vasárnap, június 16, 2024

Trending

Hasonlóak

Németh Miklós: Életöröm című kiállítása a Virág Judit, és a Bodó Galériában

A Virág Judit, és a Bodó Galéria közös rendezvényén Németh Miklós festményei vannak kiállítva. Körülbelül 600 alkotás várja látogatóit a két képtárban.

A festőművész a múlt század 30-as éveiben született, majd Márffy Ödön intézményében részesült képzőművészeti oktatásban. Tanárai Ilosvay Varga István, Gádor Emil, Tóth Menyhért voltak. Ezek után különböző szabad iskolákban tanult. Szinte teljes életét Budapesten töltötte, egészen 2012-ben bekövetkezett haláláig. Nagy hatással volt rá a posztimpresszionizmus, expresszionizmus, a francia avantgard, de képei a szürrealizmus jegyeit is mutatják. Ezek az élénk, színekben gazdag művek optimista életszemléletet közvetítenek a nézőknek. Buja, pajzán, és vidám alkotásokat láthatunk.

Németh Miklós: Életöröm kiállítás
Németh Miklós – Női lengések. Forrás: Virág Judit Galéria

A képek kompozíciója kitölti a teret, emellett a tiszta színek dominálnak. A figurákat erős kontúrok jellemzik, ezáltal a képek formavilága kissé darabos. A témák: meztelen nők, szerelmespárok, bohócok, városképek, tájképek, és nem utolsósorban önarcképek, csendéletek. Néha bizony táncra perdülnek a figurák, olyanok mintha mindig mozgásban lennének, főleg a színek miatt. A pirosak, kékek, és zöldek lelkünk mélyére hatnak, ez a forgatag jobb kedvre derít mindenkit. Mi is vár ránk a festő világában? Úgy érezzük mintha egy faun vezetne bennünket végig a műveken, aki talán maga a művész, és huncut mosollyal mutatja be az őt körülvevő és élettől duzzadó dimenziót. A tárlat címe: Életöröm, mely szó magáért beszél.

A tárlatot egészen szeptember 23-ig meg lehet tekinteni.

Forrás: A cikk a gravisart.eu, kiselbach.hu, és a Virág Judit galéria szövege alapján készült.

Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.