vasárnap, április 21, 2024

Trending

Hasonlóak

10 érdekesség a 30 éves Űrgolyhókról

30 évvel ezelőtt, 1987. Június 24-én mutatták be Amerikában, minden idők egyik legkedveltebb és legismertebb paródia filmjét, az Űrgolyhókat. A film az elmúlt 30 évben népes rajongó táborra és kultstátuszra tett szert. Ennek apropóján összegyűjtöttünk 10 érdekességet, amit talán nem tudtatok erről a remek humorú alkotásról.

1. Az a kultikus jelenet, amikor Lord Helmet a babáival játszik, eredetileg nem is szerepelt a forgatókönyvben. Csak az egyik forgatási napon jutott a rendező eszébe, amit elmesélt Rick Morranis-nak, aki a felvétel alatt teljes egészében improvizálta a szöveget.

2. John Candy-t, Rick Morranis ajánlotta be Morzsa szerepére.

3. Magyarországon csak 3 évvel az amerikai premier után, 1990. augusztus 2-án került bemutatásra a film.

4. A film 25 millió dollárból készült, ezzel pedig ez lett a rendező – Mel Brooks – munkásságának legdrágább filmje.

5. A John Candy által viselt Morzsa jelmez működéséhez 3 ember összehangolt munkájára volt szükség. Az egyik szakember a farok, míg a másik kettő a fülek mozgatásáért volt felelős.

6. Mel Brooks hat hónapig dolgozott a film forgatókönyvén.

7. A rendező eredetileg Tom Cruise-t, vagy Tom Hanks-et szerette volna megszerezni Lone Starr szerepére. Végül Bill Pullman kapta meg a szerepet.

8. A film egy jelenetében felbukkan John Hurt is, aki a Nyolcadik utas: a Halál beli szerepét játszotta el újra, amikor egy idegen lény tör elő a mellkasából, azzal a csavarral, hogy a lény ezúttal táncolni kezd.

9. George Lucas köszönő levelet írt Mel Brooks-nak, hogy egy ilyen remek paródiát készített a Star Wars filmekből.

10. A film főszereplője – Lone Starr – Indiana Jones és Han Solo személyiségjegyeinek keverékéből alkották meg. További érdekesség, hogy mind két kultikus szerepet Harrison Ford alakította az eredeti filmekben.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/