péntek, június 21, 2024

Trending

Hasonlóak

A fény útjai: Látogatás a K30 Art Caféban

A belvárosi Kazinczy utcában idén nyáron megnyílt hely a bulinegyed békés kis szigetének számít. A galéria-kávézóba a pince szintre kell lemenni, és egy kicsi, ám otthonos helyre jutunk. Joó Katával találkoztam itt, aki a vezetője ennek a cafénak.

– Ez egy igazi pihenőhely – mondja Kata – Sokan csak a kiállítás miatt térnek be, mások pedig reggelire, uzsonnára vagy egy jó kávéra. De rendezünk irodalmi esteket, zenés programokat és alkotóműhelyeket is. Nemrég például Veréb Zsuzsa festőművész tartott egy mandala készítő műhelyt nálunk, nagy sikerrel, és kiváló képek születtek. Januártól tervezzük a Szavak mögött irodalmi műveket bemutató sorozatunkat folytatni, illetve elindítjuk az Irodalmi Rádió Hárman a K30-ban, fiatal, kezdő írókat bemutató sorozatát is. Emellett szeretnénk olyan művészek képeit kiállítani, akiket a közönség más műfajból, pl. zenészként ismer. Ilyen volt Bornai Tibor Magánügy c. kiállítása az ősszel, 2023. tavaszán pedig Rutkai Bori munkáit láthatja a közönség. Sok embernek szeretnénk örömöt okozni. Bár mielőtt megnyitottunk, többen féltek, nehogy egy újabb hangos szórakozóhely nyíljon ebben a közegben.

November 17. óta látogatható a Fény útjai című tárlat. Temesvári Ferenc festőművész képei és Csernicsek-Szőke Annamária keramikus művész agyaglámpásai láthatóak. Miután meghallgattam Katát, megnéztem a képeket, és a szórt fényt kibocsátó lámpákat. Igazi hangulatos, ezoterikus, és szürrealista mesevilágban éreztem magam. Temesvári Ferenc – nyugodtan mondhatjuk – Salvador Dalí nyomdokaiban jár, de Boris Vallejo művészete is hasonló, bár nála sokkal több az erotika.

A fény útjai K30 Art Cafe kiállítás
Fotókredit: Temesvári Ferenc

Temesvári a nyolcvanas évek elején kezdett el rajzolni és festeni. Először a sci-fi műfajában alkotott. A jelenlegi képek témája pedig az útkeresés, az idő múlása, a tisztaság forrása, a természet szeretete. Ez egy másik világ, amelyben a festő él, vagy szeretne élni, és teli van jelképekkel. Engem különösen az almás csendélet ragadott meg, mégpedig azért, mert naturalistán, precízen ki van dolgozva, valamint ötletes is, hisz az „Időzabáló” című képen az óra maga a fonnyadó alma. Ezzel is az idő hiábavaló múlására hívja föl a figyelmet. A „Galatea” című képen egy nimfa szerepel, aki egy görög mitológiai alak. „A természet asztalánál” pedig a tenger gyümölcseit látjuk a tengerparton. Aztán ott vannak a galambok, a „Fontos küldetés” című képén. Talán Noé bárkája jelenik meg ebben a kompozícióban, és a galamb ott repül az olajággal, mint a béke szimbóluma. „A nagy kérdés” című festményen egy kisfiú és egy kislány áll a többfelé ágazó út előtt. „Az élet forrása” egy tiszta vízfolyást mutat nekünk, amint az kiemelkedik a mocsárból. „Az akarat diadala” pedig sziklamászókat ábrázol, amint felfelé törekednek vagy éppen elérték a csúcsot.     

Temesvári Ferencet az interneten értem el. Ő így beszél magáról és a képeiről: – Óvodás koromban kezdődött a rajzolás iránti szenvedélyem. Komolyabban 1982 óta festek. Tanáraim Porscht Frigyes, Wessely Tibor, és Januska András voltak. Először a sci-fi műfajában alkottam. Sok művet illusztráltam, és rajzaim, festményeim jelentek meg a Galaktika folyóiratban, az Android magazinban, majd később a Vega kiadónál, és szerződésem volt a Képcsarnok vállalattal is. Sokféle zenét szeretek, melyek alkotásra inspirálnak, ilyen például a Pink Floyd. Kedvenc témám: a mitológia, a science fiction és a négy őselem.

A fény útjai K30 Art Cafe kiállítás
Fotókredit: Burszán Sándor

Az őselemekkel Csernicsek-Szőke Annamária – Csöpi keramikus művész is foglalkozik. A kerámia lámpák mintázatában keleti, és ősi magyar szimbólumokat lehet felfedezni. Mandalák, a jing-jang, Aum, életfák ábrázolásai sugároznak jó hangulatot, a szimbólumok rezgése által áthangolódik a tér. Az Aum jel és mantra a legerősebb rezgésű a keleti világban, harmonizáló és gyógyító hatása van. A lámpák mérete különböző, némelyik 60-70 centiméter magas.

A keramikus művésznővel szintén az internet világában találkoztam. Így nyilatkozott önmagáról, és munkáiról: – Két-három hétig készülnek az alkotások. A teljes boldogság érzése hat át az alkotás folyamatában, maga a FLOW. Meditatív és magányos foglalkozás ez, de az öröm amit szerzek mindent kompenzál. Jelenleg pedig már van egy keramikus iparművész szakképzésem a menedzseri PhD mellett. Nem csak lámpákat készítek, hanem designer ékszereket, kerti kerámiákat és étkészleteket is. Tervben van még sok minden, csak legyen hozzá még több életem…

A fény útjai K30 Art Cafe kiállítás
Fotókredit: Burszán Sándor

Aki jól szeretne szórakozni, és kilépni egy kicsit a mindennapi mókuskerékből, látogasson el ebbe a kis kávézóba. Ez az izgalmas kiállítás egészen 2023. január 8-ig látható.

Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.