szerda, február 28, 2024

Jégmadarak a vásznon: Révész Ákos Forrás című kiállításán jártunk

Az elvont festészetben az a jó, hogy mindenki mást lát a képen. Révész Ákos a rakoncátlan energiát festi meg. Az Organic Space series, és a Hybrid Space series az Erdei Éva Galériában van kiállítva. Ennek a tárlatnak a címe Forrás, melyet az egyik kiállított alkotásról kapott. A címadás sok kérdést felvet; az életet adó víz forrásáról van szó, vagy valami másnak az eredetéről? Furcsa univerzumot hoz létre a műveken ábrázolt vízfolyás; fények rebbennek szét. A mindent szétfeszítő és kirobbanó energia jelenik meg ebben a formában.

A tér egyik pontja, mely egyúttal valaminek a magja is, kinyílik előttünk, mint egy virágkehely, esetleg épp úgy néz ki mint egy madár. Vagy talán egy angyalszárny, mely rebben egyet a levegőben, megtörve a sík teret, és a csendet. A suhogás halk zaja az, ami kitölti ezt az univerzumot, amelyben létrejött. A misztikus légkörben minden lehetséges. A jég megtörik. Egy pontból pedig kitör a folyadék, és benne az ég tükröződik, ahogyan Révész Ákos mondja. Mint egy tiszta vizű forrás. Ki tudja, a bölcsességé, vagy az örök életé?

Révész Ákos Forrás kiállítás
Forrás: Révész Ákos Art Facebook oldal

A formák vízimadarakként repkednek tovább a vásznon, új életet kapnak e katarzison át. A hideg, szürkés, üvegszerű közegből mint jeges vulkánból bugyog elő a forrás. Röppenő lepkék és madarak szárnyaikat bontják. A jeges térből kipattanó, mindent átható energia az, amit látunk, mely a világűrben folytatódik.

Az organikus formák új térbe szakadnak. A folyamatos mozgásban lévő víz szétfröccsen a repedéseken. Mozgalmas képi világba jutunk a megfoghatatlan formák által. Az ember ösztönösen meg akarja őket ragadni, aztán elengedni. A jég több helyen megreped, útjára engedve a tiszta vizet. Jeges színekben sziporkázó organikus formák kelnek életre a vásznakon. De vajon mit rejt a mély? Mi van a lobbanékony, és dermesztő tűz alatt? Ez kérdés marad.

A sok festmény, a kirobbanó erő ábrázolása a vírusos időszak alatti bezártság terméke. A festő misztikus kozmoszában megjelenő történéseken keresztül létrejön egy absztrahált világ, mely csak arra vár, hogy felfedezzük.

A kiállítást július 20-ig lehet megtekinteni.

Friss

A felszín alatt (Under the Skin – 2013) kritika

Jonathan Glazer videóklip- és filmrendező legújabb műve, az Érdekvédelmi terület 5 Oscar-jelölést kapott, így...

Megjelent Jurisits Tamás első lemeze a Connect The Dots

Elérhető és meghallgatható Jurisits Tamás Group: Connect The Dots című világszínvonalú fusion lemeze, mely...

Bejelentették a Sand Land animét

Az egész világon híres Dragon Ball alkotójának Akira Toriyama-nak egy kevésbé ismert története a...

27. filmjét kapja meg a Meitantei Conan franchise

A Meitantei Conan, vagyis a baromi régóta futó Conan, a detektív folytatódik, hiszen jön...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Körkérdés: Gábor Áron kiállítás a Műcsarnokban

Gábor Áron 1954-ben született Budapesten. Tanulmányait a Moholy-Nagy Stúdióban és a Magyar Képzőművészeti Főiskolában...

A Cat Museum Budapest interaktív macska kiállításán jártunk

Mindenkinek eszébe jut valami a macskákról. Van aki szereti őket, és van, aki nem....

Alice Csodaországban: A Garden of Lights kiállításán jártunk

Ki ne ismerné Lewis Carrol meséjét, de legalább a címét. Az Alice Csodaországban egy...