Bohóc szappanbuborékok közt – Soós Nóra: Fennkölt idő című kiállításán jártunk 

A Virág Judit Galériában nyílt meg Soós Nóra kiállítása, Fennkölt idő címmel.

Ebben az esetben a cím nem az általánosságban érthető végtelen időt jelenti, hanem azt a „fennkölt időt” prezentálja, amit a képekkel, művészetekkel töltünk. A most bemutatott alkotások összességükben az elmúlt két-három év alatt születtek, jó része pedig tavaly a Műcsarnokban volt bemutatva, Zuhanás címmel. 

A művész a körülöttünk levő világ politikájára, rendszereire, és a környezetrombolásra is reflektál. Ahogyan ő mondja egy interjúban: „Úgy működöm mint egy szuper szenzitív szűrő.” 

Alkotásain az átlátszó, egymásra helyezett rétegek olyan benyomást keltenek mintha össze lennének montírozva. A művésznő egy absztrakt színhalmazra, folt rendszerre dolgozik, és összességében szürreális hangulatot közvetít. Művei látszólag játékos hangvételűek, mégis komoly tartalmat tükröznek.

  • Soós Nóra: Fennkölt idő kiállítás
  • Soós Nóra: Fennkölt idő kiállítás
  • Soós Nóra: Fennkölt idő kiállítás

A szappanbuborékos sorozat jelentheti a gondtalan gyermekkort, de a puszta ábrándjainkat is, melyek elpattannak, mint a buborékok. A matrjoska babák szériája az ő gyermekkorát jelképezi. A játékkal, hullahoppozással, cirkusszal eltöltött szabadidő nagyon fontos az életében, és talán ez az, ami a mi életünkből hiányzik. Ezek a ritka percek, másodpercek ellensúlyozzák a körülöttünk lévő kemény világot, ugyanúgy ahogy a művészettel eltöltött idő is.

Sok a könnyed hangvételű gyermeki kép. A művek szereplői más-más perspektívából vannak odafestve, mind önálló életet él, és látszólag nincsen kapcsolatuk egymással. Mintha egy törött nagyító üvegen át néznénk a világot. A papírrepülő egy kapocs lehet a képek közt, mert sok helyen fel van tüntetve mint motívum. Ugyanez a szerepe a homokóráknak is. Egyébként van itt minden, a Pikachu babától a Stay Puft habcsók emberkéig, a Keljfeljancsiktól a rózsaszín Pegazusig. 

A művész vidám aurát hoz létre, ám emögött komor hangulat és mondanivaló bújik meg. A hideg színek a vidám színkavalkádban megbújva egy sötétebb oldalt fednek fel.

Soós Nóra: Fennkölt idő kiállítás
Soós Nóra: Kierkegaard bohóca (2022). Forrás: Virág Judit Galéria

„Kierkegard bohóca” komolyan beszél, nem ad elő semmilyen viccet, a közönség mégis tapsol. Valóban reményvesztett a helyzet. Az eredeti történet szerint hiába jön ki, hogy ég a színház. A közönség megtapsolja a bohócot, és ez addig folytatódik, míg végül a bohóc elég a színházzal és a közönséggel együtt. A minket körülvevő természet és az emberiség története talán a végéhez közelít, a társadalmi rendszerek immár elavultak, de mi ezt nem vesszük észre. Nem véletlen, hogy a kiállításmegnyitót is ez előtt a kép előtt tartották.

A művész a különböző ideológiai, politikai rendszerek kulturális termékeivel erős társadalom kritikákat fogalmaz meg, szimbólumokként tüntetve fel őket. Ezekkel a képekkel azt szeretné üzenni, hogy üres, céltalan celeb és műanyag világban élünk, az igazi kultúra elveszett valahol. Itt az ideje, hogy megtaláljuk.

Friss

Egy igazi Netflix romantika, sorozat formában – Puszi: Kitty 1. évad (XO, Kitty – 2023, Netflix) kritika

Az igazi Netflix romantika már-már saját fogalommá nőtte ki magát az évek alatt a...

Kurosawa és társai: A 20 legjobb szamurájfilm, amit muszáj megnézni legalább egyszer

A japán történelem mindig is lenyűgözött. Mondhatni abba a korosztályba tartozom, akiknek gyerekként a...

A fehér ember igenis tud ugrani, avagy ilyen egy szórakoztató remake! – Zsákolj, ha tudsz! (White Men Can’t Jump, 2023 – Disney+) kritika

Kifejezetten rossz előérzetem volt, amikor megláttam, hogy az 1992-es Zsákolj, ha tudsz-ból, ami nem...

A kis hableány (The Little Mermaid, 2023) kritika

Van egy jó hírem, meg egy rossz. A jó hír az, hogy A kis...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

„Csak a szépre emlékezem”: A Budapest Retro Élményközpontban jártunk

Sokan tekintenek nosztalgiával a múlt századi kommunista korszak évtizedeire. Én is jól emlékszem arra,...

Vajdahunyad Kortárs: Parlag István és Zászkaliczky Ágnes kiállításán jártunk a Vajdahunyad várában

Tavaly indult a budapesti Vajdahunyad várában az a kortárs eseménysorozat, melynek keretében egy festő...

Üvegfestmények – Ad maiorem Dei gloriam: Zofia és Magdalena Fortecka kiállításán jártunk

Ha valaki meghallja azt a szót, hogy üvegfestés, először az a pufók, gyerekeknek való...