Star Wars kiállítás nyílt Budapesten

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…. Szinte mindenki ismeri a film kezdő sorait. Természetesen a Csillagok háborújáról van szó, mely Magyarországon is nagy sikert aratott. A tavalyi év decemberében nyílt meg a Kálvin térbe torkolló Kecskeméti utcában az a kiállítás, mely igazi kuriózumnak számít, és a Star wars témakörének tárgyi bemutatója.

Alakultak ugyan hazánkban klubok rajongói táborokból, de ilyen kezdeményezés még nem volt, hogy egy egész múzeumot szenteljenek ennek a trilógiának. Akár szeretjük ezeket a filmeket, akár nem, el kell ismernünk, hogy széles körben népszerűek. Sokunkat megragad a Jedi lovagok és a gonosz Császár harca. Széles filmkínálattal rendelkezik e terület. A trilógián kívül van több a Star Wars neve alatt futó produkció, például a további részek, a folytatásaik, továbbá képregények, rajzfilmek.

A budapesti tárlaton igazi relikviákat, sisakokat, maketteket, és életnagyságú szobrokat lehet látni. Bár semmi köze nincsen George Lucas produkciójához, ahogyan tájékoztatnak is minket a honlapon, mégis autentikus tárgyakat mutat be magángyűjtők tulajdonából.

Star Wars kiállítás Travelling Galaxy
Forrás: We Love Budapest

Az előtérben életnagyságú Han Solo figura fogadja a belépőt, a kis helyiség előtt pedig Rey szobra áll fénykarddal a kezében. Mint megtudtam, e két szobor alkotója Lengyel Gergő. Miután pedig megváltjuk a jegyet, különös utazásra hív bennünket egy Jedi lovagnak öltözött idegenvezető.

Leia hercegnő űrhajóján találjuk magunkat: ott a kedves droid, R2-D2 vetíti a programot a falra. Ebből megtudhatjuk Luke Skywalker üzenetét: hogy nekünk kell visszaszerezni a kyber kristályokat, amelyeket elloptak. Négy termen kell keresztül mennünk, hogy teljesítsük ezt a küldetést. A kis kalandra sok ember kíváncsi, annyira, hogy negyedóránként indítanak csoportokat.

Star Wars kiállítás Travelling Galaxy
Forrás: Index

A polcokon, vitrineken rengeteg maszk, makett, szobrocska, büszt (mellszobor) foglal helyet. Több száz tárgyat láthatunk. Például ott van Palpatine császár, Luke Skywalker büsztje, Leia hercegnő mini szobra, vagy Darth Maul életnagyságban a Baljós árnyakból.

Láthatjuk a gyermek Anakin Skywalkert, Darth Vadert kicsiben és nagyban, Csubakka alakját, robotokat és droidokat, és még hosszan sorolhatnám. Fel lehet próbálni birodalmi rohamosztagosok sisakját, és még több más jelmezt is. A pince szinten pedig (a Tatuin bolygón) Jabba a hutt vár minket, Han Solo befagyasztott koporsója mellett, mellette C-3PO alakja. Új szerzemény a Mandalori, és a kis Yoda (Grogu).

Star Wars kiállítás Travelling Galaxy
Forrás: We Love Budapest

Biztosan  sokan reménykednek, hogy megvásárolhatják a bemutatott ereklyéket, de sajnos nem. Az titok, hogy ki a tulajdonos. Március végéig lehet megnézni a kiállítást ebben a formájában, majd bővülni fog, ugyanis ez csak egy harmada az egész gyűjteménynek.

De ez már egy másik történet…..

Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....

Megérkeztünk – A Néprajzi Múzeum kiállításán jártunk

Az elmúlt 150 év gyűjtését, reprezentatív, műtárgyakká avanzsált népművészeti tárgyait mutatja be a Néprajzi...

Trópusi lepkeház a Magyar Természettudományi Múzeumban

Szeptember 3-ig látogatható a trópusi lepkeház a Magyar Természettudományi Múzeumban. Mindenki nagy örömére nemcsak kívülről...