Borza Teréz: A fény metamorfózisa című kiállításán jártunk

Ahogy belépünk a Műcsarnok lenti termébe, Borza Teréz kiállítására, Rónay György verse fogad minket a falon. Címe: Jelenlét. Bár Isten nevét nem mondja ki, mégis mindenki tudja, hogy erről van szó: Istent látni mindenben, égen és földön. „Pillants körül a földön, ott van fűben virágban.
Szorosan a tárlathoz kapcsolódva mintegy megmagyarázza, milyen céllal és szándékkal vannak ezek a művek kiállítva, és milyen gondolatkörhöz kapcsolódnak.

A rendkívül vékony rétegű, átlátszó, fehér porcelánból készült szobrok sötétben várják, hogy megtekintsük őket. Még több jelentést kapnak azáltal, hogy belülről vannak megvilágítva. Nemhiába az a címe a tárlatnak, hogy a Fény metamorfózisa, vagyis átalakulása. Itt a fény csapdába esik, és szinte már líraian sugárzik, így törve át a vékony, fehér rétegeket. Egyáltalán nem hideg ez a fény, hanem meleg, van benne valami halvány lélekszerű és élő. Valóban az a cél, hogy bemutassa  csodálatos univerzumunkat. Megfoghatatlan valami; bár tudjuk, hogy fotonokból áll, mégis maga Isten. Mindenütt ott van körülöttünk: a mi világunkban. Az örökös körforgást, a halál és az újjászületés ismétlődő eseményeit ábrázolja a művész, a fény–sötétség kontrasztjának segítségével.

Borza Teréz: A fény metamorfózisa kiállítás
Borza Teréz műtermének részlete. Forrás: Műcsarnok

Azt is jelképezheti ez a tárlat, hogy a sötétségben a fény, Isten fénye jelent szinte mindent. Átalakul, miközben megvilágítja a textúrákat, és az organikus formákat. Évszakváltás, Rügyfakadás, Virágzás, Tavasz, Lélekfény. Csak néhány cím a sok közül. A Jóisten gondoskodik a természetről is. „De volt mag mely a jó földbe hullott.”

Borza Teréz: A fény metamorfózisa kiállítás
Borza Teréz: Árpád-házi Szent Margit fohásza Magyarországért. Forrás: Műcsarnok

Borza Teréz megfogalmazásában a virágkelyhek, vagy kagylók, netán halak, tojások picit változnak csak, mert valahogyan mind egy formavilágba tartoznak. A művész régi kínai égetési eljárást alkalmaz, kézzel is megműveli a porcelán masszát, és textillel, papírral, néha rizsszemekkel hagy nyomokat ezen a vékony rétegen. Nemcsak porcelánból készülnek azonban ezek a szobrok, van itt még papír is, mint alapanyag.

Borza Teréz: A fény metamorfózisa kiállítás
Borza Teréz: Ha majd leszáll rátok. Forrás: Műcsarnok

A sok tojást szemléltető szobor pálmaháncs és merített papír alkalmazásával készült. Címeik: Feltörte, Kirepült, Elhagyott fészek. A kismadárnak mi csak a hátrahagyott jeleit látjuk, a tojáshéjakat. Aztán vannak itt süttői mészkőből és carrarai márványból, indiai gránitból készült makettek is. Köztéri szobrainak kis modelljei ezek, melyek fotóval is illusztrálva vannak. Az 56-os emlékműnél, és a Szent Margit szobornál a mindig változó kültéri fény különböző részleteket emel ki.

Ezek már nemcsak iparművészeti, hanem képzőművészeti alkotások, de ez az állítás igaz a többi kis szobrocskájára is. A Ferenczy Noémi díjas művész életmű kiállítása július 31-ig megtekinthető a Műcsarnokban.

Friss

A csoda kritika (The Wonder – 2022, Netflix): Florence Pugh egy csoda

Florence Pugh egyértelműen napjaink egyik legtehetségesebb színésznője. A csoda című kosztümös thriller már elérhető...

Engedetlen hősök kritika (SAS: Rogue Heroes, 2022 – HBO Max)

Az olyan háborús mozimonstrumok, mint pl. a Nyugaton helyzet változatlan mellett szépen csendesen bekúszott...

Enola Holmes 2 kritika (Enola Holmes 2, 2022 – Netflix): Egy detektív nő igaz története

Korábban már foglalkoztam a legújabb Holmes történettel, vagyis az Enola Holmes című filmmel. Így...

A menü kritika (The Menu, 2022) – A szatírák wellingtonja, vagy a wellingtonok szatírája?

Sok mindent el lehet mondani, erről a filmről, csak azt nem hogy lapos. Lesz,...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
49 éves szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Góra Orsolya: Az örök áramlás forrása című kiállításán jártunk

Góra Orsolya második kiállítása nyílt meg október 20-án „Az örök áramlás forrása” címmel az...

Molnár Sándor: Festőjóga című életmű kiállításán jártunk

Molnár Sándor, a sajnálatos módon nyáron elhunyt festőművész életmű kiállítása októberben nyílt meg a...

A XV. kerületi művészek napja

A régi Rákospalotai Múzeum, újabb nevén a XV. kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti...