csütörtök, május 23, 2024

Trending

Hasonlóak

Rajzolok, tehát gondolkodom: Az OSAS kiállítása

Az OSAS „Delineo ergo cogito” címmel állította ki tagjainak rajzait a Vasarely Múzeumban, ahol immár 2006 óta rendeznek kiállításokat. A cím Descartes híres mondásának a továbbgondolása. Gondolkodom, tehát vagyok tézisét a „Rajzolok, tehát gondolkodom” -ra alakították át. A rajzolás gyermekkorunk óta fontos tevékenység, amihez jó látásmód kell.

Amikor az ember elkezdett gondolkodni, absztrahálta és leképezte a körülötte élő világot. A rajz már a barlangi festményekben is megjelent és ahogyan az emberiség fejlődött, úgy nőtte ki magát önálló műfajjá.

  • OSAS kiállítás
  • OSAS kiállítás
  • OSAS kiállítás
  • OSAS kiállítás

Ez a tárlat ezt állítja középpontba, mely minden képzőművészeti ágban, legyen az szobrászat, festészet, az alapot képezi. Mindig az elsődleges dolgot jelenti tehát, de önálló műfajként is létezik mint grafika. A tárlaton a főszereplő maga a vonal, mely mint gondolat, mely sokféle lehet. Beszélhetünk ceruza, toll, kréta, díszlet, szabásminta, karc, pasztellrajzokról,   Gondolatként való megjelenése maga a vonal mert elgondolkodunk, hogy mi legyen a rajzból, a vonalból.

A hordozó anyagoknak is széles a tárháza, így ezen a tárlaton is szerepel papír, plexi, textil, fotó, stb. A jövőben nemzetközivé próbálják tenni az egyesületet, de vannak olyan meghívott művészek is, akiknek művei most bemutatásra kerültek.

Erre a kiállításra mindenkitől absztraktot kért a három kurátor, Nagy Barbara, Szíj Kamilla, és Haász Katalin, mely irány egyébként az egyesületben is meghatározó. A gondolkodási folyamat jobban megjelenik ebben a valóságtól elvonatkoztatott formában, és letisztultabb vonalat képviselnek azok a képzőművészek akik itt bemutatják műveiket.

Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.