Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy című kiállításán jártunk a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteményben

A XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény rendszerint időszaki kiállításokat is szokott rendezni. Most Ellenbacher Ibolya, és Juhász Éva, két fiatal képzőművész tárlatát lehet látni a kiállítótérben.

A művészek bizonyos értelemben egymással rokon műveket állítottak ki. Bár ránézésre szöges ellentéte egymásnak ez a két stílus, melyet ők képviselnek, a szellemiség az, amely összeköti ezeket: a lelki béke keresése, az elmélyült munkáé, a lecsendesülésé, és a nyugalomé. Láthatjuk műveikből, hogy a harmónia mindkét alkotónak fontos, akár festményekről, akár szobrokról van szó. Ezek az alkotások egészen egyszerűek, és valóban sugároznak valamit. Valami olyat, ami békés. Közel vagy: ezt a címet elmondásuk szerint Juhász Éva adta a tárlatnak. Azt jelenti, hogy közel vagyunk a természeti értékekhez, Istenhez, és mi emberek egymáshoz.

Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy kiállítás
Kredit: Juhász Éva

Mindkét alkotót megkérdeztem, nemcsak a munkájuk aktualitásáról, hanem utazásaikról,  és távlati terveikről is.

Ellenbacher Ibolya:

Nem tudnám könnyen meghatározni. A valóságot és a mögötte rejlőt szeretném egyszerre megjeleníteni. Ezek a tájak leginkább ,,lelki tájak”. A festés nagyon koncentrált lelki folyamat. Többnyire kint a szabadban kezdem el képeimet, látvány után, később emlékezet és fotó alapján fejezem be. Gyakran megjelenik az ember is a tájban. Nagy hatással volt rám a Velencében az Erasmus ösztöndíjjal töltött tanév. A tengerparton laktam, az Akadémiára hajóval utaztam be. Ezek a nagy távlatok, amelyek naponta körbevettek, nyitottabbá és szabadabbá tettek. Ausztráliában egy hónapot töltöttem egy nyáron. Különös volt megtapasztalni ezt a nagy fényességet, és annak furcsaságát, hogy az első telepesek érkezése sem volt rég… Itt készült két képem, amelyek ott is maradtak, így most nyomatok formájában lettek kiállítva. A jövőben szeretnék sokat alkotni. De igazán nem is a mennyiség számít, hanem az, hogy amit készítek tiszta, őszinte legyen! Sokféle témán gondolkozom, ezt egy füzetbe fel is jegyzem, aztán hagyom, hogy érlelődjön. Szeretném valamilyen formában folytatni a tanítást is. A tudás továbbadása nagyon fontos feladat, az emberi találkozások megújítóan hatnak rám és a gyerekektől én is tanulok.

  • Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy kiállítás
  • Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy kiállítás

Juhász Éva:

Nekem sok lehetőségem nem adódott utazásokra. Sajnos korábban sem és most sem. Erdélyben tölthettem hosszabb időt az Erasmus ösztöndíj keretében, illetve nyaranta művésztelepeken. Itt kerültem először kapcsolatba a fafaragással, valamint a land arttal is.  Az egyik legkedvesebb alapanyagom maradt a fa, amivel ott dolgoztam először. A kiállításon egy festett diófából készült szobromat lehet megtekinteni, aminek “Bölcső” a címe. De, mint az a kiállításon látható is, nem vagyok teljes mértékig hűséges a fához, nagyon sokféle alapanyaggal dolgozom. Többek között vassal is. Két vasszobrom látható a kiállításon: az egyik a “Vaspehely”, a másik a “Kaleidociklus” címet viseli. Jellemző rám a kísérletezgetés is, a különböző kompozit anyagokkal való játék. Erre példa a kiállítótér egyik falán függő “Körforgás” című munkám. Engem az absztrakt és realisztikus ábrázolás különböző rétegei, szintjei foglalkoztatnak. Az utóbbi időben, amióta vidéken élek, egyre inkább a természet felé fordulok, az idealizált absztrakciótól kicsit elhúzódva. Jelenleg olyan képekben és szobrokban gondolkodom, amelyeknek az “aprónépek”, leginkább az ízeltlábúak a “főszereplői”.

A két fiatal képzőművész kiállítása október 7-ig látogatható.

Friss

1899 kritika (1899 – 2022, Netflix)

Nehéz spoilerezés nélkül elmagyarázni, hogy a Netflix 1899 című sorozata nálam hol ment egy...

Dalra fakad az Átjáróház

Egyre inkább kirajzolódik a mozirajongók előtt, hogy miért lesz kihagyhatatlan film a decemberben a...

Brahmāstra: Első rész – Shiva kritika (Brahmāstra: Part One – Shiva, 2022 – Disney+): Szuperhős mozi indiai módra

Az indiai filmek temperamentuma mindig irigylésre méltó, zenés és táncos jelenetekkel tarkított romantikus alkotásokról...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
49 éves szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Góra Orsolya: Az örök áramlás forrása című kiállításán jártunk

Góra Orsolya második kiállítása nyílt meg október 20-án „Az örök áramlás forrása” címmel az...

Molnár Sándor: Festőjóga című életmű kiállításán jártunk

Molnár Sándor, a sajnálatos módon nyáron elhunyt festőművész életmű kiállítása októberben nyílt meg a...

A XV. kerületi művészek napja

A régi Rákospalotai Múzeum, újabb nevén a XV. kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti...