péntek, április 19, 2024

Trending

Hasonlóak

15 érdekesség a 15 éves A passió című filmről

1. Amerikában ez minden idők legsikeresebb idegennyelvű és vallási témájú filmje is egyben.

2. A Star Wars: Az ébredő Erő bemutatójáig erre a filmre kelt el a legtöbb jegy elővételben.

3. Mel Gibson eredetileg felirat nélkül akarta bemutatni filmjét, hogy a képek és az alakítások magukért beszéljenek, de később engedett a stúdió nyomásának.

4. Az egyik keresztre feszítős jelenet során Jim Caviezel bőre jól láthatóan elkékült. Ez, mint később kiderül nem speciális effekt volt, hanem a színész valóban oxigénhiányos állapotba került.

5. Jim Caviezel abban a jelenetben, melyben Jézusként a Golgota hegyre kell felcipelnie keresztjét, valójában egy 60 kg súlyú keresztfát cipel a vállán. Ráadásul ezt sérült vállal teljesítette.

6. A film befejezése utalás a feltámadásra.

7.  A filmet több között Burmában, Iránban és Malajziában is betiltották.

8. Mel Gibson a film teljes bevételéből, körülbelül 100 millió dollárt adományozott a Tradicionális Katolikus Mozgalomnak.

9. A forgatás során a rendezőasszisztensbe, Jan Michelinibe kétszer, a főszereplőt alakító Jim Caviezel-be pedig egyszer csapott bele a villám.

10. 370 millió dolláros bevételével a Passió jelen pillanatban is minden idők legmagasabb bevételű korhatáros filmje az Egyesült Államokban. A Deadpool 2 című filmben még viccelődnek is ezzel.

11. A forgatókönyvet az evangéliumok, valamint Emmerich Anna Katalin látomásai alapján készítették el.

12. Íróként ez volt Mel Gibson első mozija, rendezőként pedig a harmadik, az Arc nélküli ember és a Rettenhetetlen után.

13. Jim Caviezel sminkje volt, hogy 10 óráig készült, ezért néhány alakalommal a színésznek teljes sminkben kellett aludni, hogy másnap nem menjen el idő annak felrakásával.

14. 2005-ben három Oscar-díjra (legjobb fényképezés, legjobb filmzene, legjobb smink) is jelölték, de végül ezek közül egyet sem kapott meg.

15. A főszereplő, Jim Caviezel szeme eredetileg kék színű, ezt később a történelmi hűség kedvéért digitálisan barnára változtatták.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/