szombat, július 13, 2024

Trending

Hasonlóak

Körkérdés: Gábor Áron kiállítás a Műcsarnokban

Gábor Áron 1954-ben született Budapesten. Tanulmányait a Moholy-Nagy Stúdióban és a Magyar Képzőművészeti Főiskolában végezte. Mesterei Fischer Ernő, Kokas Ignác, Klimó Károly voltak. Később tagja lett az Indigo csoportnak és ott Erdély Miklóstól tanult sokat.

Művészetére a folyamatos út keresés jellemző, kipróbálja magát több területen is, például a szobrászatban, festészetben, de installációkat és performanszokat, video műveket és kísérleti filmeket is készít. Nagy léptékben és vonalakban gondolkodik.

A Műcsarnokban lehet most megnézni festményeit, videókon pedig performanszait. Az első teremben a nyolcvanas évek termését láthatjuk, majd a kilencvenes évek jönnek, végül pedig a 2022-es évben készült képeket láthatjuk. Főként föld színekkel operál, de a kék és a zöld is megfordul a képein. Az őskorban a barlangok falait föld színekkel rajzolták tele, csak akkor vadállatokkal és geometrikus formákkal díszítették az akkori „lakásokat”. A kötőanyag pedig tojás vagy vér volt. Jellegében hasonlónak találom Gábor Áron művészetét ezekhez a barlangi festményekhez, de szín – és formavilága alapján Gaál József, Baksai József és Szurcsik József művészete is eszembe jut. 

Gábor Áron Körkérdés kiállítás a Műcsarnokban
Gábor Áron: Párbeszéd. Forrás: Műcsarnok

Dekoratív és absztrakt képei megfoghatatlan érzésekről árulkodnak, sokszor a lelki folyamatokat próbálja vissza tükrözni műveivel, esetenként figurális kifejezésmóddal kombinálva. A figurák általában körvonal szerűen jelennek meg, így helyezve előtérbe azt, ami őt megfogja. 

Többféle állat is látható képein. A festmények mint képkockák négy dimenziós látomásokká alakulnak, a térbeliség kiegészül az idő síkjával. A durva és elnagyolt vonalvezetés, és a látszólag hanyagul odavetett színek tükrözik vissza a festő lelkivilágát. Egyedi módon ötvözi a stílusokat egymással, és úgy kombinál, hogy az olyan Gábor Áronos. Azért indultam ki a barlang festményekből, mert a művész a maga módján egyfajta ősi lelkivilággal bír, mint egy modern sámán. Egy jó médium visszatükrözi a környező világot, és néha a túlvilágot is. Ha belépünk az ő valóságába, talán mi is átkerülünk egy izgalmas közegbe, melyet érdemes megnézni.

Gábor Áron honlapja alapján íródott a cikk.

Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.