Varga József Zsolt kiállításán jártunk az Aranytíz Kultúrházban

Különös világgal találja magát szemközt az, aki felsétál az Aranytíz Kultúrház felső emeletére. Varga József Zsolt festőművész embereket és kapcsolataikat ábrázoló képeit láthatjuk.

Ahogyan ő mondja: „Foglalkoztat az ember helye a környezetében, és viszonya a másik emberrel.„

Az első ami megfog bennünket ezekben az alkotásokban, az a szellemiségük. Törékeny, spirituális világot látunk. Szellemalakok rajzolódnak ki a vásznakon. Gyöngyház fények, fehér, rózsaszín világoskék, lila és barna kolorit fejezi ki az érzelmeket, spirituális utazásra hívnak bennünket.  

varga józsef zsolt aranytíz kultúrház kiállítás
Forrás: https://www.facebook.com/aranytiz.kulturhaz

A Bibliában szereplő történeteket megjelenítő alkotások, például a Megtalált bárány, az Apostolok, a Feszület, a Próféta jól megférnek egymás mellett a Játszótéren, és az Európai lányok című képekkel. A festő olvasatában nagyon fontos a Biblia, az határozza meg a világrendet, amelyet fest. Mozdulatlanságba dermedt, néha mezítelen alakok jelennek meg előttünk. Ez visszautalás is lehet arra a Paradicsomi állapotra, amikor még az emberek tudatlanok, és ruhátlanok voltak. Jelentheti még azt is, hogy semmit nem takargat az ember, mert végtelenül tiszta. A bibliai jelképek által fogalmazódik meg a mondanivaló. A bárány a szelídség, kiszolgáltatottság jelképe, a Feszület az áldozaté.

Bármit is szeretett volna elérni a festő, sikerült. A Virágszedő lányok ártatlanul jelennek meg ruha nélkül. Másutt viszont sem a meztelenség, sem a ruha nincsen jelölve. Halvány és erős pasztell színekben jelennek meg az alakok. Mozdulatokat ragad meg az alkotó, nem dolgozza ki a test részleteit, szinte személytelenül jelennek meg a figurák. A képen szereplő emberek akárkik lehetnek, még mi is. Laza kontúrokkal jelzi a festő az alakokat. Az alapjában véve fehéres színvilág gyermeki rajzokkal párosul. Nincsen ebben a térben igazi plaszticitás, a színek határozzák meg a vásznon létrejövő teret, és nem az általunk ismert valóságot adják vissza.

varga józsef zsolt aranytíz kultúrház kiállítás
Forrás: https://www.facebook.com/aranytiz.kulturhaz

A Barcsay díjas festőművész nem arra törekszik, hogy mindenkinek tetsző képeket alkosson, de ez a különleges éteri környezet mindenkiből kivált valamilyen érzelmet.

A tárlat augusztus 26-ig látható.

Friss

The Last of Us 1-3. rész kritika (The Last of Us, 2023 – HBO Max)

Kevés olyan film, pláne sorozat van, amit az ún. mozaikcsalád képes együtt nézni. A...

Kopogás a kunyhóban kritika (Knock at the Cabin, 2023): Kipp-Kopp

M. Night Shyamalan az egyik legnagyobb kérdőjel Hollywoodban. Tehetsége kétségtelen, hiszen olyan klasszikusok fűződnek...

„Hollywood mára elmerült önmaga kényeztetésében” – mondja a sikerrendező

Miközben a nagy stúdiók igyekeznek biztosra menni, és sok esetben használt ötletekből építkező sorozatokban,...

Közös nevező: Farkas Attila és Farkas Éva kiállításán jártunk

2021-ben nyitotta meg kapuit a Bura Károly Galéria. Itt élt a híres prímás, Bura...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
49 éves szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Közös nevező: Farkas Attila és Farkas Éva kiállításán jártunk

2021-ben nyitotta meg kapuit a Bura Károly Galéria. Itt élt a híres prímás, Bura...

A fény útjai: Látogatás a K30 Art Caféban

A belvárosi Kazinczy utcában idén nyáron megnyílt hely a bulinegyed békés kis szigetének számít....

Király György és Szabó György kiállításán jártunk a Vajdahunyad várában

A Vajdahunyad várában megrendezett kortárs képzőművészeti eseménysorozat utolsó kiállítását nézhettük meg idén. Az ünnepélyes...