Lacus Pelso – képzelt terek a Sekély tó partján: Szőke Péter Jakab kiállítása

A Balaton, latinul Lacus Pelso, vagyis sekély tó, sok művészt megihletett, Egry Józseftől Gárdonyi Gézáig, hiszen hazánk egyik legszebb tavaként van számontartva. Szőke Péter Jakab nagy szerelme a Balaton; ezt festette meg. De ne tájképeket, hegyeket, völgyeket képzeljünk el, ő élményeket vetít elénk, és ezeknek az élményeknek, „vászon filmkockáinak”, a Pintér Galériában adtak helyet. A kiállításmegnyitón Nagy Gergely Gero zenéjével kapcsolódhattunk be egy filmvetítésbe, ami a művész családját, de főként a gyerekeit mutatta be a Balaton parton, vagy épp a tóban játszva. Később a moderátor, Oláh Jetti olvasta fel Gárdonyi Géza Balaton című versét.

Nem is vagyok tán itt, csupán csak álmodom: Balatont álmodom s melléje magamat.”

Képzeljünk el egy sétát a késő délutáni órákban a Balatonnál, és hunyjuk be a szemünket….
Mi is sétálhatunk egyet a vízparton, a füredi nyaralók mellett, ahol biciklizők, napozók bukkannak fel, emlékképekké avanzsálódva.

Ezeken a „vásznakra festett filmkockákon” megjelennek a vitorlázás, a biciklizés, a balatonfüredi nyaralók, a család, gyerekek, nők, és a művész gyermekkori televíziós, mozifilmes emlékei. Az olyan híres szereplők, mint Chaplin, Elvis, Jackie Chan és a többi népszerű híresség ábrázolása kissé banálisnak tűnhet a hétköznapi valósággal megteremtett légkörben, de mégsem az, inkább mosolyra fakaszt, derűt ébreszt bennünk.

A festmények részben transzfer technikával, részben olajjal és akrillal készültek. Expresszív színek teszik mozgalmassá a történetet, merthogy mindegyik kép egy történetet dolgoz fel. Külön teret képeznek, egyszerre van velünk a jelenkor és a múlt, a Balaton tükrében montázs szerű víziókat, álmokat látunk. Az építész múlt és a gyermekkori fotós műterem látogatások nyomai nemcsak a festő lelkében, hanem alkotásain is nyomot hagyott.

A művész először az épületet és/vagy néhány alakot applikál vászonra, majd irányított gesztusmozdulatokkal használja a festéket, csurgatja, csöpögteti, foltszerűen ráteszi, ahogyan érzi. A kép ilyenkor magát alakítja, a színek maguktól bomlanak fel, néha vadabb máskor nyugtató kavalkádban, ösztönszerűen táncol a türkiz a napsárgával, pirossal, zölddel. Emberábrázolásai sokszor csak egy vonallal megfogalmazva adnak kézzelfogható eredményt. Részint képzelt emlékek, momentumok bemutatóját láthatjuk tehát, és mint egy régi-új filmben, úgy elevenednek meg ezek a pillanatok.

Ámde nemcsak a füredi villákat és a családot láthatjuk, hanem nyaralókat is. A meztelen nők is több képen keresztül bukkannak fel, lírai erotikával gazdagítva a repertoárt, de ezek az élmények is csak részben igaziak. Átláthatjuk Szőke Péter jelenlegi életét, benézhetünk csigaházába, melyben „Könnyű terhét” cipeli, hiszen ez az, amit a gyermekek és házassága jelent neki.
És ahogyan „Az idő kerekei” pörögnek, úgy pereg le előttünk ez a sok filmkocka, vászonra applikálva. 

Hogy mindez álom, vagy valóság? A mi dolgunk eldönteni.

Friss

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy című kiállításán jártunk a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteményben

A XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény rendszerint időszaki kiállításokat is szokott...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
49 éves szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy című kiállításán jártunk a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteményben

A XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény rendszerint időszaki kiállításokat is szokott...

Németh Miklós: Életöröm című kiállítása a Virág Judit, és a Bodó Galériában

A Virág Judit, és a Bodó Galéria közös rendezvényén Németh Miklós festményei vannak kiállítva....

Sinkó István: Jelenségek című kiállításán jártunk a Műcsarnokban

Sinkó István képzőművész, művészeti író, művésztanár tárlatát a Műcsarnokban lehet megtekinteni. A címe: Jelenségek. A...