drMáriás vizuális kabaréja

drMáriás ismét kitett magáért: egy igazi polgárpukkasztó kiállítást láthatunk a Godot Galériában. Mostani tárlatával a legutóbbi magyarországi választásokra reflektál. Jó festő és előadóművész. Groteszk képeivel mindig a politikai, és a kulturális élet közszereplőit fricskázza. 

Bár ez a szó nem fejezi ki teljesen azt az ábrázolást, amit művel. Mint egy vásári bohóc, vagy színész, úgy figurázza ki az általa kiválasztott közszereplőket, legyen az politikus vagy éppen Jézus. Festészetével bombaként robbant be a köztudatba. 

A mostani bemutatóról azonban sok minden hiányzik. Egyrészt nagyon szerettem volna látni Gyurcsány Ferencet, Márki-Zay Pétert, és úgy általában a baloldal politikusait.

Másrészt pedig a tisztelet. Tisztelet a vallások iránt. Nagyon gyűlölheti a keresztény vallást is, na meg a keresztény embereket is. Ezen kívül látható még Orbán Viktor minden mennyiségben, megjelenik mint Popeye, vagy az osztálytalálkozón, stb. A festő nem tudja eldönteni, hogy Orbán kommunista vagy pedig imperialista. A baloldal kifigurázása is elmaradt, pedig Budapest a választások után szinte teljesen baloldali lett, ez viszont nem érezhető a tárlaton. 

drmáriás kiállítás
drMáriás: Kádár János Leonardo műtermében. Forrás: godot.hu

Sztálin és Kádár elvtárs is megjelenik, utóbbi mint Mona Lisa, bár ezen a képen a sfumatot  nem sikerült jól ábrázolni. Visszatérve a Jézus témájú festményekre, valószínűleg nemcsak az enyémet, de sok ember lelkivilágát megsérti azzal, hogy perverz módon kigúnyolja a katolikus vallást és Jézust.

A feszület a smilekkal hab a tortán. Vagy mégsem, mert ennél is jobb Szűz Mária amikor elfenekeli a kis Jézust, Max Ernst képe után szabadon. Azt már látjuk, hogy mennyire tud festményt másolni, önálló művei azonban alulmaradnak ezekkel szemben.

Az alkotásokon jól felismerhetőek a kidolgozott figurák, például II. János Pál pápa, Teréz anya és Ferenc pápa, másutt Gorbacsov. Sajnos Diana hercegnőt nem sikerült visszaadni…. Micimackó és a többi rajzfilm figura is megtette hatását, és mire a képek végére értem, egy jót nevettem. 

drMáriás, ahogy egy interjúban elmondta, nagyon fél attól hogy a képzőművészetet beszabályozzák hazánkban. De ha már ilyeneket kitehet, akkor valószínűleg nem kell ettől félni.

Érdekes és jó a kiállítás, de sajnálatra méltó az az ember, aki ennyire teli van gyűlölettel a keresztény vallás iránt. Elmehetünk erre a bemutatóra, és eldönthetjük, ma milyen álarcot veszünk fel. Obamáét, Marilyn Monroét? drMáriás nem fogja helyettünk eldönteni. Még szerencse.

Friss

Thor: Szerelem és mennydörgés kritika (Thor: Love and Thunder – 2022) [Spoilermentes]

Nem túlzás azt állítani, hogy Thor a Marvel Filmes Univerzumának egyik legnagyobb útját bejárt...

Tükörfények világában – Székely Annamária Transzparenciák és tükröződések 2.0 című kiállításán jártunk

Székely Annamária városokat ábrázol, régi hagyományt folytatva. Az ezerhatszázas években az itáliai művészek ugyanis...

Fekete telefon kritika (The Black Phone – 2022): Gyere, gyere rossz kisfiú várok rád!

A Fekete telefon című novella Joe Hill tollából származik, ahogyan a NOS4A2 és A...

Nagy sztárokkal támad a Dungeons and Dragons: Betyárbecsület

Ötéves előkészület után tavasszal kerül mozikba a Dungeons and Dragons új moziváltozata (az elsőt 2000-ben mutatták...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
49 éves szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Tükörfények világában – Székely Annamária Transzparenciák és tükröződések 2.0 című kiállításán jártunk

Székely Annamária városokat ábrázol, régi hagyományt folytatva. Az ezerhatszázas években az itáliai művészek ugyanis...

A csend nyomai: Orosz Helga és Nagy Veronika Csend-szövetek című kiállításán jártunk

Mindenki hagy valamilyen nyomot, aki él. Csak az egyikünk kisebbet, a másikunk pedig  nagyobbat....

Az örök áramlás forrása – Góra Orsolyával beszélgettünk

Új kiállítás nyílt a Missionart galériában, a Falk Miksa utcában. Góra Orsolya festőnő állította...