szombat, július 13, 2024

Trending

Hasonlóak

Tarantino maratont tartanál? Íme a teljes idővonal, hogy biztosan a helyes sorrendben nézd a kultrendező filmjeit!

Quentin Tarantino nevét talán a világon mindenki hallotta már. Korunk egyik legjobb és legelismertebb rendezője, akit különös stílusa miatt lehet imádni és utálni is, de szó nélkül semmiképp sem lehet elmenni munkássága mellett. A videotékás srácból Hollywood ünnepelt sztárrendezőjévé váló Tarantino saját bevallása szerint pályafutása alatt mindössze 10 filmet szeretne rendezni (most tart a kilencediknél). Sokan nem tudják, de Quentin Tarantino már a Marvel, a DC és egyéb más stúdió előtt kiépítette saját filmes univerzumát, vagyis minden alkotása összefügg egy bizonyos szinten. Lássuk miként!

Tarantino univerzuma két nagyonb csoportra osztható az egyik a mi világunktól némiképp eltérő valóság (realer-than-real universe) a másik pedig ennek a fiktív valóságnak a fikciós történetei (movie universe).

A “Valóság” univerzum filmjei
Ebbe a kategóriába az alábbi filmek tartoznak, amiket ebben a sorrendben érdemes megnézni:

 1. Django elszabadul
 2. Aljas nyolcas
 3. Becstelen Brigantyk
 4. Volt egyszer egy… Hollywood
 5. Kutyaszorítóban
 6. Tiszta románc (csak forgatókönyvíróként jegyzi, de az univezum része)
 7. Született gyilkosok (csak forgatókönyvíróként jegyzi, de az univerzum része)
 8. Ponyvaregény

A “Fikciós történetek” univerzuma

Tarantino ezt a mellékuniverzumot így írta le: “Ha mondjuk a Ponyvaregény, vagy a Kuyaszorítóban karakterei azt mondanák, hogy menjünk el moziba, akkor ezen filmek valamelyikét néznék meg.” Vagyis ebbe az univerzumba eső alkotások eseményei nem történtek meg valójában, csak mint filmként vannak jelen, amire a “Valóság” szereplői ugyanúgy jegyet válthatnak, mint mi a Volt egyszer egy… Hollywood-ra például.

Ebbe a kategóriába az alábbi filmek tartoznak, amiket ebben a sorrendben érdemes megnézni:

 1. Alkonyattól pirkadatig
 2. Alkonyattól pirkadatig 2. (csak producerként van jelen, de az univerzum része)
 3. Alkonyattól pirkadatig 3. (csak producerként van jelen, de az univerzum része)
 4. Kill Bill
 5. Kill Bill 2.
 6. Halálbiztos
 7. Terrorbolygó

Ezen kívül érdemes megemlíteni a Jackie Brown, a Négy szoba és a Sin City – A bűn városa (társrendezőként jegyzi) című mozikat is. Előbbi egy könyv, legutóbbi pedig egy képregény adaptáció, a Négy szoba pedig egy szkeccs film, így teljes mértékben kívül állnak az fent említett univerzumoktól és a rendező is teljesen külön kezeli őket.

Külön érdekességképp szeretném megjegyezni, hogy ha valaki a Volt egyszer egy… Hollywood előtt szeretne Tarantino maratont tartani, akkor készüljön fel, hogy egy teljes napja rá mehet, egész pontosan 20 órája és 54 perce. És ebben csak az a nyolc (ha a két Kill Bill-t külön vesszük, akkor kilenc) van benne, amit teljes egészében ő rendezett…

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/