hétfő, április 15, 2024

Spirituális utazás keletre: Nagy Boglárka Rising Sun (Felkelő nap) című kiállításán jártunk  

Nagy Boglárka a Falk Miksa utcai Bodó galériában állította ki műveit. A fiatal képzőművész az Eszterházy Károly Főiskolán végzett, majd Kolozsváron tanult, utána Gyémánt László volt a mestere, végül Párizsban, illetve Firenzében folytatta tanulmányait.

Tárlatának címe: Rising sun, vagyis Felkelő nap. Keleti utazásainak hatására csak néhány éve alkot orientális témájú képeket.

A japánok saját országukat Nipponnak, vagyis a Nap otthonának hívják, és sok „nyugati” művészt megihletett az elmúlt pár évszázadban. Nem csoda, ha ilyen nagy hatást tesz az utazókra, mivel egészen más ott az élet íze, mint Európában, vagy Amerikában. Más a vallás, és az egész életvitel. A spiritualitás talán jobban jelen van, mint az anyagiasabb, tőlük nyugatra fekvő világban. A művésznő pont ezt a szellemiséget, lelkiséget ragadja meg és adja vissza képein.

Nagy Boglárka: Rising Sun kiállítás
Nagy Boglárka: Koi Pond 2022. Forrás: Bodó Galéria és Aukciósház Facebook oldal

A színes falakon nemcsak Japán, hanem Kambodzsa, és Tibet jelképei is megjelennek: találkozhatunk gésákkal, szamurájjal, japán darukkal, koi pontyokkal, szerzetesekkel, origamival, lótusszal. Nagy nyugalom árad az alkotásokból. Talán azért, mert a festő sokat meditál és jógázik is, és ez bizony visszaköszön a képein. A nőies ecsetvonások már-már meditációs atmoszférát teremtenek, a reális, olykor fotószerű ábrázolás mellett. A gésák mint kis istennők ragyognak, mintha csak ablakon keresztül néznénk őket. Finom vonású arcaik mély nyomokat hagynak a nézelődőben.

Nagy Boglárka: Rising Sun kiállítás
Nagy Boglárka: Warrior Soul 2022. Forrás: Bodó Galéria és Aukciósház Facebook oldal

A többi kép jó része buddhista szerzeteseket, és növendékeket ábrázol. Az egyik képnek a címe Samsara; ez a halál és az örök újjászületés körforgását jelenti. A Samsara szerint lehetünk bármi, akárminek a képében újjászülethetünk. Ez a hit is a keleti kultúrák része. Ki tudja, mit hoz a jövő, elgondolkodhatunk, miközben beszívhatjuk a tárlaton illatozó füstölők aromáját. A messzi keletet szimbolizálja itt minden, az arra fekvő országok hétköznapi életét illusztrálják ezek a festmények; különlegességük a fényképszerűen megragadott pillanatokban rejlik. 

A művész befejező tárlatvezetése július 12-én, 17 órától lesz, melyre sok szeretettel várja a látogatókat.

Friss

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

ARA San Juan: Az eltűnt tengeralattjáró minisorozat (ARA San Juan: The The Submarine that Disappeared limited series, 2024 – Netflix) kritika

Ha hirtelen össze kell foglalnom, mit gondolok összességében a Netflix ARA San Juan: Az...

A művész és a társadalom – Szurcsik József: A varázsló kertje című kiállításán jártunk

Szurcsik József képzőművész kiállítása a Műcsarnokban látható. Címe: A varázsló kertje. A címadó képet...

Feltámasztási kísérlet – A törvény nevében 4.évad (True Detective Season 4, HBO Max -2024) kritika

A törvény nevében sorozat 2014-ben indult és Nic Pizolatto showrunner rögtön egy olyan évadot...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

A művész és a társadalom – Szurcsik József: A varázsló kertje című kiállításán jártunk

Szurcsik József képzőművész kiállítása a Műcsarnokban látható. Címe: A varázsló kertje. A címadó képet...

Körkérdés: Gábor Áron kiállítás a Műcsarnokban

Gábor Áron 1954-ben született Budapesten. Tanulmányait a Moholy-Nagy Stúdióban és a Magyar Képzőművészeti Főiskolában...

A Cat Museum Budapest interaktív macska kiállításán jártunk

Mindenkinek eszébe jut valami a macskákról. Van aki szereti őket, és van, aki nem....