Jégmadarak a vásznon: Révész Ákos Forrás című kiállításán jártunk

Az elvont festészetben az a jó, hogy mindenki mást lát a képen. Révész Ákos a rakoncátlan energiát festi meg. Az Organic Space series, és a Hybrid Space series az Erdei Éva Galériában van kiállítva. Ennek a tárlatnak a címe Forrás, melyet az egyik kiállított alkotásról kapott. A címadás sok kérdést felvet; az életet adó víz forrásáról van szó, vagy valami másnak az eredetéről? Furcsa univerzumot hoz létre a műveken ábrázolt vízfolyás; fények rebbennek szét. A mindent szétfeszítő és kirobbanó energia jelenik meg ebben a formában.

A tér egyik pontja, mely egyúttal valaminek a magja is, kinyílik előttünk, mint egy virágkehely, esetleg épp úgy néz ki mint egy madár. Vagy talán egy angyalszárny, mely rebben egyet a levegőben, megtörve a sík teret, és a csendet. A suhogás halk zaja az, ami kitölti ezt az univerzumot, amelyben létrejött. A misztikus légkörben minden lehetséges. A jég megtörik. Egy pontból pedig kitör a folyadék, és benne az ég tükröződik, ahogyan Révész Ákos mondja. Mint egy tiszta vizű forrás. Ki tudja, a bölcsességé, vagy az örök életé?

Révész Ákos Forrás kiállítás
Forrás: Révész Ákos Art Facebook oldal

A formák vízimadarakként repkednek tovább a vásznon, új életet kapnak e katarzison át. A hideg, szürkés, üvegszerű közegből mint jeges vulkánból bugyog elő a forrás. Röppenő lepkék és madarak szárnyaikat bontják. A jeges térből kipattanó, mindent átható energia az, amit látunk, mely a világűrben folytatódik.

Az organikus formák új térbe szakadnak. A folyamatos mozgásban lévő víz szétfröccsen a repedéseken. Mozgalmas képi világba jutunk a megfoghatatlan formák által. Az ember ösztönösen meg akarja őket ragadni, aztán elengedni. A jég több helyen megreped, útjára engedve a tiszta vizet. Jeges színekben sziporkázó organikus formák kelnek életre a vásznakon. De vajon mit rejt a mély? Mi van a lobbanékony, és dermesztő tűz alatt? Ez kérdés marad.

A sok festmény, a kirobbanó erő ábrázolása a vírusos időszak alatti bezártság terméke. A festő misztikus kozmoszában megjelenő történéseken keresztül létrejön egy absztrahált világ, mely csak arra vár, hogy felfedezzük.

A kiállítást július 20-ig lehet megtekinteni.

Friss

A csoda kritika (The Wonder – 2022, Netflix): Florence Pugh egy csoda

Florence Pugh egyértelműen napjaink egyik legtehetségesebb színésznője. A csoda című kosztümös thriller már elérhető...

Engedetlen hősök kritika (SAS: Rogue Heroes, 2022 – HBO Max)

Az olyan háborús mozimonstrumok, mint pl. a Nyugaton helyzet változatlan mellett szépen csendesen bekúszott...

Enola Holmes 2 kritika (Enola Holmes 2, 2022 – Netflix): Egy detektív nő igaz története

Korábban már foglalkoztam a legújabb Holmes történettel, vagyis az Enola Holmes című filmmel. Így...

A menü kritika (The Menu, 2022) – A szatírák wellingtonja, vagy a wellingtonok szatírája?

Sok mindent el lehet mondani, erről a filmről, csak azt nem hogy lapos. Lesz,...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
49 éves szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Góra Orsolya: Az örök áramlás forrása című kiállításán jártunk

Góra Orsolya második kiállítása nyílt meg október 20-án „Az örök áramlás forrása” címmel az...

Molnár Sándor: Festőjóga című életmű kiállításán jártunk

Molnár Sándor, a sajnálatos módon nyáron elhunyt festőművész életmű kiállítása októberben nyílt meg a...

A XV. kerületi művészek napja

A régi Rákospalotai Múzeum, újabb nevén a XV. kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti...