csütörtök, június 13, 2024

Trending

Hasonlóak

Trópusi lepkeház a Magyar Természettudományi Múzeumban

Szeptember 3-ig látogatható a trópusi lepkeház a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Mindenki nagy örömére nemcsak kívülről lehet nézni őket, hanem be lehet lépni – persze óvatosan – ebbe a lepke terráriumba. Itt van egy kis ösvény, ezen lépdelve kísérhetjük figyelemmel a lepkék repülését és táplálkozását.

Costa Ricában van egy olyan hely, ahol ezeket és még sokféle pillangót szaporítanak. Innen kerülnek el aztán a világ különböző helyeire, ahol bemutatják a kifejlett példányokat.   Magyarországra természetesen báb formában kerülnek, aztán ezek a keltető szekrénykében kelnek ki. Pár hétig, esetleg pár hónapig élnek csak, attól is függ, hogy melyik fajba tartoznak.

A Magyar Természettudományi Múzeum dolgozói az elhalt példányokat tartósítják, preparálják, esetleg minta anyagot vesznek belőlük ha jó állapotban maradtak meg. Amikor ott voltam szinte csak kék lepkéket láttam a röpdében, melyek körülbelül 10 centiméteresek voltak. Óvatosan kellett lépkedni, mert a pillangók még a földön is megpihentek. Néhány fontos szabály betartásával a lepkék több ideig is elélhetnek, például az egyik az, hogy nem szabad megérinteni őket. A kihelyezett táblákon pedig a pillangók leírása és neve látható. Már nem sokáig van nyitva a látogatók számára a röpde, érdemes elmenni megnézni.

A Magyar Természettudományi Múzeum honlapja alapján készült.

Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.