képviselt értékekre. Hiszen Manfredi egy letisztult macsó figura. Egy már-már letűnt kor mintája, akinek a bezártsága alatt konzerválódott világnézete idejétmúltnak hat a mai modern világban. Viszont a szereplőkkel együtt mi is ráébredünk, hogy mégsem annyira idejétmúlt az ő viszonyulása a világhoz. Dwight határozott fellépésével és egyszerű logikájával bármikor megszerzi, amit akar, és bebizonyítja, hogy a konzervatív értékekkel nagyon is lehet érvényesülni ebben a túlliberalizált világban. A „tábornok” egy csapásra egzisztenciát teremt a találkozásuk előtt csak bolyongó fiatal fekete fiúnak Tysonnak (Jay Will), amikor maga mellé veszi sofőrként. Emellett pedig Bodhitól és Mitchtől és átveszi a vállalkozásaik irányítását és, mint egy jó mecénás felvirágoztatja azokat a maga módján.

Tulsa királya 1. évad kritika
Sylvester Stallone, mint Dwight Manfredi a Tulsa királya című sorozat első évadában. Forrás: Usa Today

Dwight azzal szembesül, hogy napjaink férfiai útmutatásra szorulnak. Hiszen nem tartoznak sehová, nem követnek morális kódot és nincs jövőképük sem. Ezzel szemben a nagy öregek, a régi időkben, annak ellenére, hogy bűnözésből éltek, mégis volt modoruk, tisztelték egymást és közösen küzdöttek az előrejutásért. Az idős gengszter saját családot alapít Tulsában és egyszerre válik kíméletlen bandavezérre és sokak számára apafigurává is. Mindeközben akcióban sincs hiány, mert Dwight érkezése rendesen felforgatja a csendes kisváros életét. Bekövetkeznek különböző változások, amiknek következménye egy bandaháború, és a rendőrség is nyomozni kezd a főhös után, miközben Manfredi a New York-i családdal is összerúgja a port.

Tulsa királya 1. évad kritika
(B-J) Jay Will, mint Tyson; Sylvester Stallone, mint Dwight Manfredi és Martin Starr, mint Bodhi a Tulsa királya című sorozat első évadában. Forrás: Variety

Összességében egy közel tökéletes nyitóévadról beszélhetünk a Tulsa királya esetében, amely a mélyére ás a férfiszerepeknek. Teszi mindezt, úgy, hogy a mindig karizmatikus Stallone viszi a hátán az egész sorozatot, emellett pedig akcióban és a gengsztermítoszra jellemző brutalitásban és ármánykodásban sincs hiány. Az egyetlen negatívuma ennek az alkotásnak talán az, hogy a konfliktusok nem tudják igazán fenyegetni Manfredi uralmát, és a banda működését hiszen sokkal inkább a karakterek és kapcsolatok kiépítésére fókuszál a sorozat, majd egy meglepő gyomrossal zár és egyben vezeti fel a második évadot.

Tulsa királya 1. évad kritika pontozó thumbnail
Tulsa királya 1. évad (Tulsa King Season 1, 2022 - SkyShowtime)
Összességében
Az egész sorozatot, a mindig karizmatikus Stallone viszi a hátán, emellett pedig akcióban és a gengsztermítoszra jellemző brutalitásban és ármánykodásban sincs hiány.
Rendezés
7
Színészi alakítás
8
Forgatókönyv
7
Fényképezés
8
Filmzene/Hang/Effektek
8
7.5

Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Alexa Dávid
Alexa Dávid
Sziasztok! Dávid vagyok, egy szegedi srác és egyben hamisítatlan filmrajongó. Bármit megnézek és mindenről véleményt alkotok, amit mindig szeretek megosztani másokkal írásos formában. Szabadszájú vagyok és kiállok az álláspontjaim mellett. Emellett büszke tagja a Töredékek filmes podcastnek.

Hasonlóak

A gyilkos háziasszony – Szerelem és halál minisorozat (Love & Death Limited Series, HBO Max – 2023) kritika

Az HBO Max idén április végén megjelent sorozata megtörtént esetet dolgoz fel. Hiszen a...

Elveszett próféciák 2. évad (Good Omens Season 2, 2023 – Prime Video) kritika

A filmkritikák 80%-a mostanában úgy kezdődik, hogy „Körmünket könyékig rágva vártuk már a Cápaevő...

Vajon Black Mirror még a Black Mirror? – Fekete tükör 6. évad (Black Mirror, 2023 – Netflix) kritika

A Black Mirror című sorozat 2011-ben kezdte meg a pályafutását. És meg kell hagyni...