péntek, július 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Idén a magyar filmeké a főszerep

A hazai alkotók ezt ki is használják. Az ősz folyamán rekordszámú magyar filmet vetítenek. Mivel több olyan művészről van szó, akik nemrégiben kezdték karrierjüket, így ez az időszak kedvező lehet a fiatal tehetségeknek. Ezt bizonyítja az is, hogy a több hónapos bezártság után a nyáron bemutatott, Lóth Balázs által rendezett Pesti balhé című vígjátékra 70 ezer néző váltott jegyet úgy, hogy a kritikák egyértelműen lehúzták a film értékelését.

A negatív kritikák ellenére pedig továbbra is figyelembe kell vennünk azt, hogy az elmúlt években milyen remek alkotások születtek a kis hazai filmiparunk által és elmenni, kiélvezni ezt a ritka időszakot. Egy tucat alkotás kerül a műsorra még idén, és köztük nem egy ígéretesnek tűnik. Lesznek romantikus vígjátékok, történelmi dokumentumfilmek, drámák, és thriller, illetve horror elemekkel dolgozó filmek.

magyar filmek 2020
Pesti balhé – fotó: est.hu

Egyes filmek klasszikus vonalakon haladnak, mint a Pesti Balhé vagy a Hab, ahol a történetek már ismerősek lehetnek a nagy hollywoodi alkotások miatt. Ezekre magyar vonalon általában két sors vár. Vagy kifejezetten jól sikerülnek és örömmel nyammog el rajtuk a néző a dramedy 90 perce alatt, vagy látványosan elbuknak. A Hab pedig az előbbit érte el, mivel nemcsak őrült módon kívánja meg a néző a szebbnél szebb cukrászcsodákat, de még élvezi is a kedves, francia stílusú tini romantikát.

Vannak viszont a különleges, érdekes, jellegzetes kategóriába eső filmek is. Ilyen például a Becsúszó szerelem Nagy Viktor Oszkártól, ami a focidrukkerek világába mutat betekintést, mellette pedig az örökbefogadás nehézségeit is átélhetjük. Ide sorolhatjuk Bergendy Péter Post Mortem című alkotását is, ahol az első világháború és spanyolnáthajárvány utáni világba csöppenünk. Mindezt szellemekkel fűszerezve.

magyar filmek 2020
Toxikoma, Szabó Győző és Molnár Áron – fotó: Gordon Eszter, magyar.film.hu

Kocsis Ágnestől az Éden is igen érdekes darabnak bizonyul, melyben olyan világba csöppenünk, ahonnan már nem tudtunk menekülni sehova, hiszen a problémáink forrása lehet, hogy mi magunk vagyunk. De akár Horváth Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotását is bevehetjük ebbe a kategóriába, hiszen igazi különlegességnek számít. Az egész film alatt a főszereplőn keresztül láthatunk mindent, így egy bizonytalan, érzékenyebb világot láthatunk, és Márta (Stork Natasa) bonyolult szerelmi szituációját szinte mi is átélhetjük.

A dokumentumfilmek, amikkel az ősz folyamán találkozhatunk a mozikban, olyan sorsfordító eseményeket mutatnak be, amik jelentős mértékben befolyásolták az országunkat és talán elmondhatjuk, hogy mai napig hatással vannak ránk.

A nagyreményű alkotások mellé pedig jó színészek dukálnak, így a nagyképernyőn találkozhatunk Kerekes Vica, Mátray László, Molnár Áron, Bányai Kelemen Barna, Török-Illyés Orsolya, Rezes Judit, Borbély Alexandra alakításával és még sok kiváló színésszel.A filmekről részletesebben a https://nfi.hu/nezzmagyarfilmet oldalon olvashattok.

Pesti balhé – már a mozikban
Hab – már a mozikban
Nincs parancs! – premier: szeptember 17.
Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre – premier: szeptember 24.
Éden – premier: október 15.
Toxikoma – premier: október 22.
Becsúszó szerelem – premier: november 12.
Spirál – premier: november 19.
Hét kis véletlen – premier: november 26.
A béke követei – premier: december 1.
Így vagy tökéletes – premier: december 3.
Post Mortem – premier: 2020 folyamán, még nincs végleges dátumZai Vivien
Zai Vivien
Sziasztok, Vivi vagyok! Igazi sorozat és filmfüggő vagyok. Leginkább az elgondolkodtató tartalmakat szeretem, vagy az akciódús jeleneteket. Nem véletlenül, mivel óriási képregényrajongó vagyok. Kiskoromtól kezdve a mindennapjaim része volt Pókember, Batman, Catwoman, Buffy stb. A filmek terén örök rajongója leszek a klasszikus, régi romantikus filmeknek. Másfél óra tömör gyönyör a legtöbb és néha igazi kincseket lehet találni. Az életem másik meghatározó része bölcsészként az irodalom, minden mennyiségben. A klasszikusoktól az abszurd posztmodernig mindent elolvasok.