Rajzolok, tehát gondolkodom: Az OSAS kiállítása

Az OSAS „Delineo ergo cogito” címmel állította ki tagjainak rajzait a Vasarely Múzeumban, ahol immár 2006 óta rendeznek kiállításokat. A cím Descartes híres mondásának a továbbgondolása. Gondolkodom, tehát vagyok tézisét a „Rajzolok, tehát gondolkodom” -ra alakították át. A rajzolás gyermekkorunk óta fontos tevékenység, amihez jó látásmód kell.

Amikor az ember elkezdett gondolkodni, absztrahálta és leképezte a körülötte élő világot. A rajz már a barlangi festményekben is megjelent és ahogyan az emberiség fejlődött, úgy nőtte ki magát önálló műfajjá.

  • OSAS kiállítás
  • OSAS kiállítás
  • OSAS kiállítás
  • OSAS kiállítás

Ez a tárlat ezt állítja középpontba, mely minden képzőművészeti ágban, legyen az szobrászat, festészet, az alapot képezi. Mindig az elsődleges dolgot jelenti tehát, de önálló műfajként is létezik mint grafika. A tárlaton a főszereplő maga a vonal, mely mint gondolat, mely sokféle lehet. Beszélhetünk ceruza, toll, kréta, díszlet, szabásminta, karc, pasztellrajzokról,   Gondolatként való megjelenése maga a vonal mert elgondolkodunk, hogy mi legyen a rajzból, a vonalból.

A hordozó anyagoknak is széles a tárháza, így ezen a tárlaton is szerepel papír, plexi, textil, fotó, stb. A jövőben nemzetközivé próbálják tenni az egyesületet, de vannak olyan meghívott művészek is, akiknek művei most bemutatásra kerültek.

Erre a kiállításra mindenkitől absztraktot kért a három kurátor, Nagy Barbara, Szíj Kamilla, és Haász Katalin, mely irány egyébként az egyesületben is meghatározó. A gondolkodási folyamat jobban megjelenik ebben a valóságtól elvonatkoztatott formában, és letisztultabb vonalat képviselnek azok a képzőművészek akik itt bemutatják műveiket.

Friss

Kurosawa és társai: A 20 legjobb szamurájfilm, amit muszáj megnézni legalább egyszer

A japán történelem mindig is lenyűgözött. Mondhatni abba a korosztályba tartozom, akiknek gyerekként a...

A fehér ember igenis tud ugrani, avagy ilyen egy szórakoztató remake! – Zsákolj, ha tudsz! (White Men Can’t Jump, 2023 – Disney+) kritika

Kifejezetten rossz előérzetem volt, amikor megláttam, hogy az 1992-es Zsákolj, ha tudsz-ból, ami nem...

A kis hableány (The Little Mermaid, 2023) kritika

Van egy jó hírem, meg egy rossz. A jó hír az, hogy A kis...

Megvédték Tom Cruise-t nagy covidos botránya miatt

Hatalmas feltűnést keltett világszerte 2020 karácsonya közeledtével az a hangfelvétel, amelyben Tom Cruise magából kikelve...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

„Csak a szépre emlékezem”: A Budapest Retro Élményközpontban jártunk

Sokan tekintenek nosztalgiával a múlt századi kommunista korszak évtizedeire. Én is jól emlékszem arra,...

Vajdahunyad Kortárs: Parlag István és Zászkaliczky Ágnes kiállításán jártunk a Vajdahunyad várában

Tavaly indult a budapesti Vajdahunyad várában az a kortárs eseménysorozat, melynek keretében egy festő...

Üvegfestmények – Ad maiorem Dei gloriam: Zofia és Magdalena Fortecka kiállításán jártunk

Ha valaki meghallja azt a szót, hogy üvegfestés, először az a pufók, gyerekeknek való...