Szíj Kamilla: Lappangó elem című kiállításán jártunk a Budapest Galériában

Kazimir Malevics azonos című könyve szolgáltatta a címet ehhez a mostani tárlathoz, melynek keretében Szíj Kamilla egy vonalat állít ki. Ez A VONAL. Mintha a végtelenbe nyúlna; három termen keresztül vonul, és keressük az értemét. Vagyis azt a láthatatlan, lappangó elemet amely minden művészeti alkotásban megbújik, továbbá alkotásra készteti a művészt.

Ez az elem pedig „a művészetben szükségszerűen megtörténő változások generálója”, ahogyan olvashatjuk a kiállítás ajánlójában. A láthatatlan tartományban lakozik, talán „a vonal és az árnyéka között”, ahol sok minden történik. Ezeket a történéseket pedig a művészet magyarázza meg. Három rajzot láthatunk az utolsó teremben, ahol mindez végződik.

A fekete, fehér és vörös színekkel megrajzolt kompozíciókban létrehozott hálószerű felszín szépen cizellált. Ritka a művészek körében az, aki ilyen nagy felületen ceruzával rajzol. Nonfiguratív alkotásokat látunk, ez az a terület, ahol otthonosan mozog a művész. A grafikák vonalai szabályosan, és megszerkesztve örvénylenek. Ám ezekben nincsen sem véletlenszerűség, sem hirtelen érzelemből fakadó forma. Csak igen finoman megrajzolt hullámok. A vízbe dobott kavicsok is hasonlóan mozognak: lehet, hogy ugranak egyet-kettőt, talán hármat is, majd kis hullámokat gerjesztenek maguk körül végül elsüllyednek. Így örvénylik az idő is. Ez azonban csak illúzió.

Az örvények bennünk léteznek és élnek tovább, a művész pedig szerencsés, hogy meg tudja ezeket örökíteni. A fekete-fehér képen a hullámok látszatra felerősödnek, magasra hágnak, majd egy pillanat alatt tova tűnnek. Itt az idő is relatív fogalom, tulajdonképpen nem is létezik. Minden egyszerre van, és meg sem született, de az is lehet, hogy már rég megszületett és elenyészett. A három kép lehet egy síkra, két dimenzióra leszűkített magyarázat is. Az időtlenség fogalma nyer itt új értelmet. Színes vonalak mozognak ritmusra, és a papír fehérsége által élednek fel. Finom idegszálakként futnak az örökkévalóságba. A mi bensőnk is ilyen, az egymáshoz kapcsolódó neuronok szinte táncot járnak, ahogy az ingereket közvetítik. A végtelenben utazunk, és a vonalak a képen túl is folytatódnak. Hiszen ugyanaz van kint, és bent. 

Friss

Dungeons and Dragons: Betyárbecsület kritika (Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves, 2023)

Hogy megfelelő ívvel indítsam ezt a kritikát (ugyanakkor elhelyezzem magamat a „mi köze van...

Star Wars: Thrawn-trilógia – Legendák – a legjobb történetek könyvajánló: Mindenki kedvenc Star Wars folytatása újra a boltokban!

Ezúttal kemény kötetes változatban jelent meg a Szukits gondozásában Timothy Zahn remekműve, a Thrawn-trilógia,...

Creed III kritika (Creed III, 2023) – Még mindig megvan benne a tűz

Talán kijelenthető, hogy eddig mindkét Creed film kiválóan vitte tovább a Rocky franchise örökségét,...

65 kritika (65, 2023) – Jurassic Parkban a helyzet változatlan

Tehát adott egy minimál karakteres túlélőfilm. Nem nagy ügy, vagyis lehetne az, mert ugye...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Falak között: Esse Bánki Ákos kiállításán jártunk

Nemrég zárult a Galéria '13 nevű soroksári művészeti központban Esse Bánki Ákos kiállítása. Esse 2008-ban...

Star Wars kiállítás nyílt Budapesten

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…. Szinte mindenki ismeri a film kezdő sorait. Természetesen a Csillagok...

Tigrisisten és Alien, avagy a „scrap metal” szobrászat remekművei: A Metal Art Galleryben jártunk

2019-ben nyílt meg a budapesti Dohány utcában a Metal Art Gallery elnevezésű bemutatóterem.  Ezen a...