szombat, június 22, 2024

Trending

Hasonlóak

A Cat Museum Budapest interaktív macska kiállításán jártunk

Mindenkinek eszébe jut valami a macskákról. Van aki szereti őket, és van, aki nem. A film és az irodalom világát is megihlették e különös kis állatok, gondoljunk csak a Macskák című musicalre, a Macskanőre, a Csizmás kandúrra, Garfieldre, vagy Hello Kittyre, és még lehetne sorolni. Már az ókori Egyiptomban tisztelték őket. Még istennőjük is volt, Basztet, a macskafejű istennő. Legtöbbször feminim vonásokkal rendelkeznek. Állítólag kilenc életük van. Hízelegnek, és öntörvényűek. Egy budapesti lakásmúzeumban, a Cat Museum Budapestben több macskafajtát is megcsodálhatunk. Nem áll üresen, mindig vannak érdeklődők. Nyolc cica él ott, és meg is lehet őket simogatni. Interaktív kiállításról van szó.

Az ott élő cicusok közül talán a legszebb – a két bengáli cica, Maya és Szimba. Nagyon csinosak, és a különleges mintázatúak közé tartoznak. De láthatunk brit rövid szőrűt is, Jázmint, és nem utolsósorban egy Maine Coont, Leonardót, aki nagyobb bundával rendelkezik. Ha valaki elunná magát köztük, akkor ott vannak az információs táblák a falakon, többek közt a fajták leírása, érdekességek, és olyan híres macskák, amelyek megihlették a film világát.

Van egy mini könyvtár is – természetesen a cicák vannak itt is a középpontban. Sőt, még a képzőművészetet is meghódították, legalábbis ezen a helyen. Sok híres festmény van újragondolva, például Leonardo Mona Lisája, és Van Gogh Napraforgók című képe is. Híres macskatartó emberek fotói mosolyognak le a falakról, többek közt George Clooney és Meryl Streep. A vitrinekben porcelán figurák vannak, melyek többsége kézi festéssel készült. Egy héber legendát is megismerhetünk Noé hajójával kapcsolatban, de nem lövöm le a poént, ezzel majd a látogatók megismerkedhetnek, ha ide jönnek.

Látogatásunk végén kitölthetünk egy kvízt is, és aki jól teljesít, az kap egy zsákba macskát. Fajta bemutató és állatorvosi előadások is helyet kapnak a múzeumban, és akvarell festő workshopot is szoktak tartani. A tárlat egyik szegletében meglepett a macska múmia, az ő neve Murmisz. A felirat szerint, ha valaki rosszul bánik a háziállatával, azt Murmisz bizony megbünteti… de hogy ez valódi múmia lenne, vagy egy művészeti remekmű? Döntse el az olvasó…

Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.