szombat, június 22, 2024

Trending

Hasonlóak

Star Wars: Egy még újabb történet

Ahsoka Tano, Plo Koon, Darth Plagueis, Darth Bane, Kylo Ren, Cad Bane, Trilla Suduri, a Második Nővér… Aki rendszeresen nézi a Star Wars történeteket, azoknak biztosan ismerősen csengenek ezek a nevek. Bevallom, mivel nem tájékozódom rendszeresen ez irányban, megragadtam a jó öreg trilógiánál. Bár sokak szerint a legkorábbi három rész az igazi story, a többi csak körítés. Lehet, hogy így van. Mindenesetre akár az eredeti részeknek, akár a többinek a rajongói vagyunk, találhatunk magunknak csemegézni valót Budapesten, a Kecskeméti utcában, a Kálvin térnél. Ugyanis van ott egy múzeum, amiről egyébként itt már írtunk korábban: ez pedig a Travelling Galaxy-Live Interactive Exhibition. 

Ebben az évben szeptember elején újították meg ezt a kiállítást. Új szobrokat, maketteket, és helyszíneket láthatunk. Belépve Rey a fénykarddal, és egy Mos Eisley-i kocsmai zenekar fogad bennünket, továbbá Han Solo is ugyanott van a boxban.

A második helyiségben R2-D2 (Artu-Ditu) vetít egy üzenetet a falra: a fiatal Luke Skywalker kér segítséget tőlünk. Stohl András szinkronizálja Mark Hamillt, és az egész történethez ő adja a hangját. A következő szobában Luke Skywalker egy tauntaunon ül életnagyságban, helyszín a Hoth bolygó. Körös-körül persze makettek vannak a polcokon.

A következő teremben a hatalmas Halálcsillaggal találjuk szemben magunkat, ez körülbelül egy méteres nagyságú. A császár hátul „vár minket”, mivel új, életnagyságú, úgynevezett mechatronikus szobrot kapott, vagyis mozgatja a kezét. Mellette két, vörös ruhás császári testőr van, Darth Vader pedig átkerült a jobb oldalra, így már nem ő a főszereplő itt.

A pinceszintet is átalakították: az egyik falat az Endor bolygónak rendezték be, mely Jabba mellett látható, és Csubakkát is ide tették át, a befagyasztott Han Solo mellé. Így az egész bemutató impozánsabbá vált.

Természetesen még sok-sok, kis-és nagyméretű makett és figura látható a körben végigfutó állványokon. Ami még újdonság a tárlaton az az, hogy részt lehet venni fénykard készítő workshopon. Kicsiknek és nagyoknak, családoknak vagy egyedülállóknak, nagy élményt nyújt ez a kiállítás, és annak is érdemes még egyszer eljönni ide, aki még a felújítás előtt látta.

Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.