Jégmadarak a vásznon: Révész Ákos Forrás című kiállításán jártunk

Az elvont festészetben az a jó, hogy mindenki mást lát a képen. Révész Ákos a rakoncátlan energiát festi meg. Az Organic Space series, és a Hybrid Space series az Erdei Éva Galériában van kiállítva. Ennek a tárlatnak a címe Forrás, melyet az egyik kiállított alkotásról kapott. A címadás sok kérdést felvet; az életet adó víz forrásáról van szó, vagy valami másnak az eredetéről? Furcsa univerzumot hoz létre a műveken ábrázolt vízfolyás; fények rebbennek szét. A mindent szétfeszítő és kirobbanó energia jelenik meg ebben a formában.

A tér egyik pontja, mely egyúttal valaminek a magja is, kinyílik előttünk, mint egy virágkehely, esetleg épp úgy néz ki mint egy madár. Vagy talán egy angyalszárny, mely rebben egyet a levegőben, megtörve a sík teret, és a csendet. A suhogás halk zaja az, ami kitölti ezt az univerzumot, amelyben létrejött. A misztikus légkörben minden lehetséges. A jég megtörik. Egy pontból pedig kitör a folyadék, és benne az ég tükröződik, ahogyan Révész Ákos mondja. Mint egy tiszta vizű forrás. Ki tudja, a bölcsességé, vagy az örök életé?

Révész Ákos Forrás kiállítás
Forrás: Révész Ákos Art Facebook oldal

A formák vízimadarakként repkednek tovább a vásznon, új életet kapnak e katarzison át. A hideg, szürkés, üvegszerű közegből mint jeges vulkánból bugyog elő a forrás. Röppenő lepkék és madarak szárnyaikat bontják. A jeges térből kipattanó, mindent átható energia az, amit látunk, mely a világűrben folytatódik.

Az organikus formák új térbe szakadnak. A folyamatos mozgásban lévő víz szétfröccsen a repedéseken. Mozgalmas képi világba jutunk a megfoghatatlan formák által. Az ember ösztönösen meg akarja őket ragadni, aztán elengedni. A jég több helyen megreped, útjára engedve a tiszta vizet. Jeges színekben sziporkázó organikus formák kelnek életre a vásznakon. De vajon mit rejt a mély? Mi van a lobbanékony, és dermesztő tűz alatt? Ez kérdés marad.

A sok festmény, a kirobbanó erő ábrázolása a vírusos időszak alatti bezártság terméke. A festő misztikus kozmoszában megjelenő történéseken keresztül létrejön egy absztrahált világ, mely csak arra vár, hogy felfedezzük.

A kiállítást július 20-ig lehet megtekinteni.

Friss

Sandman – Az álmok fejedelme 1. évad kritika (The Sandman, 2022 – Netflix)

Olyankor szoktam magamat fiatalosnak gondolni, mikor a gyerek rákérdez, hogy mit nézek, aztán a)...

Összezárva a szörnyeteggel: Fekete madár évadkritika (Black Bird, 2022 – Apple TV+)

Augusztus ötödike óta már megtekinthető az Apple TV+-on az év egyik, hanem a legmegrázóbb...

Magyar film világpremierje Miskolcon!

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál mindig büszke volt rá, hogy a legnagyobb nemzetközi fesztiválsikerek...

Varga József Zsolt kiállításán jártunk az Aranytíz Kultúrházban

Különös világgal találja magát szemközt az, aki felsétál az Aranytíz Kultúrház felső emeletére. Varga...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
49 éves szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Varga József Zsolt kiállításán jártunk az Aranytíz Kultúrházban

Különös világgal találja magát szemközt az, aki felsétál az Aranytíz Kultúrház felső emeletére. Varga...

Két felfedező a művészet világában

Érdemes még nyáron ellátogatni a Vajdahunyad várába, mert két kortárs művésznek van ott figyelemfelkeltő,...

Borza Teréz: A fény metamorfózisa című kiállításán jártunk

Ahogy belépünk a Műcsarnok lenti termébe, Borza Teréz kiállítására, Rónay György verse fogad minket...