Bohóc szappanbuborékok közt – Soós Nóra: Fennkölt idő című kiállításán jártunk 

A Virág Judit Galériában nyílt meg Soós Nóra kiállítása, Fennkölt idő címmel.

Ebben az esetben a cím nem az általánosságban érthető végtelen időt jelenti, hanem azt a „fennkölt időt” prezentálja, amit a képekkel, művészetekkel töltünk. A most bemutatott alkotások összességükben az elmúlt két-három év alatt születtek, jó része pedig tavaly a Műcsarnokban volt bemutatva, Zuhanás címmel. 

A művész a körülöttünk levő világ politikájára, rendszereire, és a környezetrombolásra is reflektál. Ahogyan ő mondja egy interjúban: „Úgy működöm mint egy szuper szenzitív szűrő.” 

Alkotásain az átlátszó, egymásra helyezett rétegek olyan benyomást keltenek mintha össze lennének montírozva. A művésznő egy absztrakt színhalmazra, folt rendszerre dolgozik, és összességében szürreális hangulatot közvetít. Művei látszólag játékos hangvételűek, mégis komoly tartalmat tükröznek.

  • Soós Nóra: Fennkölt idő kiállítás
  • Soós Nóra: Fennkölt idő kiállítás
  • Soós Nóra: Fennkölt idő kiállítás

A szappanbuborékos sorozat jelentheti a gondtalan gyermekkort, de a puszta ábrándjainkat is, melyek elpattannak, mint a buborékok. A matrjoska babák szériája az ő gyermekkorát jelképezi. A játékkal, hullahoppozással, cirkusszal eltöltött szabadidő nagyon fontos az életében, és talán ez az, ami a mi életünkből hiányzik. Ezek a ritka percek, másodpercek ellensúlyozzák a körülöttünk lévő kemény világot, ugyanúgy ahogy a művészettel eltöltött idő is.

Sok a könnyed hangvételű gyermeki kép. A művek szereplői más-más perspektívából vannak odafestve, mind önálló életet él, és látszólag nincsen kapcsolatuk egymással. Mintha egy törött nagyító üvegen át néznénk a világot. A papírrepülő egy kapocs lehet a képek közt, mert sok helyen fel van tüntetve mint motívum. Ugyanez a szerepe a homokóráknak is. Egyébként van itt minden, a Pikachu babától a Stay Puft habcsók emberkéig, a Keljfeljancsiktól a rózsaszín Pegazusig. 

A művész vidám aurát hoz létre, ám emögött komor hangulat és mondanivaló bújik meg. A hideg színek a vidám színkavalkádban megbújva egy sötétebb oldalt fednek fel.

Soós Nóra: Fennkölt idő kiállítás
Soós Nóra: Kierkegaard bohóca (2022). Forrás: Virág Judit Galéria

„Kierkegard bohóca” komolyan beszél, nem ad elő semmilyen viccet, a közönség mégis tapsol. Valóban reményvesztett a helyzet. Az eredeti történet szerint hiába jön ki, hogy ég a színház. A közönség megtapsolja a bohócot, és ez addig folytatódik, míg végül a bohóc elég a színházzal és a közönséggel együtt. A minket körülvevő természet és az emberiség története talán a végéhez közelít, a társadalmi rendszerek immár elavultak, de mi ezt nem vesszük észre. Nem véletlen, hogy a kiállításmegnyitót is ez előtt a kép előtt tartották.

A művész a különböző ideológiai, politikai rendszerek kulturális termékeivel erős társadalom kritikákat fogalmaz meg, szimbólumokként tüntetve fel őket. Ezekkel a képekkel azt szeretné üzenni, hogy üres, céltalan celeb és műanyag világban élünk, az igazi kultúra elveszett valahol. Itt az ideje, hogy megtaláljuk.

Friss

Az utolsó Halloween-filmen, lehet, csodálkozni fognak a rajongók

Lehet, hogy Stephen King is bele fog kavarni az utolsó Halloween-filmbe, ezzel még kegyetlenebb véget...

Gerlóczy Sári: Társas mező című kiállításán jártunk a Fugában

Gerlóczy Sári ecsettel a kezében mutatja meg mindennapi gondjait és problémáit. Az emberek társas...

Tom Cruise ritka szerelmi jelentben szerepel a Top Gun: Maverickben

A Top Gun elképesztő légi felvételeivel lett kultuszfilm 36 évvel ezelőtt, de sokat lendített rajta Tom Cruise híres...

Olescher Tamás: Az igazságnak és a szeretetnek című kiállításán jártunk

Olescher Tamás festő, népművelő emlék kiállítását a Műcsarnokban láthatjuk. A tárlat körülbelül harminc éves...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
49 éves szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Gerlóczy Sári: Társas mező című kiállításán jártunk a Fugában

Gerlóczy Sári ecsettel a kezében mutatja meg mindennapi gondjait és problémáit. Az emberek társas...

Olescher Tamás: Az igazságnak és a szeretetnek című kiállításán jártunk

Olescher Tamás festő, népművelő emlék kiállítását a Műcsarnokban láthatjuk. A tárlat körülbelül harminc éves...

Barakonyi Zsombor: Távol és mégis közel című kiállításán jártunk

Barakonyi Zsombor a Falk Miksa utcai Pintér Galériában állította ki legújabb, az elmúlt két-három...