Jégmadarak a vásznon: Révész Ákos Forrás című kiállításán jártunk

Az elvont festészetben az a jó, hogy mindenki mást lát a képen. Révész Ákos a rakoncátlan energiát festi meg. Az Organic Space series, és a Hybrid Space series az Erdei Éva Galériában van kiállítva. Ennek a tárlatnak a címe Forrás, melyet az egyik kiállított alkotásról kapott. A címadás sok kérdést felvet; az életet adó víz forrásáról van szó, vagy valami másnak az eredetéről? Furcsa univerzumot hoz létre a műveken ábrázolt vízfolyás; fények rebbennek szét. A mindent szétfeszítő és kirobbanó energia jelenik meg ebben a formában.

A tér egyik pontja, mely egyúttal valaminek a magja is, kinyílik előttünk, mint egy virágkehely, esetleg épp úgy néz ki mint egy madár. Vagy talán egy angyalszárny, mely rebben egyet a levegőben, megtörve a sík teret, és a csendet. A suhogás halk zaja az, ami kitölti ezt az univerzumot, amelyben létrejött. A misztikus légkörben minden lehetséges. A jég megtörik. Egy pontból pedig kitör a folyadék, és benne az ég tükröződik, ahogyan Révész Ákos mondja. Mint egy tiszta vizű forrás. Ki tudja, a bölcsességé, vagy az örök életé?

Révész Ákos Forrás kiállítás
Forrás: Révész Ákos Art Facebook oldal

A formák vízimadarakként repkednek tovább a vásznon, új életet kapnak e katarzison át. A hideg, szürkés, üvegszerű közegből mint jeges vulkánból bugyog elő a forrás. Röppenő lepkék és madarak szárnyaikat bontják. A jeges térből kipattanó, mindent átható energia az, amit látunk, mely a világűrben folytatódik.

Az organikus formák új térbe szakadnak. A folyamatos mozgásban lévő víz szétfröccsen a repedéseken. Mozgalmas képi világba jutunk a megfoghatatlan formák által. Az ember ösztönösen meg akarja őket ragadni, aztán elengedni. A jég több helyen megreped, útjára engedve a tiszta vizet. Jeges színekben sziporkázó organikus formák kelnek életre a vásznakon. De vajon mit rejt a mély? Mi van a lobbanékony, és dermesztő tűz alatt? Ez kérdés marad.

A sok festmény, a kirobbanó erő ábrázolása a vírusos időszak alatti bezártság terméke. A festő misztikus kozmoszában megjelenő történéseken keresztül létrejön egy absztrahált világ, mely csak arra vár, hogy felfedezzük.

A kiállítást július 20-ig lehet megtekinteni.

Friss

Creed III kritika (Creed III, 2023) – Még mindig megvan benne a tűz

Talán kijelenthető, hogy eddig mindkét Creed film kiválóan vitte tovább a Rocky franchise örökségét,...

65 kritika (65, 2023) – Jurassic Parkban a helyzet változatlan

Tehát adott egy minimál karakteres túlélőfilm. Nem nagy ügy, vagyis lehetne az, mert ugye...

Hadik kritika (2023)

Képzeljük el, ahogy Rango, a kaméleon huszárruhát ölt, majd elkiáltja magát: „És most vágtatunk”....

Sikoly VI. kritika (Scream VI, 2023) – Ghostface New Yorkban

2022-ben több, mint egy évtizedes álmából keltették fel a Sikoly franchise-t. A Wes Craven...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Falak között: Esse Bánki Ákos kiállításán jártunk

Nemrég zárult a Galéria '13 nevű soroksári művészeti központban Esse Bánki Ákos kiállítása. Esse 2008-ban...

Star Wars kiállítás nyílt Budapesten

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…. Szinte mindenki ismeri a film kezdő sorait. Természetesen a Csillagok...

Tigrisisten és Alien, avagy a „scrap metal” szobrászat remekművei: A Metal Art Galleryben jártunk

2019-ben nyílt meg a budapesti Dohány utcában a Metal Art Gallery elnevezésű bemutatóterem.  Ezen a...