vasárnap, július 21, 2024

Trending

Hasonlóak

Vajdahunyad Kortárs: Parlag István és Zászkaliczky Ágnes kiállításán jártunk a Vajdahunyad várában

Tavaly indult a budapesti Vajdahunyad várában az a kortárs eseménysorozat, melynek keretében egy festő és egy szobrász műveit állítják ki a múzeum első emeletén. A soron következő két alkotó letisztult és egyedi alkotásokat készít, az egyik festékből, a másik kőből. Alapjában véve mindkét művész geometrikus alakzatokra épít.

Zászkaliczky Ágnes a kompozíciók háttereiben ábrázolja e formákat, míg a szobrász Parlag István a művek egészét ezekből konstruálja meg. A festmények témája az ember. Legyen az rokon, barát, vagy ismerős, az szerepel az alkotásokon.

Vajdahunyad Kortárs: Parlag István és Zászkaliczky Ágnes kiállítás
Forrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum Facebook oldal

A realista, már-már fotószerűen kialakított alakok mellett nem lehet csak úgy elmenni. A festő modelljei „kinéznek” a képből, kapcsolatot létesítenek velünk, így mi is részesülünk abban az élményben, amelynek az alkotó volt a része. Mindenki pózol. Fekete hölgyek és unokatestvérek, a bűvös kockával játszó fiú, sőt az önarckép alakja is. Kicsit olyan mintha retusált fényképeket  látnánk. A figurák élethűek, szinte kilépnek a képből, mégis, az egész nem tűnik valóságosnak, mintha nem is ebben a világban lennének. Ezt az érzést csak fokozza a háttér pontos, mértani kialakítása is. Egyébként, ha megnézzük a művész honlapját, láthatjuk, hogy nemcsak portrékat, hanem városokat is fest, tehát otthonosan mozog a festészet területén. 

Vajdahunyad Kortárs: Parlag István és Zászkaliczky Ágnes kiállítás
Forrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum Facebook oldal

A szobrász Parlag István a geometriával játszik. Lecsiszolt formákat és alakzatokat hoz létre, nincsen semmilyen felesleges vonalvezetés. A Hokedli című szobor az egyik sarkán áll, olyan, mintha táncolna, már amennyiben egy élettelen tárgy táncolhat. A Vízszint című szobor is mozgásban van. A Black I és II szintén. Nem látjuk az erővonalakat, melyek mentén mozognak ezek a művek, csak érezzük. István talán magát az Univerzumot próbálja meg rekonstruálni. Hiszen a sötét, fekete világmindenség is mozgásban van, tágul, és olyan mintha maga is egy hatalmas víztömeg lenne. Az absztrakt szobrokat teremtő művész nemcsak geometrikus műtárgyakat készít, hanem embereket is ábrázol, és nagyon szép munkássággal bír ezen a területen. Az univerzális problémák megoldására, megválaszolására törekszik.

Vajdahunyad Kortárs: Parlag István és Zászkaliczky Ágnes kiállítás
Forrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum Facebook oldal

Aki csemegézni akar, és ezt a két új tehetséget szeretné alaposabban megismerni, annak feltétlenül ajánlom ezt a kiállítást.

A kiállítás május 7 – ig látható.

Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.