csütörtök, június 20, 2024

Trending

Hasonlóak

25 érdekesség a 25 éves Jóbarátok című sorozatról

1. Jennifer Aniston egy interjú során elárulta, hogy mindannyian nagyon utálták a sorozat főcím dalát és a szökőkutas jeleneteket sem kedvelték igazán.

2. Ross majmát, Marcel-t két majom játszotta: Monkey és Katie. Az állatot végül azért írták ki a show-ból, mert úgy vélték a készítők, túl időigényes így a forgatás.

3. David Schwimmer (Ross) a sorozat tíz epizódjának rendezőjeként is tevékenykedett.

4. Bruce Willis vendégszereplése Mathey Perry-nek (Chandler) volt köszönhető, ugyanis a Bérgyilkos a szomszédom című film forgatásán fogadást kötöttek, amit végül Mathey Perry nyert meg és így Bruce Willis ingyen szerepelt a Jóbarátok-ban.

5. A hat főszereplők mindegyike epizódonként 22.500 dollárt (6.6 millió forint) keresett az első évad alatt. A sorozat végére már 1 millió dollárt (300 millió forint) kaptak egyetlen részért.

6. 1993-ban Matthew Perry felkereste az NBC-t, hogy van egy sitcom ötlete, ami egy csapat huszonévesről szól. Az NBC visszautasította Perryt, mert már készülőben volt egy hasonló sorozatuk, ami nem más volt, mint a  Jóbarátok.

7. Mielőtt a stúdió Jóbarátok-ra keresztelte a szériát, az alábbi címek is felmerültek ötlet szintjén: Friends Like Us (Barátok, mint mi), Across the Hall (A folyosó túloldalán), Once Upon a Time in the West Village (Egyszer volt, hol nem volt West Village-ben), Insomnia Cafe (Álmatlanság kávézó).

8. A készítők eredetileg Amerika egyik legnépszerűbb komikáját, Ellen DeGenerest kérték fel Phoebe Buffay szerepére, ő azonban nemet mondott.

9. A Jóbarátokat valóban élő közönség előtt vették fel, a forgatásokon akár több száz rajongó is részt vehetett. Egy-egy forgatási nap 5 órát is igénybe vehetett, a jelentek között húszperces szünetek voltak, hogy a helyszíneket és a díszletet áttudják rendezni.

11. Az írók eleinte Chandlert egy meleg karakternek szánták.

12. A Central Perk kávézóban látható, mára már ikonikussá vált narancssárga kanapét a sorozat díszlettervezője a Warner Brothers stúdiójának pincéjében találta teljesen véletlenül.

13. Ennyi idősek voltak a színészek, mikor elkezdődött a sorozat:

  • David Schwimmer – 27
  • Matthew Perry – 25
  • Matt Le Blanc – 27
  • Courteney Cox – 30
  • Jennifer Aniston – 25
  • Lisa Kudrow – 31

14. A második évad az egyetlen, amiben nincs a Hálaadásról szóló rész.

15. A kilencedik évad Hálaadási részénél nem ért rá Reese Witherspoon, aki Rachel húgát játszotta a sorozatban, ezért  Christina Applegate ugrott be helyette, hogy eljátssza Rachel másik lánytestvérét. Applegate pedig emiatt a kis szerep miatt Emmy-díjat is kapott.

16. David Schwimmer volt az első, akit beválogattak a showba.

17. A készítők alapvetően négy főszereplővel terveztek: Monica, Ross, Rachel és Joey. Phoebe és Chandler csupán mellékszereplők lettek volna.

18. A fő szerelmi szál Joey és Monica között bontakozott volna ki az eredeti tervek alapján, nem pedig Ross és Rachel között.

19. A mára már ikonikus kutya szobor, amit Joey annyira szeretett, eredetileg Jennifer Anistoné.

20. Azokban a jelentekben ahol Phoebe és Ursula – Phoebe ikertestvére – egymással beszélget, Lisa Kudrow „válldublőrjét” a saját testvére alakította.

21. A sorozat szerinti teljes karakter nevek: Ross Eustace Geller, Chandler Muriel Bing, Joseph Francis Tribbiani Jr., Monica E. Geller, Rachel Karen Green és Phoebe Buffay.

22. A Jóbarátok-ban talán minden korábbinál ismert, A listás színész vállalt hol kisebb, hol pedig nagyobb vendégszereplést. Íme közülük néhány: Brad Pitt, Jean-Claude Van Damme, George Clooney, Julia Roberts, Robin Williams, Billy Crystal, Ben Stiller, Bruce Willis, Reese Witherspoon, Gary Oldman, Susan Sarandon, Winona Ryder, Sean Penn, Paul Rudd, Danny DeVito, Jeff Goldblum, Helen Hunt

23. Hogy a névütközést elkerüljék, a stáb Matt LeBlanc-ot egyszerűen LeBlanc-nak, Matthew Perry-t pedig Matthew-nak vagy Matt-nek hívta.

24. Matt LeBlanc eredeti végzettsége asztalos. Ennek fényében plusz értelmet nyernek azon részek, ahol Joey szekrényt készít, vagy a szoba bútorait alakítja át gyerekbiztossá.

25. Maggie Wheeler (Jenice) minden évadban megjelenik legalább egyszer, kivéve a 6. évad, amiben csak a hangját halljuk egy Chandlernek összeállított Valentin-napi válogatáskazettán.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/