vasárnap, június 16, 2024

Trending

Hasonlóak

drMáriás vizuális kabaréja

drMáriás ismét kitett magáért: egy igazi polgárpukkasztó kiállítást láthatunk a Godot Galériában. Mostani tárlatával a legutóbbi magyarországi választásokra reflektál. Jó festő és előadóművész. Groteszk képeivel mindig a politikai, és a kulturális élet közszereplőit fricskázza. 

Bár ez a szó nem fejezi ki teljesen azt az ábrázolást, amit művel. Mint egy vásári bohóc, vagy színész, úgy figurázza ki az általa kiválasztott közszereplőket, legyen az politikus vagy éppen Jézus. Festészetével bombaként robbant be a köztudatba. 

A mostani bemutatóról azonban sok minden hiányzik. Egyrészt nagyon szerettem volna látni Gyurcsány Ferencet, Márki-Zay Pétert, és úgy általában a baloldal politikusait.

Másrészt pedig a tisztelet. Tisztelet a vallások iránt. Nagyon gyűlölheti a keresztény vallást is, na meg a keresztény embereket is. Ezen kívül látható még Orbán Viktor minden mennyiségben, megjelenik mint Popeye, vagy az osztálytalálkozón, stb. A festő nem tudja eldönteni, hogy Orbán kommunista vagy pedig imperialista. A baloldal kifigurázása is elmaradt, pedig Budapest a választások után szinte teljesen baloldali lett, ez viszont nem érezhető a tárlaton. 

drmáriás kiállítás
drMáriás: Kádár János Leonardo műtermében. Forrás: godot.hu

Sztálin és Kádár elvtárs is megjelenik, utóbbi mint Mona Lisa, bár ezen a képen a sfumatot  nem sikerült jól ábrázolni. Visszatérve a Jézus témájú festményekre, valószínűleg nemcsak az enyémet, de sok ember lelkivilágát megsérti azzal, hogy perverz módon kigúnyolja a katolikus vallást és Jézust.

A feszület a smilekkal hab a tortán. Vagy mégsem, mert ennél is jobb Szűz Mária amikor elfenekeli a kis Jézust, Max Ernst képe után szabadon. Azt már látjuk, hogy mennyire tud festményt másolni, önálló művei azonban alulmaradnak ezekkel szemben.

Az alkotásokon jól felismerhetőek a kidolgozott figurák, például II. János Pál pápa, Teréz anya és Ferenc pápa, másutt Gorbacsov. Sajnos Diana hercegnőt nem sikerült visszaadni…. Micimackó és a többi rajzfilm figura is megtette hatását, és mire a képek végére értem, egy jót nevettem. 

drMáriás, ahogy egy interjúban elmondta, nagyon fél attól hogy a képzőművészetet beszabályozzák hazánkban. De ha már ilyeneket kitehet, akkor valószínűleg nem kell ettől félni.

Érdekes és jó a kiállítás, de sajnálatra méltó az az ember, aki ennyire teli van gyűlölettel a keresztény vallás iránt. Elmehetünk erre a bemutatóra, és eldönthetjük, ma milyen álarcot veszünk fel. Obamáét, Marilyn Monroét? drMáriás nem fogja helyettünk eldönteni. Még szerencse.

Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.