szombat, június 22, 2024

Trending

Hasonlóak

Varga József Zsolt kiállításán jártunk az Aranytíz Kultúrházban

Különös világgal találja magát szemközt az, aki felsétál az Aranytíz Kultúrház felső emeletére. Varga József Zsolt festőművész embereket és kapcsolataikat ábrázoló képeit láthatjuk.

Ahogyan ő mondja: „Foglalkoztat az ember helye a környezetében, és viszonya a másik emberrel.„

Az első ami megfog bennünket ezekben az alkotásokban, az a szellemiségük. Törékeny, spirituális világot látunk. Szellemalakok rajzolódnak ki a vásznakon. Gyöngyház fények, fehér, rózsaszín világoskék, lila és barna kolorit fejezi ki az érzelmeket, spirituális utazásra hívnak bennünket.  

varga józsef zsolt aranytíz kultúrház kiállítás
Forrás: https://www.facebook.com/aranytiz.kulturhaz

A Bibliában szereplő történeteket megjelenítő alkotások, például a Megtalált bárány, az Apostolok, a Feszület, a Próféta jól megférnek egymás mellett a Játszótéren, és az Európai lányok című képekkel. A festő olvasatában nagyon fontos a Biblia, az határozza meg a világrendet, amelyet fest. Mozdulatlanságba dermedt, néha mezítelen alakok jelennek meg előttünk. Ez visszautalás is lehet arra a Paradicsomi állapotra, amikor még az emberek tudatlanok, és ruhátlanok voltak. Jelentheti még azt is, hogy semmit nem takargat az ember, mert végtelenül tiszta. A bibliai jelképek által fogalmazódik meg a mondanivaló. A bárány a szelídség, kiszolgáltatottság jelképe, a Feszület az áldozaté.

Bármit is szeretett volna elérni a festő, sikerült. A Virágszedő lányok ártatlanul jelennek meg ruha nélkül. Másutt viszont sem a meztelenség, sem a ruha nincsen jelölve. Halvány és erős pasztell színekben jelennek meg az alakok. Mozdulatokat ragad meg az alkotó, nem dolgozza ki a test részleteit, szinte személytelenül jelennek meg a figurák. A képen szereplő emberek akárkik lehetnek, még mi is. Laza kontúrokkal jelzi a festő az alakokat. Az alapjában véve fehéres színvilág gyermeki rajzokkal párosul. Nincsen ebben a térben igazi plaszticitás, a színek határozzák meg a vásznon létrejövő teret, és nem az általunk ismert valóságot adják vissza.

varga józsef zsolt aranytíz kultúrház kiállítás
Forrás: https://www.facebook.com/aranytiz.kulturhaz

A Barcsay díjas festőművész nem arra törekszik, hogy mindenkinek tetsző képeket alkosson, de ez a különleges éteri környezet mindenkiből kivált valamilyen érzelmet.

A tárlat augusztus 26-ig látható.

Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.