péntek, július 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Üvegfestmények – Ad maiorem Dei gloriam: Zofia és Magdalena Fortecka kiállításán jártunk

Ha valaki meghallja azt a szót, hogy üvegfestés, először az a pufók, gyerekeknek való festék jut az eszébe, amelyet az ablakokra szoktak ragasztani. Természetesen létezik professzionális üvegfestés is, melynek keretében használnak levegőn száradó, vagy kifejezetten sütőben elkészíthető szereket egyaránt. A Lengyel Intézet Platán Galériájában március 21-én nyílt egy tárlat, mely üvegfestményeket mutat be. A két alkotó: Zofia Fortecka és lánya, Magdalena.

Ők ketten hivatásos művészekként vannak itt jelen. Zofia jórészt a Bibliából, és a szentek történeteiből merít, de más, „világi” eseményeket is megörökít, miközben lányára nagy hatással lehetett művészete. Zofia néhány centiméteres üveglapokon jeleníti meg és adja át nekünk a történeteket.

A fából készült triptichonokban és keresztekben süllyesztve és ragasztva vannak az apró kockák. A mintákat, az ornamentikát és a jeleneteket nézve régi kódexek lapjai jutnak az ember eszébe, hisz szépen cizellált, miniatűr művekről van szó, és sok munka van bennük.

Itt van Cirill és Metód, vagy a Trisztán és Izolda, melyek nem a vallásról szólnak. Egyébként a kiállítótér szinte átváltozott templommá, és ez a középkor ihlette másik világ melyet látunk, arra ösztökél, hogy mélyebbre merüljünk a katolikus vallásban. A kompozíciók együttesei akár egy imaház falait is díszíthetnék. A Lengyel szenteken, a Rózsafüzér titkain, a Fájdalmas Krisztuson, a Madonnákon, az Evangelistákon és még sorolhatnánk a műveket, az érződik, hogy készítőjük szívvel lélekkel Krisztusban él.

Magdalena, a lánya ugyanakkor angyalokat és halakat festett erre a bemutatóra. A hal a kereszténység egyik jelképe. Üde és ugyanakkor játékos hangvételű alkotások ezek, melyek kissé meseszerűek. Az angyalok vidáman szálldosnak, mintha csak tündérek lennének. Mindkét alkotó másképp ábrázolja ezt a fantasztikus éteri világot. Magdalena egy frissebb, élettel teli, Zofia pedig egy lelki kifejezésmóddal közelíti meg a témát. Érdemes megnézni, főleg Húsvétkor, mert mindenkinek üzenetet hordoz, és ezt a bemutatót főként erre az ünnepre szánták.

A kiállítás május 31-ig látható.

Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.