vasárnap, február 25, 2024

Szabó János emlék fragmentumai

Szabó János 1967-ben fejezte be tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Barcsay Jenőtől, Konecsni Györgytől, és Kádár Györgytől tanult. Később Belgrádban folytatta tanulmányait, és elnyerte a Derkovits-ösztöndíjat is. 1972–től kezdett tanítani az Iparművészeti Főiskolán, és egészen 1990-ig ott is maradt.

Optimista életszemléletű festő, és ez a képein is meglátszik. Ez a kiállítás az emlék fragmentumaiból áll össze, és az utóbbi évek, évtizedek termése.

A festő, grafikus, és gobelinművész képei sok mindenről szólnak. Emléket állít Petőfinek, József Attilának, Tóth Árpádnak, és Adynak is. Buda is a falakra került, hiszen egész életét ott töltötte.

Tudatában egymás mellett foglal helyet az irodalom, történelem, a vallás, és a hazaszeretet, mely az alkotásaiban is megmutatkozik.

Az eddig átdolgozott évtizedek alatt összeállt egy stílus, egy eszme, mely egyszerre ad helyet az absztraktnak és a figurális festészetnek. Tiszta, világos színekkel vetíti elénk gondolatainak világát. 

  • Szabó János kiállítás
  • Szabó János kiállítás
  • Szabó János kiállítás
  • Szabó János kiállítás

Jól megférnek egymás mellett Niké, a győzelem istennőjének szobra, és a keresztény vallás jelképei is. A megfeszített Jézus is helyet kap ebben a tág, kiszélesedett világképben.

Az antik romok és szobrok mutatnak még valamit a régi, dicsőséges korokból, amelyet az utókornak kötelessége megőrizni. A művész erre is fel akarja hívni a figyelmet. Régi szobrászok már évezredek óta a sírjukban pihennek, de most új értelmezést kapnak Szabó János festészetében. Mintha minden alkotás egy átjárót nyitna meg előttünk, egy érdekes, másik világba. A kék, a sárga és a barnáspiros különböző árnyalatai szerepelnek és játszanak a képeken.

A művész grafikákat is készít. Sok rajza a Magyar Nemzetben jelent meg, és ezeket a tussal készült műveket a galéria emeletén láthatjuk.

A kiállítás május 28-ig tekinthető meg a Széphárom kiállítóteremben.

Friss

A felszín alatt (Under the Skin – 2013) kritika

Jonathan Glazer videóklip- és filmrendező legújabb műve, az Érdekvédelmi terület 5 Oscar-jelölést kapott, így...

Megjelent Jurisits Tamás első lemeze a Connect The Dots

Elérhető és meghallgatható Jurisits Tamás Group: Connect The Dots című világszínvonalú fusion lemeze, mely...

Bejelentették a Sand Land animét

Az egész világon híres Dragon Ball alkotójának Akira Toriyama-nak egy kevésbé ismert története a...

27. filmjét kapja meg a Meitantei Conan franchise

A Meitantei Conan, vagyis a baromi régóta futó Conan, a detektív folytatódik, hiszen jön...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Körkérdés: Gábor Áron kiállítás a Műcsarnokban

Gábor Áron 1954-ben született Budapesten. Tanulmányait a Moholy-Nagy Stúdióban és a Magyar Képzőművészeti Főiskolában...

A Cat Museum Budapest interaktív macska kiállításán jártunk

Mindenkinek eszébe jut valami a macskákról. Van aki szereti őket, és van, aki nem....

Alice Csodaországban: A Garden of Lights kiállításán jártunk

Ki ne ismerné Lewis Carrol meséjét, de legalább a címét. Az Alice Csodaországban egy...