Falak között: Esse Bánki Ákos kiállításán jártunk

Nemrég zárult a Galéria ’13 nevű soroksári művészeti központban Esse Bánki Ákos kiállítása. Esse 2008-ban végezte el a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakát, majd több iskolában kezdett rajzot oktatni.

Stílusa az utóbbi tíz év alatt alakult ki. Érett kifejezésmód és lendületes ecsetkezelés jellemzi, ugyanakkor képeit rétegesen festi. Fényekről, házakról, és fákról, néha kivágott fatörzsekről festi képeit. Az ember hiányzik róluk, bár másodlagosan mégiscsak ott van, hiszen a fatörzseket ember vágta ki, az épületeket ember készítette. Elvétve korábbi munkái közt láthatunk árnyékokat, melyek emberek lehetnek.

Tárlatain olykor nemcsak képek, hanem festett plexilemezek installációi is megjelennek. Egymásra vetülő tereket ábrázolva talán a rétegződött univerzumot szeretné velünk láttatni. Ezek a néha szinte személytelen terek egy másik dimenzióba visznek bennünket. Általában a precízen kidolgozott élek és sarkok sok esetben érzelemmentesen adják vissza azt az élményt, amelyben része lehetett a festőnek. Néha csak egy ablakot látunk, vagy kilátást a szomszéd épületre. Ismétlődő tér részletek bukkannak fel, melyek néha rácsot alkotnak.

A fény újjászületik és megsokszorozódik a lefestett épületrészleteken belül. A tiszta színek melyeket nem vagy csak kevéssé kever össze a művész, szintén hozzájárulnak ehhez az élményhez, bár az élek és a színek is néha túlságosan élesek, például a vérvörös használata vadságot kölcsönöz egy kompozíciónak. Szinte bántják a szemet, nem szoktunk hozzá ezekhez a látványhoz.

A belső és külső terek, melyek ilyenformán nyílnak ki, megmutatják a város arcát. De nem a mi szemünkkel látunk, hanem a festő láttatja így a dolgokat. Az idegenség és hidegség érzése persze nem minden alkotásnál fog el minket. Van olyan hely ahol a fény hívogató és meleg, a kék és zöld szín pedig játékosan játszik a felületeken. A sok fal pedig, amelyeken nem lehet keresztüllátni, mindenütt ott van.

Ahogy ő mondja Ars poétikájában:

Szimbolikusan és fizikailag is megjelenő falak között élünk, az adott személyek társadalmi helyzetétől és habitusától is függ, hogy milyen hatással vannak ezek az életére.”

Friss

Dungeons and Dragons: Betyárbecsület kritika (Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves, 2023)

Hogy megfelelő ívvel indítsam ezt a kritikát (ugyanakkor elhelyezzem magamat a „mi köze van...

Star Wars: Thrawn-trilógia – Legendák – a legjobb történetek könyvajánló: Mindenki kedvenc Star Wars folytatása újra a boltokban!

Ezúttal kemény kötetes változatban jelent meg a Szukits gondozásában Timothy Zahn remekműve, a Thrawn-trilógia,...

Creed III kritika (Creed III, 2023) – Még mindig megvan benne a tűz

Talán kijelenthető, hogy eddig mindkét Creed film kiválóan vitte tovább a Rocky franchise örökségét,...

65 kritika (65, 2023) – Jurassic Parkban a helyzet változatlan

Tehát adott egy minimál karakteres túlélőfilm. Nem nagy ügy, vagyis lehetne az, mert ugye...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Star Wars kiállítás nyílt Budapesten

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…. Szinte mindenki ismeri a film kezdő sorait. Természetesen a Csillagok...

Tigrisisten és Alien, avagy a „scrap metal” szobrászat remekművei: A Metal Art Galleryben jártunk

2019-ben nyílt meg a budapesti Dohány utcában a Metal Art Gallery elnevezésű bemutatóterem.  Ezen a...

Szíj Kamilla: Lappangó elem című kiállításán jártunk a Budapest Galériában

Kazimir Malevics azonos című könyve szolgáltatta a címet ehhez a mostani tárlathoz, melynek keretében...