Rajzolok, tehát gondolkodom: Az OSAS kiállítása

Az OSAS „Delineo ergo cogito” címmel állította ki tagjainak rajzait a Vasarely Múzeumban, ahol immár 2006 óta rendeznek kiállításokat. A cím Descartes híres mondásának a továbbgondolása. Gondolkodom, tehát vagyok tézisét a „Rajzolok, tehát gondolkodom” -ra alakították át. A rajzolás gyermekkorunk óta fontos tevékenység, amihez jó látásmód kell.

Amikor az ember elkezdett gondolkodni, absztrahálta és leképezte a körülötte élő világot. A rajz már a barlangi festményekben is megjelent és ahogyan az emberiség fejlődött, úgy nőtte ki magát önálló műfajjá.

  • OSAS kiállítás
  • OSAS kiállítás
  • OSAS kiállítás
  • OSAS kiállítás

Ez a tárlat ezt állítja középpontba, mely minden képzőművészeti ágban, legyen az szobrászat, festészet, az alapot képezi. Mindig az elsődleges dolgot jelenti tehát, de önálló műfajként is létezik mint grafika. A tárlaton a főszereplő maga a vonal, mely mint gondolat, mely sokféle lehet. Beszélhetünk ceruza, toll, kréta, díszlet, szabásminta, karc, pasztellrajzokról,   Gondolatként való megjelenése maga a vonal mert elgondolkodunk, hogy mi legyen a rajzból, a vonalból.

A hordozó anyagoknak is széles a tárháza, így ezen a tárlaton is szerepel papír, plexi, textil, fotó, stb. A jövőben nemzetközivé próbálják tenni az egyesületet, de vannak olyan meghívott művészek is, akiknek művei most bemutatásra kerültek.

Erre a kiállításra mindenkitől absztraktot kért a három kurátor, Nagy Barbara, Szíj Kamilla, és Haász Katalin, mely irány egyébként az egyesületben is meghatározó. A gondolkodási folyamat jobban megjelenik ebben a valóságtól elvonatkoztatott formában, és letisztultabb vonalat képviselnek azok a képzőművészek akik itt bemutatják műveiket.

Friss

The Last of Us 1-3. rész kritika (The Last of Us, 2023 – HBO Max)

Kevés olyan film, pláne sorozat van, amit az ún. mozaikcsalád képes együtt nézni. A...

Kopogás a kunyhóban kritika (Knock at the Cabin, 2023): Kipp-Kopp

M. Night Shyamalan az egyik legnagyobb kérdőjel Hollywoodban. Tehetsége kétségtelen, hiszen olyan klasszikusok fűződnek...

„Hollywood mára elmerült önmaga kényeztetésében” – mondja a sikerrendező

Miközben a nagy stúdiók igyekeznek biztosra menni, és sok esetben használt ötletekből építkező sorozatokban,...

Közös nevező: Farkas Attila és Farkas Éva kiállításán jártunk

2021-ben nyitotta meg kapuit a Bura Károly Galéria. Itt élt a híres prímás, Bura...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
49 éves szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Közös nevező: Farkas Attila és Farkas Éva kiállításán jártunk

2021-ben nyitotta meg kapuit a Bura Károly Galéria. Itt élt a híres prímás, Bura...

A fény útjai: Látogatás a K30 Art Caféban

A belvárosi Kazinczy utcában idén nyáron megnyílt hely a bulinegyed békés kis szigetének számít....

Király György és Szabó György kiállításán jártunk a Vajdahunyad várában

A Vajdahunyad várában megrendezett kortárs képzőművészeti eseménysorozat utolsó kiállítását nézhettük meg idén. Az ünnepélyes...