Star Wars kiállítás nyílt Budapesten

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…. Szinte mindenki ismeri a film kezdő sorait. Természetesen a Csillagok háborújáról van szó, mely Magyarországon is nagy sikert aratott. A tavalyi év decemberében nyílt meg a Kálvin térbe torkolló Kecskeméti utcában az a kiállítás, mely igazi kuriózumnak számít, és a Star wars témakörének tárgyi bemutatója.

Alakultak ugyan hazánkban klubok rajongói táborokból, de ilyen kezdeményezés még nem volt, hogy egy egész múzeumot szenteljenek ennek a trilógiának. Akár szeretjük ezeket a filmeket, akár nem, el kell ismernünk, hogy széles körben népszerűek. Sokunkat megragad a Jedi lovagok és a gonosz Császár harca. Széles filmkínálattal rendelkezik e terület. A trilógián kívül van több a Star Wars neve alatt futó produkció, például a további részek, a folytatásaik, továbbá képregények, rajzfilmek.

A budapesti tárlaton igazi relikviákat, sisakokat, maketteket, és életnagyságú szobrokat lehet látni. Bár semmi köze nincsen George Lucas produkciójához, ahogyan tájékoztatnak is minket a honlapon, mégis autentikus tárgyakat mutat be magángyűjtők tulajdonából.

Star Wars kiállítás Travelling Galaxy
Forrás: We Love Budapest

Az előtérben életnagyságú Han Solo figura fogadja a belépőt, a kis helyiség előtt pedig Rey szobra áll fénykarddal a kezében. Mint megtudtam, e két szobor alkotója Lengyel Gergő. Miután pedig megváltjuk a jegyet, különös utazásra hív bennünket egy Jedi lovagnak öltözött idegenvezető.

Leia hercegnő űrhajóján találjuk magunkat: ott a kedves droid, R2-D2 vetíti a programot a falra. Ebből megtudhatjuk Luke Skywalker üzenetét: hogy nekünk kell visszaszerezni a kyber kristályokat, amelyeket elloptak. Négy termen kell keresztül mennünk, hogy teljesítsük ezt a küldetést. A kis kalandra sok ember kíváncsi, annyira, hogy negyedóránként indítanak csoportokat.

Star Wars kiállítás Travelling Galaxy
Forrás: Index

A polcokon, vitrineken rengeteg maszk, makett, szobrocska, büszt (mellszobor) foglal helyet. Több száz tárgyat láthatunk. Például ott van Palpatine császár, Luke Skywalker büsztje, Leia hercegnő mini szobra, vagy Darth Maul életnagyságban a Baljós árnyakból.

Láthatjuk a gyermek Anakin Skywalkert, Darth Vadert kicsiben és nagyban, Csubakka alakját, robotokat és droidokat, és még hosszan sorolhatnám. Fel lehet próbálni birodalmi rohamosztagosok sisakját, és még több más jelmezt is. A pince szinten pedig (a Tatuin bolygón) Jabba a hutt vár minket, Han Solo befagyasztott koporsója mellett, mellette C-3PO alakja. Új szerzemény a Mandalori, és a kis Yoda (Grogu).

Star Wars kiállítás Travelling Galaxy
Forrás: We Love Budapest

Biztosan  sokan reménykednek, hogy megvásárolhatják a bemutatott ereklyéket, de sajnos nem. Az titok, hogy ki a tulajdonos. Március végéig lehet megnézni a kiállítást ebben a formájában, majd bővülni fog, ugyanis ez csak egy harmada az egész gyűjteménynek.

De ez már egy másik történet…..

Friss

Dungeons and Dragons: Betyárbecsület kritika (Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves, 2023)

Hogy megfelelő ívvel indítsam ezt a kritikát (ugyanakkor elhelyezzem magamat a „mi köze van...

Star Wars: Thrawn-trilógia – Legendák – a legjobb történetek könyvajánló: Mindenki kedvenc Star Wars folytatása újra a boltokban!

Ezúttal kemény kötetes változatban jelent meg a Szukits gondozásában Timothy Zahn remekműve, a Thrawn-trilógia,...

Creed III kritika (Creed III, 2023) – Még mindig megvan benne a tűz

Talán kijelenthető, hogy eddig mindkét Creed film kiválóan vitte tovább a Rocky franchise örökségét,...

65 kritika (65, 2023) – Jurassic Parkban a helyzet változatlan

Tehát adott egy minimál karakteres túlélőfilm. Nem nagy ügy, vagyis lehetne az, mert ugye...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Falak között: Esse Bánki Ákos kiállításán jártunk

Nemrég zárult a Galéria '13 nevű soroksári művészeti központban Esse Bánki Ákos kiállítása. Esse 2008-ban...

Tigrisisten és Alien, avagy a „scrap metal” szobrászat remekművei: A Metal Art Galleryben jártunk

2019-ben nyílt meg a budapesti Dohány utcában a Metal Art Gallery elnevezésű bemutatóterem.  Ezen a...

Szíj Kamilla: Lappangó elem című kiállításán jártunk a Budapest Galériában

Kazimir Malevics azonos című könyve szolgáltatta a címet ehhez a mostani tárlathoz, melynek keretében...