acb Galéria: Benyomások az Új hullám című kiállítás tükrében 

A kiállító művészek megmutatják, milyen újdonságok lehetnek még a figuratív festészetben. Az absztrakt expresszionizmus és a figuralitás kölcsönhatásában egyedi jellemzők is megjelennek, és a művészek megalkotják saját mitológiájukat, a festői szabadságot újraértelmezve. Ezek a művészek ösztönösen alkotják újra a festészet formanyelvét, a gesztusfestészettel karöltve, a popkultúrából merítve, a digitális világ szabad és ösztönös leképezésében. Öntörvényű, mégis ősi elemeket fedezhetünk fel ábrázolásmódjukban.

Lakatos Gelléri Barnabás

Három képet állított ki, ennek a hármasnak a mágiája nemcsak a képek számában jelenik meg hanem mondanivalójában is. A csodaszarvas motívumot festő művész ősmagyar mondakörből alkot. Mindhárom képben a tűz a főszereplő, szerepe is hármas: világít, melegít, és éget. A szarvas ábrázolása lehetséges után értelmezése Csontváry Őzének, mely nagy szelíd fekete szeme hangsúlyosan mered ránk. A tűz vonaglása a szarvas alakban testesül meg, egyesíti az ősi tűz imádatot és a csodaszarvas mondáját a képeken keresztül, mint egy sorozatban. A víz is megjelenik, hisz a tűz-víz ellentétpár kapcsolat létünk egyik alappillére. A sárga-lila, és a
sárga-kék színpárokkal keltett érzelmek által újraértelmezhető a Csodaszarvas mondaköre, gyermeki kifejezésmódja közvetlenséggel párosul, neonszíneivel és expresszív kifejezésmódjával érzelmeket gerjeszt.

 • Csodaszarvas
 • Csodaszarvas
 • Tűz

Erményi Mátyás

Személyes fa mitológiája négy festményben jelenik meg a tárlaton. Rajzfilmszerű megjelenésük újdonságként hat. Első látásra talán vidámnak tűnhetnek, de jobban megnézve baljós jelekként kísérik képein a koponya motívumok a fákat, talán pont a pandémiás időszakra, vagy épp a festő hangulatára utalva. Drüasz lelkek élednek újjá, újraértelmezve a világfa fogalmát, mely fa egyúttal az életutat is mutatja. A kék bokor talán az Yggdrasil, vagy az ősmagyarok táltos hitének fája? Nem, inkább mintha egy maja ábrázolás kelne új életre, fájdalmasan szomorú arca a pokolba vezető utat mutatja, időtlenül, sok száz évig élve csalódottan, szomorúan. Bár ez a képábrázolás megfoszt minket az életfa pozitív képzetétől, ellenpárjaként és reményként mégis jelen vannak az ágakon ugráló vidám, karikatúraszerű madarak. A vihar című képében a villám mint isteni büntetés jelenik meg. Porból vagy és porrá leszel – ez az üzenet. Az isteni harag jelképe ez, mely időtlen-idők óta van jelen életünkben. 

 • Cím nélküli (vihar)
 • Cím nélküli (kék bokor)
 • Cím nélküli (barna fa fekete esőben)
 • Cím nélküli (koponyák és kövek)

Kiss Fruzsina 

Négy képe van kiállítva. Nagyméretű képeinek alapját vattacukor színek adják, melyek végigtáncolják a műveket. Gyermeki megközelítésben adják vissza a művész kézírásos jegyzeteit, pluszt adva a síkbeli ábrázolásoknak, mégis új térben absztrahálva azt. A fekete, dinamikus ecsethúzások megtörik a színek tükröződését, a virágok gyermekded ábrázolása  kisgyerekkorunkba visz vissza. Rózsaszín, világoskék, és halvány lila habcsók színekben a gesztusfestészet jegyeit értelmezi újjá. Az automatikus kézírás úgy van jelen a műben, mintha csak firkálást, egy oldalt látnánk a művész naplójából. A kalligráfia spontán módon válik a mű részévé. A vidám, cuki, színes alap gyermeki firkálmányokkal lesz teljes, az olvashatatlan mondatok pedig újrakomponálják a képet,  

