Tükörfények világában – Székely Annamária Transzparenciák és tükröződések 2.0 című kiállításán jártunk

Székely Annamária városokat ábrázol, régi hagyományt folytatva. Az ezerhatszázas években az itáliai művészek ugyanis megteremtették a vedutát (magyarul látképet, látványt). Ezt a műfajt a 22. századi Magyarországon nagyon szereti művelni néhány művész. Milyen jó dolog, hogy többen is vannak a mi kis országunkban, akik nem az absztrakttal foglalkoznak. Ám a festőnő nemcsak ebben nyúlik vissza a hagyományokhoz: az illúziókeltést is műveli, amely szintén a 15. századtól indult el, és máig művelik ezt a három dimenziós térhatású ábrázolást a síkfestészetben. 

A festőnő meglepő távlatokat nyit meg előttünk. Ha sétálunk a városban, sokszor találkozhatunk kirakatokon, vagy az épületek üveg, és plexi falain visszatükröződő látvánnyal. Ezt a másodlagos látképet festi meg a piktor, realista módon. Az általa ábrázolt építmények színvilága egyáltalán nem hivalkodó, sőt átlagos; a festő barna, fehér, fekete, kék, zöld és a szürke színekkel operál. A terek megjelenítése viszont különleges: érzéki csalódásokat élhetünk meg, a szemünk megcsal bennünket, illúziók áldozatai vagyunk. Néha mintha könyvet lapoznánk, máskor pedig hasadások, repedések által juthatunk el egy másik világba. A képeknek nincsen kerete, pár helyen még az is oda van festve a képre, de ahol ez sincs ott nem is kell.

A multidimenziós világ elmélete szerint, egy helyen több tér is létezhet, egyazon időben. A festő jóvoltából talán ez a hipotézis jelenik meg, bár a párhuzamos univerzumok bizonyítékát még nem fedezték fel, csak a sci-fi irodalomban és a filmek világában találkozhatunk ezzel.

Székely Annamária épületeinek belseje hol összeolvad a külső világgal, hol különválik tőle, egyszerre vagyunk kint és bent. Kuriózum a 3D-s ábrázolás, amelynek a felfedezéséhez piros – kék háromdimenziós szemüveg szükséges. Megfestéséhez rendkívül sok türelemre és szaktudásra volt szükség.

  • Székely Annamária: Transzparenciák és tükröződések 2.0. kiállítás
  • Székely Annamária: Transzparenciák és tükröződések 2.0. kiállítás
  • Székely Annamária: Transzparenciák és tükröződések 2.0. kiállítás

Ember egyáltalán nem szerepel az alkotásokon. Csak a kirakati babák és az autók utalnak rá, hogy az elkülönített, felhasított, előreugró utcák külső és belső szféráiban talán az ember is megfordul.

Néma ez a világ, hiszen sem ember sem állat nem szerepel ezeken a műveken, csak a halak kirakatbeli reprodukciója visz valamilyen életet a képbe. Más entitás nincsen ebben az univerzumban, ezért néha kissé nyomasztó lehet átlátni rajta. Elgondolkodhatunk: hová tűntek vajon az emberek? Talán egy hatalmas kataklizmát követő világot látunk? Vagy egy időhurokban ragadtunk, ahol minden megmerevedett és eleve nem létezik biológiai élet? Mintha valami csoda vagy más jelenség által eltűntek volna a lakók.

A magány ott bújik meg a képek mögött, nem láthatjuk, és mi kicsit furcsán érezzük magunkat. A bezárt, vagy félig nyitott ablakok megjelenítésében a klausztrofóbia érzése erősödik fel, az üresség és a feszültség érzetével párosulva. A festő ugyanakkor objektív és láthatatlan szemlélőként van jelen, szinte érezzük a jelenlétét. Aztán lassan összeáll a kép, a belső és a külső magány egymást fedve megalkot egy szinguláris világot.

A kiállítást szeptember 2-ig lehet megtekinteni az Újlipótvárosi Klub-Galériában

Friss

A csoda kritika (The Wonder – 2022, Netflix): Florence Pugh egy csoda

Florence Pugh egyértelműen napjaink egyik legtehetségesebb színésznője. A csoda című kosztümös thriller már elérhető...

Engedetlen hősök kritika (SAS: Rogue Heroes, 2022 – HBO Max)

Az olyan háborús mozimonstrumok, mint pl. a Nyugaton helyzet változatlan mellett szépen csendesen bekúszott...

Enola Holmes 2 kritika (Enola Holmes 2, 2022 – Netflix): Egy detektív nő igaz története

Korábban már foglalkoztam a legújabb Holmes történettel, vagyis az Enola Holmes című filmmel. Így...

A menü kritika (The Menu, 2022) – A szatírák wellingtonja, vagy a wellingtonok szatírája?

Sok mindent el lehet mondani, erről a filmről, csak azt nem hogy lapos. Lesz,...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
49 éves szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Góra Orsolya: Az örök áramlás forrása című kiállításán jártunk

Góra Orsolya második kiállítása nyílt meg október 20-án „Az örök áramlás forrása” címmel az...

Molnár Sándor: Festőjóga című életmű kiállításán jártunk

Molnár Sándor, a sajnálatos módon nyáron elhunyt festőművész életmű kiállítása októberben nyílt meg a...

A XV. kerületi művészek napja

A régi Rákospalotai Múzeum, újabb nevén a XV. kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti...