vasárnap, július 21, 2024

Trending

Hasonlóak

10 érdekesség a 10 éves Gettómilliomos című filmről

Ma kereken 10 éve mutatták be minden idők egyik legnagyobb Oscar győztesét, ami ezzel egyidőben az egyik legvitatottabb nyertes címét is kiérdemelte. Egyesek szerint a Gettómilliomos megkerülhetetlen mestermű, míg mások szerint egy maximum közepes alkotás, amit felhypoltak. Ebben a kérdésben mi most nem szeretnénk állást foglalni, bár mindkét oldal véleményében van némi igazság. De most inkább olvassátok el ezt a 10 érdekességet, amit talán még nem tudtatok erről a moziról:

1. Abban a jelenetben, amikor Jamal beleugrik egy teli pottyantós WC-be, az ürüléket mogyoróvajjal és csokoládéval helyettesítették.

2. A Schindler listája mellett ez az egyetlen olyan film, ami az Oscar-on, a Golden Globe-on és a BAFTA-n is elnyerte a legjobb film, legjobb rendező és legjobb forgatókönyv díját.

3. A filmet eredetileg PG-13-as besorolással tervezték bemutatni, de végül R korhatár besorolást kapott. Idő és pénz hiányában, azonban már nem volt idő megvágni, ezért így került a mozikba.

4. Egy időben úgy volt, hogy csak DVD-n került bemutatásra a film.

5. Dev Patel és Frieda Pinto nem csak a vásznon, de a való életben is egy párt alkottak 2014 év végéig.

6. A forgatókönyíró, Simon Beaufoy háromszor is ellátogatott Indiába, hogy ihletet meríts az alkotáshoz.

7. A Gettómilliomos-t, 2009-ben nem kevesebb, mint 10 Oscar jelölést zsebelt be, melyből 8-at sikerült is díjra váltania.

8. Danny Boyle rengeteg jelentkezőt meghallgatott a film főszerepére, amikor a lánya felhívta a figyelmét Dev Patelre, aki akkor éppen a nagysikerű Skins című sorozatban játszott.

9. A film egyötödében hindi nyelven beszélnek, amit az eredeti változatban angolul feliratoztak.

10. A Mercedes-Benz kérte, hogy márkajelzéseiket távolítsák el azokból a jelenetekből, amelyek a gettóban játszódnak.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/