 • MHM
 • Something Unknow
 • I Knew It Better
 • Cím nélküli
 • Away

Anne Neukamp

A logó szerű ábrák, mint keresztek az út szélén, figyelmeztető jelekként hatnak a képeken. Vörös, sárga, barna és szürke színeket használ a művész, melyek határozottan különülnek el egymástól, így körvonalazódik a kifolyt vörös tinta és egy sörös doboz fedél. Hideg és érzéketlennek tűnő megfagyott és mégis érzékletesen előadott képi világot látunk mely nem ismert jelentésként mély érzelmeket hordoz. A kulcslyuk szimbólumszerűen szabadulás vagy bezártság érzetet kelt? Vagy egy titkot? A néző dolga ezt eldönteni. A festő talán műtermébe akar invitálni bennünket, ahol megláthatjuk metaforái amplitúdóját. Szimbólumszerű képei ösztönösen oldják fel a lelkünkben rejlő elfojtott érzéseket.

 • Untitled
 • Elan
 • Slot

László von Dohnányi

Remediáció jellemzi képeit, a fotózás, a nyomtatás hatását utánozva. Műveiben az éles tárgyak mellett a tekervényes drótok kígyószerűen létezve bogként, gubancként hatnak. Az Egy zöld levelű növényen című képén átszúrt citromokat látunk, fájdalmakban megdermedt mozdulatlansággal ábrázolódik a művész lelkivilága. Szinte fáj, ahogy nézzük a képet, a késszerű minták a lelket vagdossák össze. Az egy darab papírt vágó ollók csoportja című képén, a tollak odavonzzák a tekintetünket, furcsa, szürreális kalandra invitálva minket. A Galaktika magazinban is el lehetne képzelni illusztrációként. A 3D-és ábrázolás számítógép által indukált képek újragondolásaként, a fej személytelen ábrázolásaként, gépi megközelítés formájában éled újjá. Ez az a furcsa világ, melynek térbeli mélysége a virtuális valóság újraértelmezésében szüli újjá önmagát.

 • Egy darab papírt vágó ollók csoportja
 • Fekete és kék drótok csoportja
 • Egy zöld levelű növényen

Az öt művész az új generációnak a képviselőjeként van jelen, akik a digitális és online világot sajátjaiként képzelik el, építik újjá, a figuralitás sokszínűségét adva át nekünk, nézőknek. A kiállítás február 18-ig látogatható az acb Galériában.

Friss

Kopogás a kunyhóban kritika (Knock at the Cabin, 2023): Kipp-Kopp

M. Night Shyamalan az egyik legnagyobb kérdőjel Hollywoodban. Tehetsége kétségtelen, hiszen olyan klasszikusok fűződnek...

„Hollywood mára elmerült önmaga kényeztetésében” – mondja a sikerrendező

Miközben a nagy stúdiók igyekeznek biztosra menni, és sok esetben használt ötletekből építkező sorozatokban,...

Közös nevező: Farkas Attila és Farkas Éva kiállításán jártunk

2021-ben nyitotta meg kapuit a Bura Károly Galéria. Itt élt a híres prímás, Bura...

Alice Határországban kritika (Alice in Borderland 2022, Netflix) – Meglehet-e menekülni a haláltól?

Életre halálra szóló játékok. Logika, kitartás, csapatmunka és erő. Ezek kellenek ahhoz, hogy valaki...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
49 éves szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Közös nevező: Farkas Attila és Farkas Éva kiállításán jártunk

2021-ben nyitotta meg kapuit a Bura Károly Galéria. Itt élt a híres prímás, Bura...

A fény útjai: Látogatás a K30 Art Caféban

A belvárosi Kazinczy utcában idén nyáron megnyílt hely a bulinegyed békés kis szigetének számít....

Király György és Szabó György kiállításán jártunk a Vajdahunyad várában

A Vajdahunyad várában megrendezett kortárs képzőművészeti eseménysorozat utolsó kiállítását nézhettük meg idén. Az ünnepélyes...